FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Robotok építenek falemezekből függőkertet

A mesterséges intelligencia és négy együttműködő robot segítségével az ETH Zürich kutatói egy “zöld” építészeti szobrot terveznek és gyártanak.

Az ETH kutatói, Fabio Gramazio és Matthias Kohler építészprofesszorok a Müller Illien Tájépítész vállalkozással, a Timbatec céggel és más ipari és kutatási partnerekkel együttműködve zöld építészeti szobrot hoznak létre.

A 22,5 méter magasra emelkedő építmény öt, geometrikusan összetett, egymáshoz képest kissé eltolt, nyolc vékony acéloszlopon nyugvó, fából készült gubóból áll majd.

A szobrot, amelyet Semiramisról, a babiloni királynőről neveztek el, akinek az ókori Babilon függőkertjeit tulajdonítják, az ETH szerint a projekt részeként kifejlesztett innovatív digitális módszerek segítségével tervezik és építik meg.

Matthias Kohler, az ETH Zürich professzora szerint a közös projekt már bizonyította értékét: “a Semiramis az építészeti kutatás jelzőfénye volt, amely az ETH-n belüli és kívüli embereket hozott össze, és a jelen kulcsfontosságú kutatási témáit, mint például az interaktív építészeti tervezés és a digitális gyártás, előmozdította”.

“Ez egy szinkronizált tánc, amit algoritmusok diktálnak”

Az ETH zurich által “a legnagyobb precizitásra törekvő finom táncként” jellemzett “semiramis” építési folyamata zökkenőmentes szinkronizálást foglal magában. Négy felfüggesztett robotkar a kijelölt fapanelek felszedésével kezdi, majd egy számítógép által generált terv szerint helyére állítja őket. eközben egy algoritmus kiszámítja a robotok mozgását az ütközések elkerülése érdekében. Miután a gépek a helyükre állították a táblákat, a mesteremberek ideiglenesen közbelépnek, hogy öntőgyantával összeillesszék és összeragasszák őket. Ez azt mutatja, hogy a robotizált gyártás hatékonyan mentesíti az embert a nehéz emelés és a pontos pozicionálás, valamint a költséges, erőforrás-igényes alépítmények szükségessége alól.

Az előkészítés teljes gőzzel folyik, az ETH zurich pedig rendszeresen szállítja az egyes faelemeket, szegmenseket teherautóval a technológiai klaszterbe, ahol ez a megálmodott építészeti szobor 2022 tavaszára készül majd el – öt, 51-88 fapanelből álló, buja zölddel díszített geometrikus “kapszulát”, vagyis öt óriás méretű tartóedényt formázó kaspót formálva.

szerk: TJ, forrás: WoodWorkingNetwork, DesignBoom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Klímapozitívan Most

Következő cikk

Finn faépítészeti díj 2021



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések