FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Egger reakció a cégcsoportot ért vádakra

Az Egger központja a tiroli St. Johannban, Ausztriában

Egger közlemény: “2023. március 1-jén jelent meg az ICIJ (International Consortium of Investigative JournalistsNemzetközi Oknyomozó Újságírók Konzorciuma) projektje. A Deforestation Inc. című projekt kritikusan foglalkozik a faipar globális kérdéseivel. Az Egger Csoportot említik a mostani tudósítások egy részében. Ezek főként a romániai faanyagvásárlással kapcsolatos említések.

Sajnos egyes médiamegjelenések feltételezéseket és megalapozatlan állításokat tartalmaznak, amelyeket mi, mint vállalat a lehető leghatározottabban visszautasítunk. A fentiekre tekintettel az Egger Csoport romániai tevékenységével kapcsolatban a következő tényeket szeretnénk közölni:

Mi az Eggernél zéró tolerancia politikát folytatunk az illegális fakitermeléssel kapcsolatban. Ezért rendkívül szigorú ellenőrzéseket vezettünk be a faszállítóink és a gyárunkba érkező faanyagok tekintetében. Romániában az Egger az ország északkeleti részén, Radautiban rendelkezik termelőüzemmel. Ebben az üzemben forgácslapokat és OSB-lemezeket gyártanak.

Magától értetődik, hogy Romániában, mint minden más telephelyen, betartjuk az erőforrások felelős felhasználására vonatkozó elveinket, az európai és nemzeti jogszabályokat és további tanúsítási rendszereket. Az Egger kivétel nélkül legális faanyagot használ.

Az Egger szigorú megfelelési folyamatokat vezetett be, és nagyon szorosan ellenőrzi ezek betartását. A jogsértéseket kivétel nélkül jelentjük az illetékes hatóságoknak. Az Egger nem sértette meg a romániai törvényeket, és nem alperes a romániai hatósági eljárásokban. Az Egger Románia vagy az Egger alkalmazottai ellen sem vádak, sem folyamatban lévő eljárások nincsenek.

Romániában 2022 szeptembere óta a hatósági felülvizsgálat tárgyai közé tartoznak a beszállítók és alvállalkozók. A vizsgálatok lezárásáig rájuk az ártatlanság vélelme vonatkozik. Természetesen továbbra is teljes mértékben együttműködünk az illetékes romániai hatóságokkal, és minden szükséges dokumentumot átadunk nekik.

Image: Courtesy of Agent Green

Az Egger már évekkel ezelőtt széles körű ellenőrzési intézkedéseket hozott, amelyek messze túlmutatnak a szokásos szabványokon. A nemzeti és európai jogszabályoknak, különösen az EU fakereskedelmi rendeletének (EUTR) teljes körű betartása mellett az Egger az alkalmazott átvilágítási rendszerét (DDS) és a kockázatos országokból származó beszállítói láncokat az SGS Société Générale de Surveillance SA (SGS) 010-vel kötött külső EUTR-ellenőrzési megállapodásnak vetette alá. Ezenkívül az Egger rendelkezik a fa és fatermékek ellátási láncára vonatkozó ISO 38200 felügyeleti lánc (COC) szabvány szerinti tanúsítvánnyal.

A számos intézkedés egyikeként az Egger rendelkezik FSC tanúsítvánnyal is a Radauti (RO) telephelyre vonatkozóan, amelyet az SGS auditált. Az Egger Csoport nem tud nyilatkozni az SGS működési eljárásairól vagy folyamatairól, és nem tudja kritizálni az önkéntes tanúsítványok működését sem, amelyekről most jelentést tesznek.

Mint olyan vállalat, amely elvben és mindig betartja a törvényeket, és gyakran túl is teljesíti a szabványokat, az Egger Csoport nagyra értékeli a környezetvédelmi egyesületek munkáját a fenntartható erdőgazdálkodás területén. Hozzájuk hasonlóan mi is támogatjuk az illegális fakitermelés elleni küzdelmet, valamint a szigorú jogszabályok és minden olyan szabályozási intézkedés követelését, amely a jogbiztonság és az átláthatóság megteremtését szolgálja.”

Az EGGER-ről
Az 1961 óta működő családi vállalkozás mintegy 11 000 embert foglalkoztat. Világszerte 21 telephelyen gyártanak faalapú anyagok (forgácslap, OSB és MDF) és fűrészáru átfogó termékpalettáját. A vállalat így a 2021/2022-es pénzügyi évben 4,23 milliárd eurós forgalmat bonyolított le. Az EGGER világszerte a bútoriparban, a fa- és padlóburkolat-kereskedelemben, valamint a barkácsáruházakban rendelkezik ügyfelekkel. Az EGGER termékek a magán- és a közélet számtalan területén megtalálhatók: konyhákban, fürdőszobákban, irodákban, nappalikban és hálószobákban. Az EGGER a bútorok és a belsőépítészet, a faipari szerkezetek és a faalapú padlóburkolatok (laminált, parafa és design padlóburkolatok) teljes körű beszállítójaként tekint magára.

szerk/ford: Tóth János, forrás: HolzForum 2023-03-03

Előző cikk

A NAV 2023. évi ellenőrzési terve

Következő cikk

Erdővidék élete, hagyományai



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések