FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Csökkenő kereslet az építési faanyagok iránt

Néhány vállalat csökkenti fűrészáru termelését ezekben a bizonytalan időkben, amikor a fapiacokon negatív tendencia várható. Ez a helyzet a svéd Södra csoportnál, az amerikai Rosboro csoportnál, az orosz fűrészüzemeknél.

Franciaországban a gazdasági lassulás kísértete fenyeget, és ennek két arca van. Az egyik ilyen arc a fogyasztás csökkenése. A Le Monde 2022. augusztus 19-i számában “Miért lassul az ingatlanpiac Európában?” címmel a következő két állítást fogalmazta meg, amely összefoglalja a helyzetet: “A bankok vonakodása és a hitelkamatok emelkedése lassítja a háztartásokat, amelyeknek az inflációval is szembe kell nézniük”. “Még ha a helyzet országonként eltérő is, egyre több jel utal arra, hogy az árak “landolnak”, sőt csökkennek. A másik ilyen arc az energia- és anyaghiány. Ezek az arcok a nyugati akaratot tükrözik, amely több mint két éve a politikák – szükségintézkedések, Oroszország elleni szankciók – hullámzását jelenti. Egyes megfigyelők egy harmadik arc megjelenésétől és a rémkép brutális megvalósulásától tartanak: a Bandungi Kollektíva és a Delphi Kezdeményezés a demokrácia védelméért július 11-én “Sürgős felhívást intézett a világ közvéleményéhez: Állítsátok meg a háborút, mielőtt túl késő lenne!”. Sok más hang is nagy félelmet fejez ki.

Egy elhúzódó kimerítő háború Ukrajnában vagy egy európai háború vagy átrendezi a paklit. Az üzleti élet számára ez a pillanat bizonytalanabb, mint valaha. A fogyasztói képtelenség és az emelkedő energia- és nyersanyagköltségek közé szorult potenciálisan az ágazat vállalatainak közösen kell navigálniuk a látvánnyal és alkalmazkodniuk… Stratégiákat jelentenek be ebben a bizonytalan környezetben, az alacsonyabb termeléssel összefüggésben.

Södra…

A Södra Wood egy héttel ezelőtt bejelentette, hogy a termelés és a vevői igények közötti egyensúly megteremtése érdekében 2022 hátralévő részében mintegy 100 000 köbméterrel csökkenti a fűrészáru termelését. A ma már nemzetközi csoportként működő Södra eredetileg svéd földtulajdonosok csoportja volt; a Södra Wood üzletág évente több mint 2 millió köbméter faterméket állít elő nyolc fűrészüzemében.

“A készletek kiegyensúlyozása és a jelenlegi kereslethez való alkalmazkodás érdekében a Södra Wood most kiigazítja termelését. A 2022-es év hátralévő részében a fűrészárutermelés mintegy 100 000 köbméterrel csökken” – áll a szövetkezet 2022. augusztus 22-i közleményében. A csoport szerint hosszú távon bízik a fa mint építőanyag iránti növekvő keresletben, de rövid távon “az emelkedő infláció és a magasabb európai és amerikai kamatlábak miatt alacsonyabb keresletre számít a fatermékek iránt”. “E tényezők miatt a fűrészárupiac már 2022 második negyedévében lassult, és a Södra Wood arra számít, hogy a negatív tendencia az egész évben folytatódik” – közölte a szövetkezet. “A Södra Wood egyelőre az építőanyag-kereskedelemre számít a legnagyobb hatással, de az év második felében a fatermékiparban is negatív tendenciára számít. Ezért döntöttek a termelési ráta csökkentéséről.

“A jelenlegi bizonytalan üzleti környezet miatt – ahol a fűrészipari piac gyorsan romolhat vagy javulhat – a Södra Wood nem zárja ki, hogy további intézkedésekre lehet szükség, vagy hogy a tervezett leállásokra nem kerül sor ősszel, ha a piac váratlan fordulatot vesz” – tette hozzá a svéd csoport, amely szerint a legtöbb fűrészüzemben kiigazítják a termelést, és az egyes fűrészüzemek termelését egyénileg fogják kiigazítani, az egyes termékek és piaci szegmensek iránti kereslet becsült alakulásától függően.

“Tudjuk, hogy a Södra Wood termékei iránti kereslet hosszú távon kedvező lesz, és hogy a fába mint a leginkább fenntartható építőanyagba vetett bizalom erős. De még ha a hosszú távú tendencia pozitív is, aktívan kell dolgoznunk, hogy ellensúlyozzuk a piaci ingadozásokat, és egyensúlyt teremtsünk a termelés és a vevői igények között. Ezt úgy tesszük, hogy átmenetileg csökkentjük a termelést. Figyelemmel követjük a fejleményeket, és továbbra is aktívan dolgozunk azon, amit befolyásolni tudunk” – mondta Peter Jhaveri, a Södra Wood üzletágának elnöke.

És mások…

A Rosboro, Észak-Amerika egyik legnagyobb brikettfa-gyártója, hasonlóan ideiglenesen csökkenti a termelést az oregoni Springfieldben található keretezési üzemében, hivatkozva a szerkezeti fűrészáru gyenge piacára és a magas nyersanyagköltségekre – jelentette a Lesprom augusztus 26-án, Rich Babcockot, a Rosboro vezérigazgatóját idézve. “A piac elérte azt a pontot, amikor a teljes kapacitáson történő termelésnek már nincs pénzügyi értelme. A vállalat a nyersanyagköltségek és a piaci kereslet javulását követően azonnal vissza kívánja állítani a normál működést.

Az orosz és fehérorosz vállalatok 2022. július 10-ig szállíthattak fát Európába az EU ötödik szankciós csomagjának 2022. áprilisi bevezetése előtt kötött szerződések alapján. Júliusban az északnyugat-oroszországi fűrészüzemek a Lesprom szerint csökkenteni kezdték a termelést.

Az IndustryEdge ausztrál tanácsadó cég szerint az átmeneti termeléscsökkentésen túl a minden eddiginél bizonytalanabbá váló piac új hosszú távú beszerzési szokásokat indukálhat, mivel az ausztrál puhafa fűrészáru importja 58 százalékkal nőtt, 8%-kal nőtt 2021-22-ben az előző pénzügyi évhez képest az ausztrál TimberBiz magazin szerint (a Németországból érkező szállítmányok 144%-kal, több mint 202 000 m3-re emelkedtek az év egészében, míg a litvániai kínálat közel 200%-kal, valamivel több mint 114 000 m3-re nőtt). “Akár belföldi, akár nemzetközi ellátásról van szó, a teljes ellátási láncnak nagymértékben együttműködőnek kell lennie a kereslet kielégítése érdekében. Ez az IndustryEdge által megfogalmazott elképzelés, anélkül, hogy az együttműködőkre vonatkozóan részletezné… De a réspiacok – magyarázta Yves Poss erdészeti szakpolitikus a nyár elején – különböznek a spekulatív globális piacoktól, és ezt a sajátosságot meg kell őrizni….

szerk: Tóth János, forrás: LeBoisInternational 08-30

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Duális képzés - első az Erdészeti Ágazati Tudásközpont

Következő cikk

Spanyol erdőtüzek pusztítása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések