FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Bajban a román bútorgyártók

Augusztusban közel 60 százalékkal fizettek többet a villanyáramért, mint tavaly, szeptembertől még többet fognak.

Nem akarnak kis- és középvállalkozásokkal szerződni az áramszolgáltatók, állítja a Romániai Bútorgyártók Egyesülete (APMR). „Két jelenséget tapasztalunk: vagy nem is válaszolnak, vagy azt mondják, hogy nem akarnak szerződést kötni. Kíváncsiak voltunk, hogy miért utasítanak vissza, s azt a választ kaptuk, hogy március óta nem kapták meg a kormánytól a nekik járó kompenzációt, ilyen körülmények között pedig nem akarnak kis- és középvállalkozásokkal    dolgozni” – idézi az economedia.ro Daniel Egrit, az APMR alelnökét.

Ilyen körülmények között az érintett cégek az úgynevezett végső szolgáltatóhoz kerülnek, mely csillagászati tarifával dolgozik. „Az én szemszögemből az üzenet, melyet megfogalmazunk a segélykiáltás, abban a reményben, hogy meghallja valaki” – mondta Egri.

Az üzletember annak a Maros megyei cégnek a példájával illusztrálta a helyzetet, melynél dolgozik. Tavaly 631 lej/MWh áron kapták a villanyáramot, idén pedig, köszönhetően a hatósági árszabályozásnak, 1000 lej/MWh-t fizettek érte. Ez 58 százalékkal nagyobb kiadást jelent a cég számára.

„Szeptember 1-től a fogyasztásunknak csak a 85 százalékát fizetjük majd 1000 lejjel, a maradékot pedig piaci áron. Ez jelenleg 6505 lej, tízszerese a tavalyi 631 lejnek. Oda jutunk, hogy a termelési költségek 30 százalékát az energia teszi ki, ami korábban 7 százalék volt” – nyilatkozta az APMR alelnöke.

A szakemberek hosszú idő óta mondják, hogy az energiapiac szabályozása, jelenlegi formájában nem oldja meg a gondokat. Az egyik problémát az jelenti, hogy a kormány 5-6 hónapos késéssel fizeti ki a szolgáltatóknak a kompenzációt ami azért jár nekik, mert sokkal olcsóbban adják a villanyáramot és a gázt annál, amennyiért veszik. Így a szolgáltatóknak kell megelőlegezniük az árszabályozás tetemes és növekvő költségeit, amit a kisebb cégeknek nincsenek anyagi erőforrásaik. Ilyen körülmények között inkább lemondanak az ügyfeleik egy részéről, mivel ha tennék, fizetésképtelenné válnának.-

forrás: Maszol.ro


Összeomlóban a romániai bútoripar

2022.09.11 – 16:30

A mostanság uralkodó gazdasági válság következtében a romániai bútoripar is az összeomláshoz közelít. Az elmúlt évben nem kevesebb, mint 35 gyárat zártak be, ami a gyártók szerint csak a kezdetet jelenti.

A bútoripar mélyrepülése úgy tűnik, sajnos tovább folytatódik —  a fa hiányának, valamint a megduplázódó áraknak köszönhetően egyre több hazai cég hasonlóan végzi majd. Ráadásul a probléma nem csak a gyártókat érinti, hanem annak az 55 000 embernek a munkahelyét fenyegeti, aki ebben az iparágban dolgozik.

Egy 37 éve bútorgyárban dolgozó férfi például nemrégiben munka nélkül maradt, ugyanis a cég, ahol dolgozott, csődbe ment, de sok éves tapasztalatának köszönhetően rövidesen új munkát kapott, ugyanabban az iparágban. Elmondása szerint borzasztóan megdrágultak az alapanyagok, amire a megdrágult elektromos energia „még egy lapáttal tesz”, így nem vár fényes jövő a jelenleg működő gyárakra sem.

Az elmúlt évben 35 romániai bútorgyártó cég kényszerült végleges bezárásra, a fennmaradó cégek 10%-a pedig hasonló sorshoz közelít. A fő probléma a fa, azaz annak hiánya, illetve az alapanyag erősen megemelkedett ára.

Aurica Sereny, a bútorgyártók egyesületének elnöke szerint egy év alatt egyes fafajtáknál 2,5-szeresére nőtt az ár, ami a bútoriparban számos céget erősen érintett, és aminek következtében sok cég veszteséget szenvedett és rengeteg be is zárt. Elmondása szerint a rönk exportja például az első öt hónapban 132%-kal nőtt, és főleg Japánba, vagy más országokba kerül, ahol bútorokat készítenek belőle
A tél közeledtével egyre nagyobb nyomás nehezedik a piaci termelőkre, mivel a hideg érkezésével a tűzifa iránti kereslet is növekszik.

Egyes bútorgyártók úgy vélekednek, mivel az energia és a földgáz drágult, egyértelmű, hogy a legtöbben tűzifával fűtenek majd, így a gyárakban feldolgozott minőségi fa 57%-a tűzre fog kerülni, hogy az emberek legyen mi mellett melegedjenek. Ugyanakkor szomorúnak tartják azt is, hogy a koronavírus-járványt túlélve a túlzottan megnövekedett faár miatt és az alapanyag hiánya miatt „hal meg” az iparág.

Lenne megoldás

Hatékony megoldást jelentene, ha több fát hoznának a piacra — amit a Romsilva, az országos erdőigazgatóság állítólag már fontolóra is vett.

Dan Nicolăescu, a Romsilva vezérigazgatója szerint az országos erdőigazgatóság minden intézkedést megtesz annak érdekében, hogy a teljes beprogramozott famennyiséget, azaz 9,5 millió köbméter fát piacra hozza, sőt állítása szerint az említett mennyiség növelésén is gondolkodnak.

Az országban működő bútoripar egyébként évente átlagosan 1,5 milliárd euróval járul hozzá Románia GDP-jéhez.

forrás: frissújság 09-11

Előző cikk

Úton az erdőirtásmentes áruk felé

Következő cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 143., 2022/37.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

HOMAG okos élzárás

A HOMAG új, okos élzárási technológiáját üdvözlik a bútorgyártók. A kézművesség iránti megbecsülés egyre inkább növekszik, ami olyan…