FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Faanyagok az építészetben

A fa az egyik első olyan elem, amelyet az emberek menedékek építésére használtak, egy sokoldalú anyag, amely a technológiai fejlődéssel együtt továbbra is az építőipar főszereplője, és amelyet különböző módokon és pillanatokban használnak fel egy-egy munkában.

Az emberiség történetében a fát először állatbőrökkel és kövekkel kombinálva használták menedékek építésére, hogy megvédjék magukat az időjárástól és a ragadozóktól. E technikák ismerete az emberiség kezdetére nyúlik vissza, és az idők során és a technológia fejlődésével továbbfejlődött, mindig egy adott földrajzi térhez kötődve. Ahogyan a fa felhasználása is az éghajlattól és a helyben rendelkezésre álló fajoktól függ, úgy a technológiai fejlesztések is helyben alakultak ki.

A hidegebb éghajlatú helyeken történelmileg elterjedtebb a faanyag használata főszerkezetként, a hőháztartást segítő tehetetlensége miatt, amely segít bent tartani a hőt. A faanyag vágásának és illesztésének olyan helyeken, mint Japán, ősi gyakorlatai is vannak, amelyek az ősi tudásból adódóan erőt kölcsönöznek a szerkezetnek. A faanyagnak az építőipar fő szerkezeteként való felhasználása azonban az ipari forradalom után az acél és a vasbeton gyakorlatának előretörésével elvesztette elsőbbségét.

Jelenleg a faanyag az építés minden szakaszában alkalmazásra kerül, a tartószerkezetekben, a másodlagos szerkezetekben és az állandó szerkezeti elemekben is. A felhasználás sokfélesége a nyersanyag formájában is tükröződik: a faanyag megtalálható természetes (rönk) formában, szerkezeti darabokra vágva és kiegyenesítve, speciális célokra formázva, mint például a keretek, vagy akár a padlók, falak és bútorok befejezésére szolgáló deszkák formájában.

Ideiglenes szerkezetek

Az építés számos szakaszában a faanyagot ideiglenes vagy másodlagos szerkezetekként használják, amelyek a szolgáltatás kialakításának támogatására szolgálnak, mint például a sablonok a munka első pontjainak kijelölésében, egy szerkezet alátámasztása, vagy akár oszlopok, gerendák vagy födémek zsaluzataként. Ezekben az esetekben a fadarabokat általában szabványos méretűre vágják, például lécekre és deszkákra, és szögekkel rögzítik őket. Vannak olyan esetek is, amikor hosszú távú ideiglenes szerkezetekről van szó, például kerítésekről és védőkorlátokról, amelyek az építkezés biztonságát szolgálják.

Állandó szerkezet

A fát főszerkezetként is használják, mind természetes formájában, masszív törzsekként, mind pedig keretek és önhordó fapanelek formájában. Annak ellenére, hogy manapság kevésbé használják, a faszerkezetek az utóbbi években nagy technológiai fejlődésen mentek keresztül, olyan új anyagokkal, mint például a ragasztott rétegelt lemezek, amelyekkel egyre magasabb épületek szerkezetét sikerült felépíteni, ami a jövő konstruktív rendszerének érdekes lehetőségét jelenti. Az általános szerkezetként való alkalmazás mellett a fa az épületet kiegészítő állandó szerkezetként is használható, mint például egy falépcső, vagy akár a tetőszerkezet.

Építőelemek

Az anyag kezelésére szolgáló technikák felhalmozódásával a faanyagot széles körben használják az építés speciális elemeihez, például ablakkeretekhez, árnyékoló elemekhez vagy bútorokhoz. Legyen szó ablakokról, ajtókról vagy kapukról, belső vagy külső nyílászárókról, a fa felhasználása leginkább a keretekben mutatkozik meg, mivel ez az anyag osztott és formázott, így különböző mintájú ajtókereteket és ajtólapokat készülhetnek belőle.

Burkolatok

A faanyagot, mint befejező anyagot, belső vagy külső falak burkolására, illetve padlóburkolatként is lehet használni, tömör darabok formájában vagy laminált anyagokkal egybeépítve. Ahhoz, hogy a faanyagot befejezésként használhassuk, megfelelően kezelni kell mind az időjárás ellen, ha az építményen kívül marad, mind pedig az esetleges kártevők, például a termeszek ellen.

Southwest Library D C

A faanyag az építőipar egyik legsokoldalúbb építőanyaga, amely szinte minden fázisban és munkarészben jelen van. Ezenkívül az egyik legkönnyebben hozzáférhető anyag, akár az ára, akár a gyorsan elsajátítható anyagkezelési technikák miatt. Az olyan anyagok, mint a cement és az acél környezetre gyakorolt hatása miatt a fa felhasználásával készült új technológiák az elmúlt években a magasépítés forradalmának számítottak. A gyártási folyamatokban elért fejlődés alapján a faanyagnak megvan a lehetősége arra, hogy visszaszerezze az építőanyagok fenntarthatóbb alternatívájaként betöltött szerepét.

forrás: kp.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Ősi erdőre bukkantak Kínában

Következő cikk

FATUDAKOZÓ – céghírek, ajánlatok



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések