FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Bútoripari szövetségek ágazati koncepciója

A Németországban 2023. január 1-jén hatályba lépett ellátási lánc átvilágítási törvény (LkSG) széleskörű követelményeket fogalmaz meg az érintett vállalatok számára. Számos intézkedést kell hozniuk annak érdekében, hogy beszállítói láncukban megfelelően betartsák az emberi jogi és környezetvédelmi átvilágítási kötelezettségeket.

A Német Bútoripari Szövetség a Német Bútorminősítő Szövetséggel (DGM) és a Német Bútortechnológiai Intézettel (DIM) közösen most véglegesítettek egy átfogó iparági koncepciót, amelynek célja, hogy támogassa a bútoripart a törvény megfelelő alkalmazásában és a költségek észszerű keretek között tartásában.

“Az iparági koncepció hatékonyan lefedi az LkSG (Lieferkettensorgfaltspflichtengesetz) minden elemét, és a megfelelő sablonoknak és ajánlásoknak köszönhetően lehetővé teszi a vállalatoknál a gyors, folyamatstabil és iparági szabványoknak megfelelő végrehajtást, bár ez még egy kis időt vesz igénybe” – mondta Jan Kurth, a Német Bútoripari Szövetség ügyvezető igazgatója. “A felügyeleti hatóság, a Szövetségi Gazdasági és Exportellenőrzési Hivatal (BAFA) reakciója a koncepciónkra rendkívül pozitív volt” – számol be a DGM ügyvezető igazgatója, Jochen Winning.

A koncepció részeként egy iránymutatás ismerteti a jogszabályi követelményeket és az azokból eredő végrehajtást a törvény közvetlen és közvetett hatálya alá tartozó bútoripari vállalatok számára, valamint egy sor mintát – például a kockázatelemzésekhez – és ajánlásokat is tartalmaz. Az LkSG közvetlenül érinti a Németországban fő- vagy fiókteleppel rendelkező, legalább 3000 (2023. január 1-jétől) vagy legalább 1000 (2024. január 1-jétől) belföldi munkavállalót foglalkoztató vállalatokat. A német bútoriparban tehát csak néhány vállalat tartozik közvetlenül a törvény hatálya alá.

A bútoripari szövetségek azonban a közvetetten érintett vállalatok esetében is javasolják az iparági koncepció alkalmazását. Ennek oka, hogy az LkSG ezeknek a vállalatoknak is nagy jelentőséggel bír, mivel egy közvetlenül érintett vállalat beszállítójaként őket is közvetve érintheti a törvény. Az iparági koncepció segítségével a közvetetten érintett vállalatok megfelelően és hatékonyan tudják végrehajtani az LkSG követelményeit, így az egyedi megállapodások – például a bútor-kiskereskedőkkel – feleslegessé válnak. “Iparágunk így teljes mértékben eleget tesz felelősségének. A kiskereskedők megbízhatnak német beszállítóikban” – állítja Kurth.

A koncepciót most a bútoripari szövetségek tagvállalatai számára elérhetővé teszik, majd fokozatosan bevezetik. Amint kialakul, az érintett kiskereskedelmi partnereket ennek megfelelően tájékoztatják.

szerk/ford: Tóth János, forrás: VDM

Előző cikk

Parkettapiac Németországban

Következő cikk

Erdei iskola vezetőjét díjazták



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések