FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

VárosFa Program – Kiskunhalas

Hétfő délután gömb szivarfák elhelyezésére került sor a Petőfi Sándor utcán. Kiskunhalas a közlemúltban hetven facsemetével gazdagodott egy program keretében. A kapott növendék fák egy részét diákok figyelmétől övezve ültették el városunk egyik legforgalmasabb útszakaszának oldalán. A Városgazda Zrt. által szervezett akcióban részt vett Kiskunhalas Város polgármestere, Fülöp Róbert is.

Mint korábban a Halasmédia hírportálja beszámolt róla Kiskunhalas sikeresen szerepelt a MOL-Új Európa Alapítvány  programsorozatban, amelynek első körében a 10 ezer főnél nagyobb magyar városok pályázhattak belterületük fásítására. A kezdeményezésnek köszönhetően összesen hétezer darab sorfát ültetnek el különböző hazai városokban. A program a MOL-Új Európa Alapítvány, az Agrárminisztérium, az Országos Erdészeti Egyesület és a Megyei Jogú Városok Szövetsége közreműködésével jött létre. 

Greguss Viktor, a Városgazda Zrt. munkatársa vezetésével ültették a fákat

Hétfőn délután a program keretében kapott hetven facsemetéből harmincnégy  darab gömbszivarfa került kihelyezésre és elültetésre. A feladatot a Városgazda Zrt. munkatársai Greguss Viktor irányítása mellett végezték el. A fák elültetése előtt előkészítették a Petőfi utca érintett szakaszát, hiszen az új facsemetéknek megfelelő helyre volt szükségük.

A Kiskunhalasi Református Kollégium Központi Általános Iskola pedagógusa, Bodrogi Viola azt mondta, sokat tanultak a diákok a faültetés során

Greguss Viktor elmondta, hogy az új facsemeték elültetése, egyben faleváltást is eredményeztek. A viharoktól gyakran megsérülő néhány gömbakácot kellett eltávolítani, de egy szakszerű fanyesés is megelőzte az utcaszakaszt hétfői facsemete ültetésen. A harmincnégy gömbszivarfát arányosan osztották el a Petőfi utca kijelölt szakszán.

Fülöp Róbert polgármester (a kép bal oldalán) is kivette részét a munkából

A hétfői ültetési programon a pályázatban közreműködő KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Kecskeméti Igazgatóságának munkatársai is részt vettek, akiknek a kecskeméti telephelyéről kerültek Kiskunhalasra a jól előkészített, fiatal facsemeték. A Petőfi utca mellett a város más területin is kihelyeznek a kapott facsemetékből.

Az elültetett fát körbe álló diákok

Mint megtudtuk a napokban az Esze Tamás lakótelepen, a játszótér mellé tíz puszta szilt, a Bundzsák Dezső Sportközpontba tíz ezüst hársfát, a Bethlen Gábor térre hat gömb szivarfát, a Semmelweis Kórház előtti területre pedig tíz gömb szivarfát ültetnek a Városgazda Zrt. munkatársai.

A Városgazda Zrt. munkatársa tereprendezés közben

A hétfői Petőfi utcán történt faültetésen diákcsoportok is megjelentek, mi több még részt is vettek a fák elültetésében. Az érdeklődő kisdiákok a Kiskunhalasi Református Kollégium Központi Általános Iskolából érkeztek tanári kísérettel és nagy élvezettel hallgatták a faültetés tudnivalóit Greguss Viktortól.

A nedvességet átengedő, jól szigetelő fanyesedékkel rögzítették az elültetett fa közvetlen környezetét

Az egyik kísérő tanárnő, Bodrogi Viola, elmondta, hogy a tanulók szívesen vállalkoztak a gyakorlati foglalkozásra, nagy élvezettel figyelték a faültetést és örömmel vettek részt a programon. A 3. B és az 5 B. osztályok tanulói érkeztek a Petőfi utcai faültetéshez, amely egyben az erdőpedagógiai órákhoz kiváló alapot és gyakorlati ismereteket ad a kicsiknek. A központis tanulók hálás közönségnek bizonyultak, mert a faütetés végén megtapsolták az ültetést végzőket. A faültetésről további részleteket a Halas Televízió ma este 19 órakor kezdődő közéleti híradójában láthatnak olvasóink!

Karókkal vették körbe a fákat, hogy segítsék a megfelelő tartásukat

forrás: Halasmédia 11-22

Előző cikk

Alkalmazkodó erdőgazdálkodás - REIN-Forest

Következő cikk

Favázas kerékpárok Elekről



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések