FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

X. Lombosfa Konferencia

A Soproni Egyetem, az ausztriai WOOD K Plus a Brnói Mendel Egyetemmel és a Faipari Tudományos Egyesülettel együttműködve már tizedik alkalommal rendezi meg október 12. és 14. között a Lombosfa Konferenciát Sopronban.

A Ligneum Látógatóközpont ad otthont már tizedik alkalommal a lombosfa konferenciának. Az értekezés létjogosultságát bizonyítja az érdeklődök száma és összetétele.

dr. Németh Róbert, fotó: Máthé Alexandra

– Idén már tizedik alkalommal rendezzük meg a konferenciát, amelyről azt lehet mondani, hogy mint egy egészséges, lombos fa jó körülmények között, szépen növekedett, új ágakkal bővült. Ha számokkal is ki szeretnénk fejezni ezt a fejlődést, azt mondhatjuk, hogy 15-20 fővel jöttünk össze és terveztük a lombosfa-kutatások jövőjét, mára ott tartunk, hogy több mint százan regisztráltak a konferenciára, amiből több mint 60-an külföldi, a magyarok java része pedig a Soproni Egyetem kutatója, doktorandusza, hallgatója – mondta el prof. dr. Németh Róbert, a Soproni Egyetem oktatója, a FATE elnöke.

Fotó: Máthé Alexandra

A rendezvény hosszú utat tett meg a 2003-as évi első konferencia óta. Prof. dr. Molnár Sándor, az  értekezés elindítója már akkor felismerte a lombos faanyagok fontosságát.

Az Európai „fa nagyhatalmak”, mint Németország, Ausztria, Svájc vagy a skandináv országok sorra indítják a lombosfa-gazdálkodással, -feldolgozással és -termékfejlesztéssel kapcsolatos projekteket. Magyarországnak is van mit megmutatnia a külföldi közönségnek, számos kutatás zajlik jelenleg is a Soproni Egyetemen.

dr. Lakatos Ferenc, fotó: Máthé Alexandra

– Magyarország egy lombosfa-nagyhatalomnak tekinthető, hisz a hazai erdők 90 százaléka lombos fafajokból áll, ezen belül az úgynevezett kemény lombos fafajok 75 százalékot tesznek ki, így nem is lehetne jobb helyet találni ennek a konferenciának – mondta el prof. dr. Lakatos Ferenc, a Soproni Egyetem külügyi és kutatási rektorhelyettese.

A konferencia stratégiai célja, hogy segítse a lombos faanyagot feldolgozó ipar és a kutató-oktató intézmények összeurópai hálózatának kiépülését.

Fotó: Máthé Alexandra

A konferencia angol nyelven zajlik, regisztrációhoz kötött, de bárki által látogatható.

forrás: SopronMédia 10-12

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fotópályázatot hirdet a Mecsekerdő!

Következő cikk

CLT gyár indult Csehországban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések