FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

VárosFa Program – Orosháza

Kilenc helyszínen hatvan darab fát ültet el Orosháza a MOL-Új Európa Alapítvány támogatásának köszönhetően. A Neked Zöldül Program keretében gömb szivarfa, hegyi juhar, ezüsthárs, platán és magas kőris facsemetéket kapott a város. November 17-én az első fát, egy ezüsthárs csemetét a Dózsa utcában ültette el Dávid Zoltán polgármester és Lövei Ferenc, a körzet önkormányzati képviselője.

A környezetvédelem elősegítését, különösen a klíma- és a zöldterület védelmet tűzte ki célul a MOL-Új Európa Alapítvány, ezért összesen 7 ezer, belterületre ültethető sorfát adományozott országszerte. Orosháza a VárosFa Program keretein belül összesen 60 darab 10-14 centiméter törzskörméretű sorfát, valamint minden fához 3-3 támasztókarót, takarómulcsot és védőrácsot kapott. A Dalerd Zrt. erdőgazdálkodási ágazatvezetője, Szrnka Mihály szakmai segítsége mellett az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. munkatársai ültetik el a fákat a város több pontján.

– A fenntartható jövőt, a klímavédelmet szolgálja minden egyes elültetett fa, erre eddig is jelentős összegeket áldozott a város és lehetőségeihez mérten így tesz a jövőben is. Örömteli, hogy az alapítvány támogatásával tovább bővülhet a faállományunk. Nagy gondossággal járunk el a most kapott fák elültetésekor és a gondozásukra is figyelmet fogunk fordítani. Köszönjük a MOL-Új Európa Alapítvány felajánlását és a Dalerd Zrt. szakmai iránymutatását – hangsúlyozta Dávid Zoltán polgármester.

Fotó: Kecskeméti Krisztina

Az ültetések egyik helyszíne a Dózsa utca volt. A körzet önkormányzati képviselője, Lövei Ferenc kiemelte, hogy az ott lakók számára is nagyon fontos a zöldfelület, az árnyat adó, levegőt tisztító, erős és egészséges fák megléte.
– Örülök neki és szorgalmazom, hogy minél több fát ültessünk el ezen a városrészen, ahol ezúttal 10 ezüsthárs kap helyet, folytatva a már meglévő ezüsthárs fasort egészen a Lázár Vilmos utcáig – tette hozzá a képviselő.

A program kiemelt célja a környezettudatosságra nevelés, ezért az alapítvány támogatásával a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában egy szemléletformáló előadás is lesz a gyerekeknek. A foglalkozás keretében egy erdőpedagógus játékos feladatokkal, szemléltető eszközökkel mutatja be a fák világát.

A VárosFa program fásítási helyszínei a következők:
10 darab gömbszivarfa a Thököly utca páros oldalán (Kölcsey utcától)
10 darab gömbszivarfa a Szentesi út jobb oldalán (Gyopárosi úttól a körforgalomig)
10 darab ezüsthárs a Dózsa György utca páros oldalán
5 darab hegyi juharfa a Fűtőház utcán (OMTK pályához)
5 darab magas kőrisfa a Liget sori közparknál
5 darab magas kőrisfa a Hegedűs István- és a Képessy József utca sarkán
5 darab keskenylevelű kőrisfa a Töhötöm utca 1-9. számig (a Kígyó utca felőli részen)
5 darab platánfa a Március 15-ei téren
5 darab platánfa a Táncsics- és a Lehel utca sarkán

forrás: OrosCafé 11-17

Előző cikk

Kárpátok erdei veszélyben

Következő cikk

Gyökerek a gyermekeknekStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…