FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fűrészáru piaci körkép

Felhasználási igények és trendek belsőépítész szemmel: Zselló Katica, az Év Lakberendezője 2021 pályázat 5 csillagos szakmai különdíjasa kalauzol bennünket a fűrészáru világába.

Zselló Katica vagyok, enteriőr tervező, kereskedelmi menedzser, a ’Megszervezem az Otthonod’ vállalkozás tulajdonosa. 3 éve foglalkozok lakberendezéssel. A munkám során 3D látványterveket készítek és speciális kerámialapokkal dolgozok. Építészmérnöknek készültem, de közgazdász lettem. A design és az építészet mindig is jelen volt az életemben. Mániákusan keresem a kapcsolódásokat a design, divat és a lakberendezés között. Folyamatosan képzem magam, kiállítások, vásárok rendszeres résztvevője vagyok, hogy az aktuális trendekkel és újításokkal naprakész legyek. Szívesen indulok építész pályázatokon.

MOTTÓM: „AZ OTTHONOD AZ ÖNARCKÉPED! HÁT SZÓLJON TÉNYLEG RÓLAD!”

Energikus mivoltom inspirációt ad a stílus kialakításához. Tapasztalatból tudom, hogy az otthon megtervezése és berendezése egy igazán összetett feladat. Olyan otthont tervezek és rendezek be, ahol a design és a funkció kéz a kézben jár. Pozitív életszemléletem és megoldásfókuszú gondolkodásom hozzásegíti ügyfeleimet a személyre szabott lakberendezéshez. Hiszem, hogy a lakásfelújítás egy személyiség-fejlesztő tréning is egyben: nemcsak az otthont hozzuk jobb és szebb formába, hanem ez a változás az élet más területein is pozitív változást eredményezhet.

MELYEK A PEFERÁLT TERMÉKEID A JAF PORTFÓLIÓJÁBÓL ÉS MIÉRT?

Egy lakás megtervezése komplex látásmódot igényel. Munkám során a design és a funkció kéz a kézben jár. Miután ügyfelemmel átbeszéltem az igényeiket, és szokásaikat, létrehozom a funkcionális berendezési tervet. Ezt követően foglalkozunk a designnal. Az egység és harmónia érdekében adott anyag vagy színárnyalat végigvihető a teljes projekten.

Azt szeretem a JAF Holz bemutatótermeiben, hogy ehhez a komplex látásmódhoz nyújt segítséget: kínálatuk változatos, nemcsak a munkapult vagy laminált faforgácslap tekintetében, hanem különleges faipari megoldások közül is válogathatunk ügyfeleimmel egy elegáns és szakértő környezetben. A szárított tölgy fűrészáruból készült késztermékeket terveztem már be térelválasztóként és falburkolati dekorációként egyaránt. Szinte mindegyik lakberendezési stílus esetén tudom alkalmazni, hiszen közel 180 fafajból tudok választani. Sajnos az elmúlt években a dekoratív termékek térnyerése miatt kevésbé kerültek reflektorfénybe a tömörfa alapanyagok és az ezekből készült bútorok. A JAF kínálatából a tömörfa, azon belül is a tölgyfa az egyik kedvenc termékem.

AZ ÜGYFELEID MILYEN FELHASZNÁLÁSRA KÉRNEK ÉLŐ FAANYAGOT TŐLED?
 

A tervezés során általában két véglettel találkozom: vagy ’rakjunk össze gyorsan egy konyhát’, vagy pedig hosszú távra tervez az ügyfél és minőségi anyagokban gondolkodik. Talán pontosan ezért szeretek az ügyfeleimmel a JAF bemutatótermeiben tárgyalni, mert mindkét, illetve szinte minden esetben megoldást tudok nekik mutatni. Ma, amikor a fenntarthatóság és az energiahatékonyság első számú szempont bármilyen választásnál, mindig elmondom: a mesterséges bútorlapok esetében egy tömörfa bútor sokkal időtállóbb, a további jótékony hatásáról nem is beszélve. Gondoljunk csak egy cirbolya fenyő karakteres illatára. Noha egy igazi faanyagból készült konyha vagy bútor előállítása sokkal több időbe, energiába kerül, megéri rá várni, hogy hosszú éveken keresztül kiszolgálhasson minket, és akár gyermekeink is örökölhessék azt.

A JAF széles kínálata lehetőséget biztosít, hogy a teljes konyhát élő faanyagból tervezzük meg (a munkalapot, a lábazatot és a frontot is). A showroom-ban bemutatásra kerülő vasalatokkal és fogantyúkkal pedig tulajdonképpen komplett lakásmegoldást nyújthatunk. Nemcsak a konyhában tudjuk a faanyagot használni, hanem a lakás számos helyiségében meg tudjuk jeleníteni a tároló bútorokon vagy éppen a falburkolatok esetében. Mindig nagyon örülök, amikor a lépcső kialakítását is rám bízzák. Ebben az esetben élő fát szoktam javasolni a természetes, meleg megjelenés érdekében. Hasonlóan az irodai felhasználás esetében is érdemes meggondolni az élő fa alkalmazását. Gondoljunk csak bele, ha egy igazán minőségi iroda képét látjuk magunk előtt, akkor ott biztosan illatos, patinás tömörfa jelenik meg a szemünk előtt, és nem egy bútorlapból 20 perc alatt összerakott forgácslap asztal. Ebben az esetben a minőségi faanyag használatával gyakorlatilag a cég magát tudja pozícionálni, közép- és felső kategóriás ügyfeleket megcélozva.

Melyik a PREFERÁLT fűrészáru SZÁMODRA és miért?
 

Itt a beszélgetésük elején már említettem a dekorációs falburkolatokat, mint belsőépítészeti elemeket. Számomra nagy kedvenc a lécek, vagy köznyelv szerint lamellák alkalmazása. A furnérozott vagy felületkezelt oldalak számától függően alkalmazható térelválasztóként, falburkolatként egymás mellé többet helyezve, de akár korlátként is. A kedvenc fafajom itt a tölgy és a fenyő. Fontos tudni, hogy minden fafajnak megvan a sajátos szerkezete, amelyet a festés még inkább kiemel. A további védelem érdekében pedig lakkal vonjuk be a fát, mely lehet színtelen vagy pigmentált. Munkáim során mindegyikre tudok példát mutatni.

Már a tervezés elején igyekszem a konyha és egyéb tárolóbútorok faanyagát és színválasztását összehangolni az alkalmazandó lécek színével. Ügyfeleimnek mindig elmondom, hogy a szemnek úgy lesz nyugodt és harmonikus a látkép, ha adott anyag vagy szín visszaköszön a házon, netalán a közösségi terek miliője a hálószobában is megjelenik. Számomra itt teljesedik ki a személyre szabott belsőépítészet és annak komplexitása. Beszállító választás esetében kiemelten fontos számomra, hogy az alapanyagként használt fűrészáru minden pallóját, deszkáját az ügyfelemmel vagy a gyártómmal közösen tudjuk kiválasztani, átforgatni.

Miért választod most már évek óta a JAF szortimentJét?

A JAF Holz számomra nem csak egy lapszabászat vagy faipari kereskedés. A JAF tényleg egy olyan hely, ahová szívesen küldöm be az ügyfeleimet, vagy ahol személyesen választom ki vele az anyagokat. Örömömre szolgál, hogy a dunaharaszti központon kívül hazánk több városában elérhetőek a JAF Holz bemutatótermei, és személyesen látogathatók a szakmai háttérrel rendelkező vidéki kirendeltségek. Kínálatuknak köszönhetően nemcsak a konyha anyagait tudjuk kiválasztani, mint például a munkapult, az ajtófront vagy a szükséges vasalat termékek, hanem akár az ajtókat is. Ráadásul azonnal fogható raktárkészlettel is rendelkeznek, mely fel tudja gyorsítani a bútorkészítés folyamatát. A JAF által forgalmazott ajtók például olyan antibakteriális bevonattal rendelkeznek, amelyek a mai világban különösen fontos lehet.

Aztán nemcsak a konyha, hanem a lakás egyéb, akár speciális bútoraihoz is választhatunk anyagot. Például a mosdószekrény pultjának választhatunk a Corian anyagai közül. A manapság nagyon kedvelt beltéri furnérozott falburkolatok is elérhetőek a kínálatban. Mindez párosul egy jól felszerelt, dekoratív bemutatóteremmel. Az új budapesti showroom-ban akár a tárgyalót is le tudom foglalni egy megbeszélésre az ügyféllel. Ez egy igazán VIP szolgáltatásnak minősül.

A JELENLEGI PIACI HELYZETEKBEN MENNYIRE VÁLTOZIK AZ IGÉNY A TÖMÖRFA BÚTOROKRA, DEKORELEMEKRE?

Azt gondolhatnánk, hogy a jelen gazdasági helyzetben sokan lemondanak az igazi fa bútorokról, és inkább a többség a bútorlapos konyha felé veszi az irányt. Ugyanakkor azt látom, hogy a fenntarthatóság és energiahatékonyság egyre inkább előtérbe kerül. Az ügyfelek kezdik megérteni, hogy egy ’igazi fa’ bútor, sok éven keresztül el tudja őket kísérni, összehasonlítva egy bútorlapból gyorsan összerakott komóddal. Mely az utóbbi pár év után várhatóan elveszti varázsát, gyorsabban tönkremegy, elhasználódik. A környezetünk érdekében egyre többen keresik a hosszú távú megoldásokat, illetve minőséget mindig megfizetik.

A munkám során mindig hangsúlyozom, hogy egy valódi tömörfa konyhánál mindenképpen vonjunk be lakberendezőt, tervezőt a megfelelő design kiválasztásához. Ahogy egy konyhát, úgy egy komódot is éveken keresztül használunk, nézünk napi szinten. Egy nem megfelelő színválasztás vagy egy kevésbé jó kialakítás miatt nagyon meggyűlhet a bajunk a szép új konyhával. Most egy tanácsadás, akár csak a színválasztás tekintetében hosszú távon nagyon kifizetődő lesz az ügyfél számára.

A tömörfa bútorokban persze az is nagyon jó, hogy igény szerint 7-8 év múlva a konyha frontjait felújíthatjuk, vagy egy páccal moderné varázsolhatjuk. A bútorlapoknál ez a megoldás kevésbé kivitelezhető, sőt az a lehetőség is fennállhat, hogy már nem is elérhető az a szín vagy fazon, amit korábban kiválasztottunk. Persze nem árulok zsákbamacskát, vannak helyzetek, pl. egy home staging munka (lakás felkészítése eladásra vagy kiadásra), amikor jómagam is jobbára bútorlapos megoldásokat alkalmazok. Összefoglalva elmondhatom, ha hosszú távra tervezünk, érdekes tömörfából készíteni a bútort vagy a konyhát.

Mennyire veszel részt abban, hogy a fafaj kiválasztása után ténylegesen milyen fűrészáru kerül kiválasztásra?
 

A munkám egyik kedvenc részéhez érkeztünk. A vállalkozásom neve: Megszervezem az otthonod. És valóban ilyen módon is tudok támogatást nyújtani az ügyfeleimnek. A JAF raktáraiból kiválasztott fafajt 3D tervező programmal egy konyhává vagy éppen bútorrá varázsolom. A funkcionális kialakítást egyrészt alaposan átbeszéljük az ügyfelemmel, majd pedig az asztalossal, gyártóval is. A JAF-nál lehetőség van arra is, hogy a raktárban megtekintsük a tömörfa anyagot és át is tudjuk forgatni azt. Tehát, a munkát a kiválasztástól az átadásig végigkövetem. Kifejezetten kedvelem ezt a fajta együttműködést.

Mennyire fogadják a kivitelezők, asztalosok el, hogy ennyire odafigyelsz a részletekre?
 

Az előzőhöz kapcsolódva igazából megbeszélés kérdése, hogy mennyire megyek vagy mehetek bele ilyen mélységig az együttműködésbe. Előfordul, hogy az ügyfél csak a koncepcióterveket kéri tőlem és hogy segítsek az anyagválasztásban. Gondolok itt például arra, hogy a konyha stílusa illeszkedjen a lakás többi részével. Más helyzetet teremt, mikor az ügyfél kifejezetten kéri, hogy vezessem őt végig a lakásfelújítás folyamatán, mondhatni menedzseljem őt. Szoktam is mondani, hogy ilyenkor én vagyok a ’hídember’: kapcsolatot tartok a kivitelező (jelen esetben asztalos) és az ügyfelem között. Előfordul, hogy ez nem egy hálás feladat, ugyanakkor a végkifejlet a szakmai együttműködésnek köszönhetően egy gyönyörű konyha, ahol mindennek van helye. Nagy tisztelettel tekintek mindig az ilyen kihívásokra, a végeredmény pedig mindig közös munka eredménye

Fűrészáru felhasználásának összehasonlító táblázata

Szívesen ajánlok olyan fafajokat amelyekkel már volt szerencsém dolgozni. Az alábbi táblázat szerint úgy gondolom könnyebben használhatóvá, tervezhetővé válik az alapanyag felhasználása fűrészáru esetében:

FAFAJMINŐSÉGKIVITELNEDVESSÉG-
TARTALOM
MÉRET FELHASZNÁLÁSI
TERÜLET
HOSSZVAST.
ERDEI / BOROVI FENYŐplus /
standard /
rusztikus  
szélezetlenelőszárított/
műszárított
3 / 4 /
5 / 6 mm
25-80 mmépületasztalos-ipar,
bútoripar
CIRBOLYA FENYŐplus /
standard /
rusztikus
szélezetlenelőszárított/
műszárított
3 / 4 /
5 / 6 mm
25-50 mmbútoripar, belsőépítészet,
dísztárgyak
EURÓPAI VÖRÖSFENYŐplus /
standard /
rusztikus
szélezetlenelőszárított/
műszárított
3 / 4 / 
5 / 6 mm
25-80 mmbútoripar,
épületasztalos-ipar
LUCFENYŐplus /
standard /
rusztikus
szélezett / szélezetlenelőszárított/
műszárított
3 / 4 / 
5 / 6 mm
25-80 mmtetőanyag,
bútoripar,
épületasztalos-ipar,
kárpitos szerkezetek,
csomagolás
SZIBÉRIAI VÖRÖSFENYŐplus /
standard /
rusztikus
szélezett / szélezetlenelőszárított/
műszárított
3 / 4 / 
5 / 6 mm
25 mm
50 mm
tartós szerkezetek kültér,
hajóépítés, teraszburkolatok,
épületszerkezetek, bútoripar,
épületasztalos-ipar
ÉSZAKI FENYŐ – ERDEIplus /
standard /
rusztikus
szélezettelőszárított/
műszárított
2,7–6 mm,
30 cm-es
raszterek
25-80 mmkültéri falemek, kerítés,
járófelület, bútoripar
LOMBOS FAFAJOK
FAFAJMINŐSÉGKIVITELNEDVESSÉG
TARTALOM
MÉRETFELHASZNÁLÁS
HOSSZVAST.
AKÁCplus /
standard /
rusztikus
általában
szélezetlen
légszáraz /
előszárított /
műszárított
2,2-4m27-60
mm
Nagyon tartós
faanyag kültéri
elemek, oszlopok,
kerítések, 
rönkbútor
CSERESZNYE
EURÓPAI
plus /
standard /
rusztikus
általában
szélezetlen
légszáraz /
előszárított /
műszárított
2,2-4m27-60
mm
Exkluzív
bútorgyártás,
Belsőépítészet,
esztergályozás
DIÓ
EURÓPAI
GŐZÖLT
plus /
standard /
rusztikus
általában
szélezetlen
légszáraz /
előszárított /
műszárított
2,2-4m27-60
mm
exkluzív
bútorgyártás,
esztergályozás,
disztárgyak,
faesztergályozás
ÉGERplus /
standard /
rusztikus
általában
szélezetlen
légszáraz /
előszárított /
műszárított
2,2-4m27-60
mm
tömegcikk,
bútorgyártás,
 mintakészítés
GŐZÖLT
BÜKK
plus /
standard /
rusztikus
általában
szélezetlen
légszáraz /
előszárított /
műszárított
2,2-4m27-60
mm
belsőépítészet,
bútorgyártás,
 esztergályozás,
fatömegcikk gyártás,
lépcsőszerkezetek,
Sportszer gyártás
HÁRSplus /
standard /
rusztikus
általában
szélezetlen
légszáraz /
előszárított /
műszárított
2,2-4m27-60
mm
fafaragás,
disztárgy
gyártás
JUHARplus /
standard /
rusztikus
általában
szélezetlen
légszáraz /
előszárított /
műszárított
2,2-4m27-60
mm
bútorgyártás,
esztergályozás,
fatömegcikk
gyártás,
dísztárgy
gyártás
KŐRISplus /
standard /
rusztikus
általában szélezetlenlégszáraz /
előszárított /
műszárított
2,2-4m27-60
mm
bútorgyártás,
esztergályozás,
fatömegcikk
gyártás,
lépcsőszerkezetek
sportszerek
NATÚR
BÜKK
plus /
standard /
rusztikus
általában szélezetlenlégszáraz /
előszárított /
műszárított
2,2-4m27-60
mm
bútorgyártás,
esztergályozás,
fatömegcikk
gyártás,
lépcsőlapok,
élelmiszeripari
tárgyak,
kárpitosipar
NYÍRplus /
standard / rusztikus
általában szélezetlenlégszáraz /
előszárított /
műszárított
2,2-4m27-60
mm
bútoripar,
dísztárgy
gyártás
TÖLGYplus /
standard /
rusztikus
általában szélezetlenlégszáraz /
előszárított /
műszárított
2,2-4m27-60
mm
lépcsőszerkezetek,
belsőépítészet,
bútorgyártás,
esztergályozás,
fatömegcikk
gyártás,
hordógyártás
VÖRÖS
TÖLGY
plus /
standard /
rusztikus
általában szélezetlenlégszáraz /
előszárított /
műszárított
2,2-4m27-60
mm
Bútorgyártás,
Kárpitos vázak
Fatömegcikk
gyártás,
Lépcsőszerkezetek
HOL ÉS MILYEN FORMÁBAN ÉRNEK EL AZ ÜGYFELEK?

Alapvetően a személyes kapcsolatok híve vagyok, leginkább a Bécs – Győr – Budapest vonalon dolgozok, ahol akár kivitelező kapcsolataimmal is meg tudom támogatni a projekt menedzsmentet. Az online lehetőségek figyelembe vételével azonban távolabbi helyen lévő lakás, ház vagy üzlet tervezését is végig tudom koordinálni. Ilyen esetben az anyagválogatást úgy támogatom meg, hogy az ügyfélhez legközelebbi, általam ismert és preferált bemutatóterembe küldöm be az ügyfelemet.

Szerencsére a JAF Holz az új budapesti bemutatótermen kívül vidéken is elérhető. Így nemcsak a konyha, hanem akár az egyedi bútorok, ajtók vagy éppen a szükséges vasalatokat is szakértő üzletben tudjuk kiválasztani.  Mivel a szolgáltatásom minősége egyenesen konvergál az általam ajánlott bemutatótermek és üzletek színvonalával, éppen ezért szeretek a JAF Holz-cal dolgozni. Hiszen itt “szabad az út a dekorok széles spektrumának és az Ön képzelőerejének”.

Zselló Katica lakberendező elérhetőségei:

Lakberendező, kereskedelmi menedzser
Mobil: +36 20 318 3666
Email: Katica@MegszervezemAzOtthonod.hu

forrás: JAF Holz Ungarn Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Rába-vidéki rönkhúzás

Következő cikk

A fa függetlenséget és fenntarthatóságot teremt Európában



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések