FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Angol fapiaci szankciók

A Timber Development UK (TDUK) azt tanácsolja tagjainak, hogy szüntessék be a kereskedelmet Oroszországgal és Fehéroroszországgal, ha eddig még nem tették meg.

A TDUK rámutat, hogy a több kormány által hozott pénzügyi szankciók, amelyek számos orosz bankot kizárnak a nemzetközi SWIFT fizetési rendszerből, számos vállalkozást gyakorlatilag kizárnak a nemzetközi kereskedelemből, mivel a fizetéseket nem lehet teljesíteni vagy fogadni; az Egyesült Királyság kormánya arra kérte a brit kikötőket, hogy utasítsák el az orosz tulajdonú vagy lajstromozású hajók belépését; az EU pedig kereskedelmi szankciókat vezetett be Fehéroroszországgal szemben, amelyek több árucikkre, köztük a faanyagra is kiterjednek.

Egyesült Királyságba irányuló faexport 2021-ben Ukrajnából, Fehéroroszországból, Oroszországból

Hozzáteszi, hogy ezek a szankciók már most is hatással vannak a fa és fatermékek kereskedelmére, és hogy számos tagja már nyilatkozatot tett közzé arról, hogy beszünteti a Fehéroroszországgal és Oroszországgal folytatott kereskedelmet, a PEFC pedig nemrégiben közölte, hogy az orosz és fehérorosz termékeket “konfliktusfa”-nak minősíti át, és így nem jogosultak a tanúsításra.

“Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy egyesek számára ez [az Oroszországgal és Fehéroroszországgal folytatott kereskedelem megszüntetése] nem lesz könnyű” – mondta David Hopkins, a TDUK vezérigazgatója. “De jelenleg a pénzügyi és hírnevet érintő kockázatok rendkívül magasak. A nem kormányzati szervezetek már most a két országgal folytatott fakereskedelem teljes betiltását követelik, és sok cég nem akarja majd, hogy “konfliktusfa” kerüljön a raktárkészletébe vagy az épületeibe”.”

Hopkins hozzátette, hogy ő elnökölt az Európai Fűrészipari Szervezet (EOS) és a CEI Bois, a faipari és fafeldolgozó ipar fő európai szervezete tagjainak találkozóján. Elmondta, hogy “egyhangúlag támogatták a Fehéroroszországgal szembeni kereskedelmi szankciókat, és azt várták, hogy ezekhez hamarosan hasonló intézkedések társulnak Oroszországgal szemben”.

“Ez természetesen hatalmas fennakadást fog okozni az Európába és az Egyesült Királyság piacára irányuló faanyagszállításokban. Bár az Egyesült Királyságba irányuló közvetlen import viszonylag csekély, Oroszország és Fehéroroszország az európai fenyőfűrészáru piac mintegy 10%-át teszi ki. Ennek megszüntetése még szűkebbé teszi a rendelkezésre álló kínálatot, ami egyes termékkörökben potenciális hiányt okozhat”.”

A TDUK egy kereskedelmi közleményt adott ki tagjai számára, amely az Egyesült Királyságban várható hatásokat vizsgálja, és amelyet a helyzet alakulásának megfelelően frissíteni fognak.

szerk: Tóth Jámos, forrás: TTJonline

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Faültetési hónap Romániában

Következő cikk

Egyesült Királyság új faipari szakmai szervezete



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések