FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az Oroszországból és Fehéroroszországból származó faanyag “konfliktusfa”-nak minősül a PEFC rendszerben

Minden Oroszországból és Fehéroroszországból származó faanyag “konfliktusfa”, és ezért nem használható fel PEFC tanúsított termékekben – tisztázta ma (2022. március 4-én) a PEFC International igazgatótanácsa.

A PEFC rendkívül aggódik az orosz kormány Ukrajna elleni támadása miatt. A katonai invázió szöges ellentétben áll alapvető értékeinkkel. Ez az agresszió kimondhatatlan és elfogadhatatlan fájdalmat és halált okoz ártatlan embereknek, köztük nőknek és gyermekeknek. Emellett azonnali és hosszú távú pusztító hatással van a környezetre, az erdőkre és arra a sok emberre, akiknek a megélhetése az erdőtől függ.

Az Oroszországból és Fehéroroszországból származó faanyag konfliktusfa minősítését a PEFC Nemzetközi Igazgatótanácsának rendkívüli ülése előzte meg, amelyen Putyin úr Ukrajna elleni katonai agresszióját és annak a PEFC és a PEFC tanúsítvánnyal rendelkező erdőtulajdonosokra és vállalatokra gyakorolt hatásait vitatták meg.

Az Oroszországból és Fehéroroszországból származó faanyag konfliktusfa kategóriába sorolása azt követően történt, hogy az ENSZ Közgyűlése elfogadta az Ukrajna elleni agresszióról szóló határozatot, amely “a leghatározottabban elítéli az Orosz Föderáció Ukrajna elleni agresszióját […] [és] Fehéroroszország részvételét”.

A PEFC Nemzetközi Igazgatósága továbbra is figyelemmel kíséri a helyzetet, és szükség esetén további intézkedéseket fog mérlegelni.

Technikai megjegyzés
A PEFC felügyeleti lánc szabvány a "konfliktusfát" "ellentmondásos forrásnak" minősíti (PEFC ST 2002:2020 3.7), amely nem használható a PEFC tanúsított termékcsoportokban (PEFC ST 2002:2020 1. függelék 6.1). A "konfliktusfa" meghatározása a következő: "Olyan faanyag, amellyel az ellátási lánc valamely pontján fegyveres csoportok, legyenek azok lázadó csoportok vagy reguláris katonák, vagy fegyveres konfliktusban érintett polgári közigazgatás vagy annak képviselői kereskedtek, akár a konfliktus fenntartása, akár a konfliktushelyzetek személyes haszonszerzés céljából történő kihasználása céljából. (PEFC ST 2002:2020, 3.6.)

Az a pontosítás, hogy az Oroszországból és Fehéroroszországból származó faanyagot “konfliktusfa” kategóriába kell sorolni, az ENSZ Közgyűlésének A/ES-11/L.1 (2022. március 2.) “Ukrajna elleni agresszió” című határozatán alapul a 11. rendkívüli ülésszak során, a PEFC felügyeleti lánc tanúsítás integritásának védelme érdekében. Ez a pontosítás kezdetben hat hónapig érvényes.

A PEFC az elkövetkező napokban további útmutatást tesz közzé.

Ha bármilyen kérdése van, vagy további információra van szüksége, kérjük, forduljon a technical@pefc.org címhez.

Forrás: PEFC

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

IPCC legfrissebb klímajelentése

Következő cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 116., 2022/10.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések