FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

VárosFa Program

A 4 éves, országos növénytelepítési programsorozat első körében a 10 000 főnél nagyobb magyar városok pályázhatnak belterületük fásítására. A kezdeményezésnek köszönhetően összesen 7000 darab sorfát ültetnek majd el különböző hazai városokban. A program a MOL-Új Európa Alapítvány, az Agrárminisztérium, az Országos Erdészeti Egyesület és a Megyei Jogú Városok Szövetsége közreműködésével jött létre.

A program 2022 tavaszán indult. Településenként 30-70 db, a városi körülményeket jól tűrő, már életerős sorfát lehet igényelni. A programhoz csatlakozó települések 16 fafajból választhatnak. A választáshoz az Országos Erdészeti Egyesület nyújt szakmai támogatást. A települések „egységcsomagot” kapnak, amely tartalmazza a belterületi fásításra alkalmas nagyméretű sorfákat és az ültetéshez szükséges kiegészítőket, valamint útmutatót és szakmai tanácsadást.  

Az őszi időszakban az ültetést, majd azt követően az utógondozást a települések közösségi program keretében végzik el.

A nyertes városok a facsemeték mellett edukációs programban is részesülnek, melynek célja, hogy a városok fiatal lakóinál kialakuljon, fejlődjön a fenntarthatósággal, a fák és az erdők fontosságával kapcsolatos tudatos szemléletmód. Az Országos Erdészeti Egyesület által biztosított edukációs program minden településen az Önkormányzat által megjelölt oktatási intézményben zajlik.

Az őszi faültetésre előre egyeztetett időpontban, a települések szervezésében kerülhet sor, a szakszerű telepítéshez pedig minden egyes fa esetében 3 darab támasztókarót, takarómulcsot, védőrácsot biztosítanak. A nyertes települések nem csupán a fajtától függően 2-5 méter magas sorfát kapják meg, hanem egy olyan foglalkozást is, amelyen erdőpedagógus bevonásával, élményalapú játékos feladatok során szerezhetnek a gyerekek ismereteket a fenntarthatóságról és környezettudatosságról.

A programban való részvétel ingyenes, pénzbeli önerő biztosítására nincs szükség. Ugyanakkor a támogatott településnek kötelezettséget kell vállalnia az adományozott fák legalább 7 évig tartó gondozására, szükség esetén pótlására.

forrás: NekedZöldül

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Elindult a hatósági áras tűzifaprogram

Következő cikk

Hűsítő ligetek program



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…