FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Románia: faipar 11%-kal csökkent

Az előrejelzések szerint Romániában idén összességében 1,5 százalékkal csökkenhet az ipari termelés a tavalyi évhez viszonyítva. Az év első kilenc hónapjában 21 százalékkal nőtt az autógyártás Romániában, azonban ez nem tudta kompenzálni más iparágak gyengélkedését. Augusztusban összességében 0,3 százalékkal csökkent a hazai ipar termelése a 2021-es szinthez képest, az év eleje óta pedig 1,2 százalékos a visszaesés.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint az autógyártás mellett jelentős volt a növekedés a nyomdaiparban (27 százalék), a bőriparban (23 százalék) és a játékok és sportszerek gyártása (14 százalék) terén is. Mindez azonban nem volt képes ellensúlyozni az energetika 7, a kohászat 9, a faipar 11 és a vegyipar 21 százalékos visszaesését.

„A statisztikák igazolják az ipari környezetben érvényesülő romló tendenciát, ami az eurózóna visszaesésének, a magas inflációnak és az erős bizonytalanság érzékelésének a következménye” – nyilatkozta a Ziarul Financiarnak Andrei Rădulescu, a Transilvania Bank makoökönómiai elemzési részlegének a vezetője.

Az ipari termelés éves viszonylatban mindhárom nyári hónapban csökkent, s a szakemberek szerint a közeljövő kilátásai sem biztatóak. Ennek az egyik oka az, hogy Románia fő kereskedelmi partnerei Németország és Olaszország, márpedig mindkét államban gondok vannak a gazdaságban, ami kevesebb megrendelésben csapódik le. Sok függ attól, hogy milyen konkrét intézkedésekkel fogja megvédeni a kormány az ipart az elszabadult energiaáraktól. Jelenleg a nagyvállalatok semmilyen támogatásban nem részesülnek, ami miatt több kénytelen volt erősen visszafogni a termelést, mivel az nem kifizetődő. Nagyrészt az energiaárak miatt az iparban 53 százalékos volt az infláció az év első nyolc hónapjában.

„Becsléseink szerint a masszív, 7,1 százalékos 2021-es növekedés után az ipari termelés 1,5 százalékkal csökken 2022-ben” – vélik az Erste Bank gazdasági elemzői.

Az ipar a legfontosabb gazdasági ágazat Romániában, idén 20-23 százalékkal járul hozzá a bruttó hazai termékhez (GDP).

forrás: Maszol.ro 10-18

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

SopronDesignWeek2022 az AMI-ban

Következő cikk

Sikeres volt az érdi Beliczay-sziget újraerdősítése



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések