FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fából épül Ausztria új internátusa

Az év eleje óta a Holztechnikum Kuchl bejárata egy építkezéshez hasonlít. A régi bentlakásos iskola épületét jelenleg lebontják, és helyére Ausztria legnagyobb fából készült kollégiumát építik.

Alexander, Lukas és Eric nagyon örülnek

Ez azonban nem jelent gondot a 93 diák számára (az intézményben mindösszesen 300 tanuló diák tanul), akik az új bentlakásos iskolaépületre várnak: nemrég költöztek be az egykori adneti Hotel Hubertushofba.

A hotel tulajdonosa Josef Dygruber, a Holztechnikum igazgatójának kérésére tette ezt lehetővé.

Alexander, Lukas és Eric nagyon örülnek az új életstílusnak, amit a következő hónapokban élhetnek majd.

“Egy mobil hamburgeres stand a szálloda előtt még kívánatos lenne, de egyébként tökéletes” – értenek egyet mindhárman.

Alapkőletétel februárban

Hans Rechner

A Holztechnikum Kuchl számára ez története legnagyobb projektje: “Az internátusi elem nagyon fontos számunkra” – magyarázza Hans Rechner ügyvezető igazgató. A diákok nem csak tanulni jönnek, hanem azért is, hogy életre szóló barátságokat kössenek, és kapcsolatokat építsenek ki a jövőbeli karrierjükhöz. A régi épület már nem volt korszerű, ezért 2021-ben megkezdődött az építészeti pályázat. A gazdasági bizonytalanság miatt a projektet 2023-ra kellett elhalasztani. Az alapkőletételre februárban kerül sor. Az ünnepélyes megnyitót 2024 kora nyarára tervezik. Az új bentlakásos iskola hétemeletes lesz, a termek modulárisan készülnek, és daruval fogják felhúzni őket. A homlokzat fából készül, a tetőn pedig fotovoltaikus rendszereket helyeznek el. A költségek 12,5 millió eurót tesznek ki, amelyet az egyetem saját forrásaiból, a salzburgi lakástámogatásból és szövetségi támogatásból finanszíroznak. “A diákok a téli félév elején költözhetnek be” – mondja Rechner.

Három vezető projekt

Nem ez az egyetlen újdonság a Holztechnikum Kuchlnál. “Három zászlóshajó-projektre készülünk a jövőben” – mondja Josef Essl igazgató, aki 2022 szeptemberében vette át Hans Blinzer helyét. A hangsúly a hallgatói cserék fokozásán van – különösen Olaszországgal és Skandináviával -, a fenntarthatóság és az éghajlatvédelem előtérbe helyezésén, valamint a tantervnek a faépítés irányába történő erőteljesebb elmozdításán.

Január 28-án, szombaton 9 és 15 óra között ismét nyílt napot tartanak. A Holztechnikum egyik ajánlata az érdeklődőknek szól: “A tanév során bármikor van lehetőség bemutató foglalkozásokra”. Az érdeklődők két napon keresztül ismerkedhetnek az iskolával, a szállás tartalmazza az éjszakát is, információ a honlapon.

szerk/ford: Tóth János, forrás: MeinBezirk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Innovatív CO2-kivonó technológia Svájcból

Következő cikk

Gyászhír - Bagdi Károly [71]



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések