FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Román faipar visszaesése

Románia gazdasága viszonylag jól teljesít, azonban ugyanez nem mondható el az iparról, mely csökkenéssel kezdte az idei évet. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint 2023 első hónapjában az ipari termelés 5,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Január már az egymást követő negyedik hónap volt, amikor éves viszonylatban csökkent a termelés.

Január már az egymást követő negyedik hónap volt, melyben az ipar teljesítménye negatív tartományba került. A visszaesés októberben kezdődött, egy minimális, 0,1 százalékos csökkenéssel, majd felgyorsult, novemberben mínusz 4, decemberben pedig mínusz 10,3 százalékra.

Januárban sokkal brutálisabb is lehetett volna a visszaesés, azonban az autóipar nagyot lendített az ágazaton, 11 százalékos pluszt produkált 2022 azonos időszakához képest. Ezzel szemben a ruhaiparban 17 százalékkal csökkent a termelés éves viszonylatban, a vegyiparban 20, a textiliparban 22, a faiparban pedig 24 százalékkal. A kohászatban kifejezetten drámai, 39 százalékos volt a csökkenés.

fotó: ProLemn

A Román Kereskedelmi Bank (BCR) elemzői arra számítanak, hogy 2023-ban összességében stagnálni fog a hazai ipar.

forrás: Maszol.ro

Előző cikk

Alávágnak a hatósági akácárnak

Következő cikk

Kutatás az illegális (fa)kereskedelemről



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések