FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

VDM új elnöke

Leo Lübke lett a Német Bútoripari Szövetség (VDM) új elnöke. A frankfurti taggyűlés egyhangúlag választotta meg az 59 éves vállalkozót Elmar Duffner utódjának. Lübke a Cor Sitzmöbel Helmut Lübke GmbH & Co. kárpitozott bútorgyártó cég ügyvezető-tulajdonosa.

A leköszönő VDM-elnök Elmar Duffner (középen) utódjával, Leo Lübke-vel (jobbra) és a szövetség ügyvezető igazgatójával, Jan Kurth-tal. Fotó: VDM

Lübke 2011 óta tagja a VDM végrehajtó bizottságának, 2020 óta pedig alelnökként tevékenykedik. Emellett a Német Kárpitbútoripari Szövetség elnöke is. A VDM elnöki megbízatása három évre szól.

Csökkenő kereslet

A német bútoriparban hónapok óta csökkenő kereslet tapasztalható. A magas inflációs ráták és az építőipar visszaesése mellett 2023 augusztusáig az iparág beérkező megrendelései volumenben kifejezve mintegy tíz százalékkal maradtak el az előző évi adatoktól.

Az iparág 2023 egészére vonatkozóan öt-hét százalékos forgalomcsökkenéssel számol, 18 milliárd euró körüli összbevétel mellett. Edgar Walk, a Metzler Asset Management vezető közgazdásza hullámvasutat jósol a világgazdaság számára a következő negyedévekre. Kezdetben a visszaesési tendenciák fognak érvényesülni.

Ezeket a következő év folyamán újabb fellendülés válthatja fel. Ugyanakkor 2024-ben az infláció várhatóan jelentősen visszaesik. Ennek fényében Walk azt jósolta, hogy az Európai Központi Bank a jövő év vége felé valószínűleg először csökkentheti az irányadó kamatlábakat.

szerk/ford. Tóth János, forrás: VDM

Előző cikk

Klímavédelmi és jóléti közügy a budapesti erdők megőrzése

Következő cikk

Egger Csoport - Net Zero 2050



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések