FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Skócia neves fűrészüzeme bezár

A Boat of Garten fűrészüzem az év végén bezárja kapuit, annak ellenére, hogy a politikusok (nem is beszélve a skót erdészeti miniszterről) és a helyi közösség megpróbálta megmenteni. A tisztviselők a csoport hét brit fűrészüzemének egyik legrégebbi telephelyének bezárását a “globális visszaesésnek tulajdonítják”, és ennek egyik fő okaként az ukrajnai háborút említik.

Az üzemben foglalkoztatott 40 ember közül nem tudni, hányan veszítették el állásukat. A BSW (Nagy Britannia egyik legnagyobb erdőgazdálkodó és fafeldolgozó cége) csak annyit közölt, hogy tiszteletben tartotta az összes elbocsátási megállapodást, de úgy tudni, hogy néhány alkalmazottat az üzlet más részeire helyeznek át. Körülbelül 10 százalékuk az év végéig a helyszínen marad, hogy segítse a műveletek felszámolását.

Mindez felvet néhány fontos kérdést az iparággal kapcsolatban. A Boat of Gartenben feldolgozott faanyagot (56 000 köbmétert, főként sitkafenyőt és erdeifenyőt) máshová fogják beszállítani, vagy ez már nem áll rendelkezésre? Ha ez utóbbi, akkor ez rövid távon hogyan befolyásolja a fa árát?

Fontos kérdés, hogy milyen a fűrészipari ágazat jelenlegi helyzete az Egyesült Királyságban?

Vegyük sorra. Tony Hackney, a BSW Group vezérigazgatója tegnapi közleményében a következőket mondta: “Szeretnénk hangsúlyozni ügyfeleinknek és beszállítóinknak, hogy az üzletmenet a szokásos módon zajlik, igyekszünk rugalmasan együttműködni mindenkivel.” Arról nem közöltek részleteket, hogy az üzletmenetet hogyan fogják a szokásos módon fenntartani.

Ami az árakat illeti, amikor a Forestry Journal megosztotta a hírt, több olvasó (köztük a Working Woodlands Cornwall-i munkatársa) valami hasonlót mondott: “Hogy lehet, hogy a globális visszaesés mellett a faárak emelkednek és tovább fognak emelkedni?”. Úgy tűnik, ez egy gyakori észrevétel.

Végül, mit mond mindez a fűrészipar jelenlegi helyzetéről? Nos, egy olyan évben, amikor sok kisebb cégnek meg kellett birkóznia a kedvező feltételű dízelhasználat elvesztésével, a nagyobbaknak is nehéz dolguk van.

Legalábbis ezt a benyomást keltette az FJ-ben az Euroforest és AW Jenkinson az APF-en, amikor erről a kérdésről kérdeztük őket.

“Általánosságban elmondható, hogy az iparág nagyon jó helyzetben van” – mondta Simon Bullock, az AW Jenkinson vezető fafeldolgozó menedzsere. “Ebben a rövid időintervallumban a kereslet és a kínálat problémái állnak fenn. A fűrészüzemek jelenleg egy kicsit csendesek.”

Mark Williams, az Euroforest operatív igazgatója egyetértett ezzel: “Ez azért van, mert visszaesés volt, és az árak csökkentek, a kereslet pedig alacsony. A piac, ahogy mi nevezzük, jelenleg nem fantasztikus. Javulni fog, és a magas energiaköltségek jelenleg sok ilyen problémát okoznak.”

Mindketten elmondták azonban, hogy úgy vélik, a problémák csak rövid távúak, és a fűrészüzemek hamarosan visszatérnek a korábbi, normális szintre.

Az Forest Journal részt vesz (és később beszámol) a ma esti dél-skóciai skót erdészeti és faipari technológiai rendezvényen, ahol Neil Cowan beszámol a fűrészüzemekről. Érdekes lesz látni, hogy milyen képet fest a jelenlegi helyzetről – és hogy a Boat of Garten csak a dolgok kezdete-e vagy sem.

szerk/ford: Tóth János, forrás: ForestryJournal 10-05

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Aktivisták makkot gyűjtenek

Következő cikk

Az interzum 2023 a padlóburkolatokra koncentrál



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések