FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

IKEA bio-bázisú ragasztóra vált

A falapgyártás klímalábnyomának csökkentése érdekében az IKEA fosszilis alapú ragasztóról bioalapúra vált. Közleményük szerint a teljes IKEA értéklánc éghajlati lábnyomának 5%-a ma a falemez-termékek előállításához használt ragasztóhoz kapcsolódik.

Ezzel a változtatással a cél az, hogy a fosszilis alapú ragasztó felhasználását 40%-kal, a ragasztóból származó üvegházhatású gázok kibocsátását pedig 30%-kal csökkentsék 2030-ig.

“Ez egy nagy és fontos lépés az IKEA számára, amelynek lehetővé tételén már több mint 10 éve dolgozunk. Ez megerősíti, hogy sokkal kisebb klíma lábnyomú ragasztókra van szükség, és hogy a kis változtatásoknak nagy hatása lehet” – mondta Venla Hemmilä, a svéd IKEA anyag- és technológiai mérnöke. “Reméljük, hogy ez másokat is követésre ösztönöz.”

A fosszilis alapú ragasztókról a bioalapú ragasztókra való áttérés lépésről lépésre történik, és a cél az, hogy 2030-ra az IKEA ellátási láncában a legtöbb kartongyártó üzem olyan ragasztókat használjon, amelyeknek alacsonyabb az éghajlati lábnyoma.

A litvániai Kazlu Rudában, az IKEA Industry egyik gyártóüzemében már kukoricából származó technikai keményítőből készült ragasztórendszert használnak. Ez a fosszilis alapú ragasztók alternatíváinak megtalálására tett 10 éves erőfeszítések eredménye. Ezzel párhuzamosan több kísérletet is végeznek más ragasztórendszerekkel.

“Mivel az IKEA értéklánc éghajlati lábnyomának 5%-át a kartonanyagokban használt ragasztó teszi ki, ez nagy hatással van, és kulcsfontosságú lépés a globális felmelegedés 1,5°C-ra való korlátozásához való hozzájárulás felé” – mondta Andreas Rangel Ahrens, az Inter IKEA Group éghajlatvédelmi vezetője.

“Az újrahasznosított fa felhasználásának növelésével és a gyártás során a 100%-ban megújuló energiaforrásokra való törekvéssel együtt ez mérföldkő azon az utunkon, hogy faalapú termékeinket fenntarthatóbbá tegyük.”

Az új ragasztási megoldások megtalálása az egyik fő megközelítés a forgácslapgyártáshoz kapcsolódó éghajlati lábnyom további csökkentése érdekében, a 100%-ban megújuló energiafelhasználásra való törekvéssel együtt. A 100%-ban bioalapú ragasztó használatára való áttérés érdekében az IKEA nemrégiben indított egy gyorsító programot, amelynek keretében külső partnerekkel együtt új ragasztási megoldásokat tesztel.

szerk/ford: Tóth János, forrás: IKEAPress

Előző cikk

Mercer első nagy CLT projektje

Következő cikk

Dél-Korea a faépítést támogatja



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések