FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Faanyag újrahasznosító céget vett az EGGER

Az EGGER Csoport, a faalapú anyagok gyártásának globális vezetője, megvásárolta a Novem Industries Inc. teljes üzletágát és eszközeit, vagyis egy faanyag újrahasznosító vállalkozást Charlotte-ban (Észak Karolina, USA).

A felvásárlás az EGGER teljes tulajdonú leányvállalatán, a Timberpak LLC-n keresztül várhatóan erősíti az EGGER Wood Products LLC küldetését, hogy a fából többlet értéket hozzon létre, és fenntartható legyen a jövő generációi számára. A Timberpak 2023. január 3-án véglegesítette az akvizíciót. Az akvizíció részleteit nem hozták nyilvánosságra. 

“Ez az akvizíció nemcsak fontos szerepet fog játszani fenntarthatósági kezdeményezéseink megerősítésében itt Észak-Amerikában, hanem a további terjeszkedés és növekedés során a kulcsfontosságú piacokon is jobban pozícionál minket” – mondta Markus Frevert, az EGGER Wood Products termelési üzemvezetője. “A Timberpak az észak-karolinai Lexingtonban található gyártóüzemünkben fogja feldolgozni a fogyasztás utáni újrahasznosított anyagokat, amelyeket forgácslapok és hőre olvasztott laminált termékek gyártásához használunk fel. Ezzel olyan erőforrásokat terelünk el, amelyek egyébként a hulladéklerakókba kerültek volna.”

A Novem Industries felvásárlásával a Timberpak át kívánja állítani és hozzáigazítani európai alapú folyamatait és eljárásait az EGGER Lexington-i üzemének igényeihez, nyersanyagot szolgáltatva az üzem jelenleg építés alatt álló, helyszíni fa-újrahasznosítási műveleteihez. A Timberpak további faanyagforrásként szolgál majd az EGGER forgácslap és hőre olvasztott laminált lemez (TFL = thermally fused laminate) gyártásához, miközben elősegíti a vállalat fenntarthatósági céljait.

TFL anyagokkal készült lakásbelső

A Timberpak felvásárlásán és új működési helyén kívül az EGGER Wood Products a fenntartható termelésre irányuló küldetését azzal erősítette meg, hogy további 38 millió dollárt fektetett be a lexingtoni gyártóüzemébe, amely tovább növeli az újrahasznosított nyersanyagok helyszíni feldolgozásának lehetőségét. A Timberpak értékes partnere lesz az új újrahasznosító üzemnek.

A charlotte-i telephely, amely immár a Timberpak 14. létesítménye világszerte, továbbra is a Novem meglévő ügyfélkörét szolgálja ki, és megtartja a vállalat hat alkalmazottját. Az újonnan létrehozott észak-amerikai Timberpak-üzem az EGGER meglévő fahulladék-gyűjtő üzemeit egészíti ki az Egyesült Királyságban, Romániában, Franciaországban, Németországban és Lengyelországban. 

A Timberpak az építési és bontási hulladék faanyagot, valamint csomagolási hulladékot – elsősorban használt és törött raklapokat – fogadja majd az ipari gyártás elosztóközpontjaitól. A fát körülbelül egy láb hosszú darabokra darálják, mielőtt az EGGER lexingtoni gyártóüzemébe szállítják.

A további feldolgozás a helyszíni fa-újrahasznosító létesítményben történik, amely várhatóan kora tavasszal készül el. Az újrahasznosított fát fém, kő, műanyag és egyéb idegen anyagoktól megtisztítják, miközben a forgácslapgyártáshoz megfelelő méretű forgácskává zúzzák.

szerk/ford: Tóth János, forrás: WoodworkingNetwork

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Kína - faáruk vámcsökkentése

Következő cikk

PEFC tanúsított CLT üzem



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések