FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Román erdőtulajdonosok támogatása

Ebben az évben már több mint 200 millió lejt fizetett ki támogatásként az erdőtulajdonosoknak a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdőgazdálkodási Minisztérium.

„Felszámoltuk a korábbi évek rossz gyakorlatát, az erdőtulajdonosok kiszámítható módon juthatnak hozzá az őket megillető támogatásokhoz.  Idén rekordidő alatt kezdtük el a védett erdők után járó kompenzációk és az erdőőrzésért járó juttatások kifizetését: a minisztérium már utalja a kompenzációkat a 2022-es évre a védett és fokozottan védett erdők tulajdonosainak, akik a június 30-i határidőig iktatták a kéréseiket” – idézte az RMDSZ közleménye Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert.

Az RMDSZ-es tárcavezető szerint rendezték az előző évek elmaradásait is. „Idén több mint 200 millió lejt utaltunk az erdők kezelőinek, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy 2022-re kifizessünk minden kompenzációt. A költségvetés-kiigazításkor a tervek szerint újabb 70 millió lejt különítünk el az erdőtulajdonosoknak járó kifizetésekre. Ezzel tervezhetőséget és biztonságot nyújtunk azoknak az erdőtulajdonosoknak, akiknek a területére szigorú, a fa kitermelését tiltó vagy korlátozó szabályok vonatkoznak” – jelentette ki.Illusztráció | Fotó: rmdsz.ro

A védett (T2-es besorolású) és fokozottan védett (T1-es kategóriájú) erdők tulajdonosai csak korlátozott mennyiségben vagy egyáltalán nem termelhetnek ki fát, amiért cserébe az állam kompenzációt biztosít. A kéréseket a regionális erdészeti őrségek összesítik, majd a környezetvédelmi minisztérium fizeti ki. A 2022-es évre járó kompenzációkból több mint 65 millió lejt már kifizetett a szaktárca az erdőtulajdonosoknak.

A Brassói Erdészeti Őrséghez tartozó T2-es és T1-es erdős területek 227 tulajdonosa kap juttatást idén, több mint 11 millió lej értékben. Ide tartoznak a székelyföldi megyék is, amelyekbe 6,2 millió lej kompenzációt utalnak idén a T2-es és T1-es erdős területekre:

  • Hargita megye: 4 131 158,86 lej;
  • Kovászna megye: 1 707 210,19 lej;
  • Maros megye: 426 728,99 lej.

A környezetvédelmi minisztérium folyamatosan utalja az erdészeteknek a 30 hektárnál kisebb területű, a felfüggesztett tulajdonjogú és az ismeretlen tulajdonjogú erdők őrzéséért járó juttatásokat is. Erdőőrzésre idén 62 millió lejt utalt a szaktárca, amelyből 28 millió lej a korábbi évek elmaradt kifizetéseit rendezi.

forrás: Maszol.ro 10-26

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Natura 2000 - jogalkalmazási útmutató

Következő cikk

10 millió fa titkos élete



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések