FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Díjnyertes faépület tanúsított faanyagból

Az OHLAB architects által tervezett Paseo Mallorca 15 nyerte el nemrégiben a 2022-es Építészeti Világfesztiválon (WAF) a Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC) által támogatott Best Use of Certified Timber díjat.

A díj az építészeket a tanúsított faanyagnak a projekt kulcsfontosságú elemeként történő felhasználásáért ismeri el, amely a projektet a fenntarthatóság, az innováció, a minőség és az esztétika szempontjából kiemelkedővé teszi. A WAF és a PEFC negyedik alkalommal ítélte oda a díjat.

A helyi hagyományok és a fenntarthatóság ünneplése

A spanyolországi Palma de Mallorca szívében, egy fákkal szegélyezett sétányon található Paseo Mallorca 15 egy új lakópark, amelynek középpontjában a fenntarthatóság és az energiahatékonyság áll.

A Grupo GUBIA által szállított homlokzat PEFC tanúsítvánnyal rendelkező erdeifenyőből készült, amelyet az épület tengerhez való közelsége miatt hőtechnikailag átalakítottak.

Ez a kezelés minimális összehúzódást és tágulási mozgást biztosít a faanyagnak. A függőleges fa léceket minden oldalról csiszolták, különböző szelvényekkel és elválasztásokkal, majd egy eloxált alumíniumkerethez rögzítették.

A PEFC szerint a több mint 350 rögzített és csúszó fapanel folyamatosan változtatja az épület látképét, és napszűrőként vagy brise soleil-ként működik.

A tervezés a hagyományos mallorcai ácsmesterséget tükrözi, és az OHLAB szerint “a sziget hagyományos anyagainak és rendszereinek újraolvasása… absztrakt és kortárs kulcsban megvalósítva, olyan épületet hozva létre, amely teljesen hatékony és fenntartható, valamint kellemes és stimuláló érzékszervi élményt nyújt a lakók számára”.

A projektet a Passivhaus szabványok szerint tervezték a maximális energiahatékonyság elérése és az egészséges, kényelmes lakókörnyezet biztosítása érdekében.

A Passivhaus szabványok célja, hogy a légkondicionálási igény kevesebb mint 15 kWh/(m2a) legyen, ami azt jelenti, hogy a fűtési és hűtési igény akár 90%-kal csökken egy hagyományos épülethez képest.

A győztest egy 2022. december 2-i gálavacsorán hirdették ki. A zsűri dicsérte a projektet a “fény mesteri irányítása”, valamint az “időtlen szépség és a technikai innováció” miatt.

“Az épület megmutatja, hogy a PEFC tanúsítvánnyal rendelkező anyagok milyen sokféleképpen képesek fenntarthatóságot biztosítani a globális épülettervezésben” – mondta Fabienne Sinclair, a PEFC marketingvezetője, aki átadta a díjat.

“Minden alkalommal, amikor támogattuk ezt a díjat, el voltunk ragadtatva, amikor láttuk, hogy az építészek hogyan használták a tanúsított faanyagot. Mivel mindannyian a nettó nulla kötelezettségvállalások teljesítésére törekszünk, a PEFC tanúsítvánnyal rendelkező faanyag építőanyagként való beépítése kulcsfontosságú hozzájárulást jelent.”

A győztes projekt mellett a zsűri a Sweco által készített Växjö városháza és vasútállomás projektjét is elismerésben részesítette.

Svédország egyik legnagyobb faépülete, a Växjö szintén fa vázszerkezettel épült, PEFC tanúsítvánnyal rendelkező, keresztben ragasztott faelemekből álló favázzal, valamint binderholz keresztrétegelt fából (CLT) készült BBS-födémekkel.

Az épület belsejében a sok látható faelem, például a mennyezetek, falburkolatok, padlók és lépcsők hozzájárulnak a meleg és barátságos érzés megteremtéséhez.

Växjö -> városháza és vasútállomás

szerk/ford: Tóth János, forrás: PanelsFurniture

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Top Employer díjat nyert a JYSK

Következő cikk

A faalapú akkumulátor töltési sebessége háromszoros lehet



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések