FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Sumal – a kritika kritikája

Képünk illusztráció • Fotó: Gecse Noémi

Őrült vádaskodásnak nevezte a Krónikának Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter az Agent Green jelentését, miszerint súlyos programozási hiányosságai vannak a SUMAL faanyag-nyomkövető rendszernek, és már az elindítása óta kijátszható.

A civil szervezet szerint a rendszer továbbra is lehetővé teszi „az aggasztó méretű” falopást Romániában, ezért arra kérik a kormányt, hogy vegyék figyelembe a SUMAL programozási hiányosságainak kiküszöbölésére tett javaslataikat, és menesszék a környezetvédelmi minisztert, amiért nem tud a mandátuma idején, 21 hónappal ezelőtt elindított rendszer „szándékos, súlyos, rendszerszintű hiányosságairól”.

Agent Green: súlyos programozási hiányosságai vannak a SUMAL faanyag-nyomkövető rendszernek A SUMAL faanyag-nyomkövető rendszer már az elindítása óta kijátszható, és talán a legsúlyosabb csalási módszer a „szállítmány elpárologtatása”, amikor a fuvarozók kikapcsolják a mobiladataikat, így nem ellenőrzik őket.

A tárcavezető minderre reagálva lapunknak elmondta: amiket a civil szervezet tíz pontban foglalva „szándékos, rendszerszintű” hiányosságoknak nevez, azokra a jogszabály konkrét bírságot, sőt börtönbüntetést ír elő. Elmondása szerint bármennyire szigorú a törvény, „mindig lesz néhány százalék”, aki ezt megpróbálja kijátszani, megszegni, lebukást és a büntetést kockáztatva – mutatott rá Tánczos Barna. Kifejtette, az elmúlt két évben, amióta a SUMAL faanyag-nyomkövető rendszer beindult, a rendőrség és az erdőőrség több ezer büntetést szabott ki, bűnvádi feljelentést fogalmaztak meg és eljárást indítottak a törvényszegők ellen. Az Agent Green jelentése valójában ezeknek a felfedezett kihágásoknak, bűncselekményeknek az összegzése – véli a miniszter.

Aki szerint a civil szervezet által megfogalmazott vádaskodás ahhoz hasonlít, mintha valaki az ittas vagy a jogosítvány nélküli vezetést rendszerhibának titulálná.

„Az ittas vezetést sem lehet törvénnyel kiszűrni: akit rajtakapnak, bírságra számíthat, mégis napi szinten előfordul, hogy megszegik a törvényt. Hasonló a helyzet a falopással vagy a dokumentum nélküli törvénytelen szállítmányokkal: aki törvénytelenül próbálkozik, bevállalja a lebukás kockázatát” – taglalta Tánczos Barna.

Arra a vádra, hogy a fuvarozók törlik a SUMAL alkalmazást a mobiltelefonjaikról, majd újratelepítik, és offline töltenek fel adatokat, a miniszter elmondta, minden egyes törlést és újratelepítést követ a Különleges Távközlési Szolgálat (STS), a listát átadja a környezetvédelmi minisztériumnak, mely kivizsgálásra továbbítja a rendőrségnek és az ügyészségnek. Ha pedig offline töltenek fel adatokat, akkor teljes mértékben törvénytelen a szállítmány, mert nem jelenik meg az adatbázisban, és az úton bármikor tetten érhető.

Tánczos Barna kérdésünkre kifejtette, a jelentés nem jár semmilyen következménnyel. Véleménye szerint az Agent Green szervezetet az Arthur medve ügyében tapasztalt „alaptalan vádaskodások” óta „senki nem veszi komolyan, eljátszották a hitelüket”. A tárcavezető szerint „még csak az hiányzott”, hogy a Különleges Távközlési Szolgálatot azzal vádolják meg: tudatosan rosszul tervezte és fejlesztette a SUMAL-t. „Továbbra is meggyőződésem, hogy a SUMAL a legfejlettebb, legjobban végiggondolt informatikai rendszer Európában, amely nyomon követi a fát az erdőtől a feldolgozásig” – nyomatékosította Tánczos Barna.

forrás: kronikaonline.ro 11-01

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Akadémiai Emlékerdő 197. fája

Következő cikk

Erdőtüzek Európában 2021



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések