FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

GOFOREST – projekt az agrárerdészetért

Európa-szerte több száz kis projektet támogatnak gazdák, kutatók, erdőgazdálkodók, környezetvédelmi egyesületek és helyi közösségek kis csoportjai, amelyeknek mind ugyanaz a céljuk: az innováció és a helyes gyakorlatok előmozdítása az erdészeti és agrárerdészeti ágazatokban. Ezeket a kezdeményezéseket “operatív csoportoknak” (OCS – angolul: Operational Groups = OG) nevezik, és általában regionális és európai finanszírozásból, az EIP-AGRI platform keretében finanszírozzák.

A kifejlesztett innovációk és bevált gyakorlatok azonban általában a helyi környezetben maradnak, és nem jutnak el más európai közösségekhez vagy a nemzeti határokon túli OG-khez, így viszont értékes know-how és tapasztalatok vesznek el.

A GOFORESTS projekt feladata, hogy megoldja ezt a problémát, összekapcsolva több tucatnyi OG-t Európa-szerte, és elősegítve a tudás és a legjobb gyakorlatok átadását az erdészeti és agrárerdészeti ágazat szakértői között 9 tagállamban.

A GOFORESTS partnerei különböző országok meglévő OG-it fogják össze, öt fő témára összpontosítva:

  • Faanyagmobilizáció – a magánerdőkből származó fa termelési értékének és teljes faellátásának növelése.
  • Az erdők éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodása – új megoldások keresése az erdészek éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodásának elősegítésére.
  • Fenntartható erdőgazdálkodás és ökoszisztéma-szolgáltatások – olyan gyakorlatok előmozdítása, amelyek a profitorientált fakitermelést a környezetvédelmi és társadalmi célokkal egyensúlyban tartják.
  • Nem fából készült erdei termékek – új üzleti modellek kidolgozása és megosztása a nem fából készült termékek kínálata körül.
  • Agrárerdészet – a figyelem fokozása az agrárerdészet termelési rendszerén belül az ehhez igazított támogatási politikai intézkedések kialakításának és végrehajtásának szükségességére. A GOFORESTS összegyűjti, megosztja és terjeszti az innovációval kapcsolatos ismereteket. Ez a meglévő platformokon keresztül elérhető, személyre szabott terjesztési anyagok, valamint az azonosított regionális igényeknek megfelelően kifejlesztett és oda eljuttatott kapacitásépítési anyagok biztosításával történik, ahol az innováció új alkalmazásokat találhat.
GOFORESTS indító ülés
Fotó: L: ETA-Florence Megújuló energiák

A projekt eredményei és tevékenységei (beleértve a nemzetközi és nemzeti workshopokat is) az erdészeti és agrárerdészeti szakemberek, valamint a politikai döntéshozók számára is hasznosak lesznek, értékes információkkal szolgálnak a regionális politikák, a finanszírozási lehetőségek és a KAP-specifikus intézkedések finomításához.

A GOFORESTS projekt most kezdődött, a partnerek 2023. február 6-án Firenzében ünneplik a nyitó találkozót. A konzorciumot a Firenzei Egyetem Mezőgazdasági, Élelmiszeripari, Környezetvédelmi és Erdészeti Tanszéke vezeti, és 9 országból 17 partner vesz részt benne:

Fundación Centro de servicios y promoción forestal y de su industria de Castilla y León – CESEFOR (Spanyolország), European Forest Institute – EFI (nemzetközi), Steinbeis 2i GmbH – S2i (Németország), Gozdarski Institut Slovenije – GIS (Szlovénia), Centre National de la propriete forestiere – CNPF (Franciaország), Associação dos Produtores Florestais do Vale do Sado – ANSUB (Portugália), Federació Catalana d’Associacions de Propietaris Forestals – BOSCAT (Spanyolország), Latvijas Logistikas Asociacija – LLA (Lettország), Bayerisches Staatsministerium für Ernahrung, Landwirtschaft und Forsten – StMELF-LWF (Németország), Solutopos Recursos e Desenvolvimento – Solutopus (Portugália), Regione Toscana -RT (Olaszország), ETA Florence Renewable Energies (Olaszország), Associação para a Investigacao e Desenvolvimento de Ciencias – FC. ID (Portugália), Centar Kompetencija doo za Istrazivanje i Razvoj – CEKOM (Horvátország) és Universidad de Santiago de Compostela -USC (Spanyolország).

Az EFI fő szerepe a GOFOREST-ben az, hogy az erdészeti és agrárerdészeti EIP-AGRI operatív csoportjai által létrehozott gyakorlati tudást felhasználja a konzorciumi országok és az azonos nyelven beszélő szomszédos országok erdészeti és agrárerdészeti szakemberei számára kapacitásépítő anyagok előállítására és terjesztésére.

A GOFORESTS a Horizont Európa program támogatását kapta a 101086216 számú támogatási megállapodás keretében.

További információk

szerk/ford: Tóth János, forrás: EFI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

EFI Szakpolitikai Összefoglaló 2

Következő cikk

Biomasszára vált az Oroszlányi Erőmű



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések