FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A világ első autonóm fatelepi daruja – Finnországban

09/28/2022 / sbr; Foto: Andritz

A Metsä Fibre Kemiben lévő finnországi biotermék-gyára sikeresen felállítja a világ első autonóm fatelepi daruját.

A finnországi Kemiben, a Metsä Fibre biotermék-gyárában sikeresen felállították a világ első autonóm módon működtetett fatelepi (fatér) daruját. Az Andritz nemzetközi technológiai csoport által szállított, két darab 2 x 25 tonnás daru 540 m hosszú pályán, mintegy 120.000 m3 tárolókapacitással bír.

A daruk évente mintegy 7,6 millió m3 fát fognak kezelni, amelyet teherautón és vasúton szállítanak, valamint megoldják a papírfa raktározását és a cellulózgyártási folyamatba betáplálását. A daruk a legújabb mesterséges intelligenciával rendelkeznek, így a hagyományos megoldásokhoz képest optimalizálják a papírfa kezelését, minimalizálják a fa veszteséget, valamint környezetbarát és költséghatékony működést biztosítanak.

A mesterséges intelligenciával ellátott, teljesen autonóm fatéri daruk a fenntartható megoldások és termékek átfogó Andritz-portfóliójának részét képezik, amelyek segítik az ügyfeleket a környezetvédelem és fenntarthatóság terén kitűzött céljaik elérésében.

Az új biotermék-gyár tervezése a magas szintű környezeti hatékonyságon, valamint az energia- és anyagfelhasználás hatékonyságán alapul. A gyár egyáltalán nem használ majd fosszilis tüzelőanyagokat, és a villamos energia önellátási aránya 250%-os lesz. A Kemi biotermék-gyár évente 1,5 millió tonna fenyő- és lombosfából készült cellulózt fog előállítani. Az új üzem a tervek szerint 2023 harmadik negyedévében indul be.

Forrás: bio-fibre.eu

Észrevétel:

2022. 06. 13-án írtunk már a Metsä Csoport Kemiben indult üzemépítéséről: Biotermék üzem Kemiben. Érdekes, hogy nem cellulózgyárnak, hanem biotermék üzemnek nevezik. Úgy tűnik, ez divatosabb. Abban a cikkben 3,6 millió tonna lucfenyő és nyírfapépről (cellulóz) volt szó, a fentiekben meg 1,5 millió tonna fenyő és lombos fapépről adnak hírt, ami elég jelentős különbség. Biztosan van valami oka az eltérésnek. Minden esetre itt a daruk által kezel hengeresfa alapanyag mennyisége 7,6 millió m3, ami több, mint a teljes hazai fakitermelés az összes fafajból. (MM)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

SOE+TAEG Faipari és Erdészeti Tudományos és Innovációs Park elismerése

Következő cikk

Aggodalom a védett erdeinkért



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések