FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Autonóm drónok leltároznak

Már száz autonóm drón repül az IKEA áruházakban – legutóbb a belgiumi IKEA Zaventemben -, az Ingka Group az első kiskereskedő, amely ilyen megoldást alkalmaz a készletleltározásra.

Az IKEA folyamatosan keresi az új lehetőségeket az innovációra és arra, hogy még jobb élményt nyújtson a vásárlóknak minden csatornán. Két évvel ezelőtt az Ingka Group és az Inter IKEA Group ellátási lánc fejlesztési csapata a Verityvel, a beltéri drónrendszerek szolgáltatójával közösen egy teljesen autonóm drónmegoldás kifejlesztésébe kezdett a raktárkészlet nyomon követése és az emeleten dolgozó munkatársak közérzetének javítása érdekében.

Ennek eredményeképpen száz szorgos drón dolgozik a nyitvatartási időn kívül, hogy javítsa a készletek pontosságát és biztosítsa a termékek elérhetőségét az online vagy fizikai kiskereskedelemben. Ez a megoldás támogatja az IKEA munkatársainak ergonomikusabb munkahelyét, mivel többé nem kell kézzel megerősíteniük minden egyes raklapot.

“Mindenütt befektetünk a technológiába, hogy áruházaink jobban támogathassák a vásárlói teljesítést, és valódi központokká váljanak az omnichannel kiskereskedelemben. A drónok és más fejlett eszközök – mint például az áruk felszedésére szolgáló robotok – bevezetése valódi win-win mindenki számára. Javítja munkatársaink közérzetét, csökkenti a működési költségeket, és lehetővé teszi, hogy a vásárlóink számára megfizethetőbbé és kényelmesebbé váljunk” – mondta Tolga Öncu, az Ingka Group (IKEA) kiskereskedelmi vezetője.

Az első drón 2021-ben szállt fel az IKEA Svájcban, és a most üzemelő 100 drón 16 különböző helyszínen, Belgiumban, Horvátországban, Szlovéniában, Németországban, Olaszországban, Hollandiában és Svájcban raktározza a készleteket.

“Az IKEA örökségéhez tartozik, hogy élen járunk, ha innovatív és értékteremtő megoldásokról van szó. Mindig kíváncsiak vagyunk arra, hogy tanuljunk másoktól, és ez a projekt remek példa arra, hogy az IKEA-n belül együttműködve, egy külső partnerrel közösen olyan megoldást dolgoztunk ki, amely mindannyiunk számára előnyös” – mondta Peter Ac, az Inter IKEA Csoport logisztikai és teljesítési innovációkért felelős vezetője, ellátási lánc fejlesztés.

Az Ingka Csoport világszerte folytatja az áruházak megújítását, javítva azok kezelési kapacitását, és lehetővé téve számukra az online rendelések gyors, fenntarthatóbb és megfizethetőbb kiszállítását.

szerk/ford: Tóth János, forrás: IKEAPress

Előző cikk

Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj

Következő cikk

Lakberendező mesterséges intelligencia



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések