FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

VárosFa Program – Komárom

A „Neked Zöldül” fenntarthatósági program sorozat első szakaszában meghirdetett VárosFa program a 10 ezer főnél nagyobb települések faállományát hivatott bővíteni. Több ezer sorfát ültetnek el a MOL-Új Európa Alapítvány támogatásával, partnerségben az Agrárminisztériummal, a Megyei Jogú Városok Szövetségével és az Országos Erdészeti Egyesülettel.

A program adta lehetőséggel több mint 100 város élt országszerte. A városok 16 fafajból választhatnak. A nagyméretű sorfák mellett az ültetéshez szükséges kiegészítőket (támaszték, talajtakaró mulcs, törzsvédő háló), útmutatót és szakmai tanácsadást is kapnak az erdészek közreműködésével. A Vérteserdő Zrt. Komárom-Esztergom és Fejér megyei területrészein az Országos Erdészeti Egyesület szervezi az állami erdőgazdaság szakembereinek bevonásával és az OEE Vértesi Helyi Csoportja tagjainak koordinálása mellett a faültetéseket.

Komárom Város Önkormányzata 70 darab sorfa ültetésére pályázott sikeresen. A sorfák a Május 1. parkban és a Szent László lakótelep mögötti területen kerültek elültetésre a héten. Az utolsó, hetvenedik fa elhelyezésében a Csillag Óvoda óvodásai segítettek az óvoda melletti parkban. A fát, a gyerekekkel együtt ültette el a város polgármestere, dr. Molnár Attila és Hajnal Dóra, önkormányzati képviselő, a Humán Bizottság elnöke. Szakmai tanácsokkal Laki Balázs, a Vérteserdő Zrt. Síkvidéki Erdészeti Igazgatóság erdészeti igazgatója és Boglári Zoltán a Vérteserdő Zrt. kommunikációs vezetője szolgáltak a helyszínen jelenlévőknek. Az ültetéshez az eszközöket a Komáromi Városgazda Nonprofit Kft. munkatársai biztosították. A program az óvodások részére egy edukációs erdőpedagógiai foglalkozást is finanszíroz.

A nagy erdőségek mellett a települések fái, parkjai is sokat számítanak a helyi mikroklimatikus viszonyok kedvező alakításában, ezáltal a klímaváltozás káros hatásainak mérséklésében is. Például a nagy zöldfelületek a hőség idején is segítenek abban, hogy az adott település – így Komárom is – élhetőbb legyen. Így a VárosFa program során elültetett fák is majd árnyékot adnak, a párologtatás révén hűsítenek, javítják a hőérzetet. Emellett a városi körülmények közt keletkező sok porból is nagy mennyiséget fognak lekötni.

forrás: Vérteserdő Zrt.

Előző cikk

Erdészeti támogatások ára

Következő cikk

VárosFa Program - Bicske



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések