FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Német faipari szövetség erősödik

A faipari érdekképviselet további erősítése: Az év elején a Német Falemezgyártó Szövetsége (VHI) csatlakozott a Német Faipari (Fő)Szövetséghez (HDH).

A VHI az év elején csatlakozott a HDH-hoz. Ezáltal az iparág érdekei a politikai döntéshozatali folyamatban hatékonyan összefogódnak, és erősödik a szövetségek hálózata. A VHI képviseli a fából és faalapú anyagokból készült forgácslapok, OSB- és farostlemezek, rétegelt lemezek, természetes szálas kompozitok és beltéri ajtók németországi székhelyű gyártóit. A VHI tagjai különösen az építőipar, a bútoripar és a csomagolóipar számára fontos beszállítók.

“Örömmel üdvözöljük a VHI-t egy olyan időszakban, amikor a klíma- és környezetbarát anyag- és építőanyag-fa iránti látható és hallható érdekképviseletre Németországban és Európában nagyobb szükség van, mint valaha. Fontos, hogy a fenntarthatóan működő iparunk számára biztosítsuk a nyersanyagok megbízható és állandó elérhetőségét. A VHI ebben fontos támogatást nyújt számunkra” – magyarázza Dr. Denny Ohnesorge, a HDH ügyvezető igazgatója.

Anemon Strohmeyer, a VHI ügyvezető igazgatója hangsúlyozza: “A faanyagok kaszkádszerű felhasználása révén a faalapú anyagipar már most is fontos szerepet játszik az éghajlatvédelemben és az erőforrások megőrzésében. Ezért szeretnénk szakértelmünkkel hozzájárulni a HDH hálózataihoz és bizottságaihoz. Az időnként ellentmondásos európai irányadó irányelvek miatt különösen fontosnak tartjuk az Arbeitsgemeinschaft Rohholz (AGR = Nyersfa Munkacsoport) révén folytatott iparágak közötti nyersanyaglobbit.”

Lukas Freise, az AGR ügyvezető igazgatója hangsúlyozza: “A Németországból származó, fenntartható módon előállított, megújuló nyersanyagokra sürgősen szükség van a gazdaság és a társadalom szükséges átalakulásához az erőforrás-takarékosság és a körforgásos gazdaság irányába. Az erdőhasználat további közelgő korlátozására tekintettel nagy szükség van a nyersanyagbázis biztosítására irányuló intézkedésekre. Az AGR 20 évvel ezelőtti alapításakor a három nagy fafeldolgozó ágazat – a fűrészipar, a cellulózipar és a faalapanyag-ipar – nyersanyagpolitikai összefogása volt a cél. A VHI belépésével ez a cél mostanra megvalósult”.

Az eredetileg “Verband der deutschen Sperrholzfabrikanten e.V. Berlin” (Német Rétegelt-lemezgyártók Szövetsége) néven alapított VHI a megújuló nyersanyagot, a fát kiváló minőségű és innovatív termékekké feldolgozó termékek gyártóit tömöríti, több mint százéves hagyományokkal. 2021-ben a német faalapú anyagipar mintegy 5,9 milliárd euró (milliárd euró) forgalmat bonyolított le, és mintegy 15 000 alkalmazottat foglalkoztatott. Összességében a német faipar forgalma 2021-ben a 20 főnél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatoknál mintegy 200 000 alkalmazottal kb. 47,7 milliárd eurót ért el.

szerk/ford: Tóth János, forrás: HDH/VHI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Kína faipara, faanyag importja

Következő cikk

Német faipar: +10,5% növekedés



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések