FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Királyi faültetés

III. Károly Király a héten csatlakozott a Westonbirt Arborétum személyzetéhez, hogy elültessen egy veszélyeztetett fát.

Őfelsége egy kritikusan veszélyeztetett Wollemi fenyőt (más néven sárkányfenyőt – Wollemia nobilis) ültetett el a Nemzeti Arborétum Selyemerdejében. Az ültetés része volt annak a nemzetközi természetvédelmi erőfeszítésnek, amelynek célja e ritka fák virágzó, genetikailag változatos populációjának létrehozása világszerte.

A király felásta a földet és elhelyezte a fát új otthonában, a Silk Woodban, a Westonbirt és az arborétum jótékonysági szervezetének, a The Friends of Westonbirt Arboretumnak önkéntesei és munkatársai körében.

Geraint Richards, a Cornwalli Hercegség és Őfelsége, a király főerdésze elmondta: “Rendkívül nagy jelentőségű, hogy Őfelsége, III. Károly király Wollemi fenyőt ültethet a világhírű Westonbirt Arborétumban.

“Ez az esemény ötvözi Őfelsége régóta tartó aggodalmát a környezetvédelemért és a faültetés iránti nagy lelkesedését.

“Tudjuk, hogy a látogatók élvezni fogják e ritka faj látványát, és remélhetőleg arra is inspirálódnak, hogy többet tudjanak meg arról, hogy a világ vezető botanikus kertjei mit tesznek fáink védelme és megőrzése érdekében.”

A Sydney-i Botanikus Kertek által termesztett több mint 170 fiatal wollemi fenyőfát Ausztráliából szállították, és a Forestry England faiskolájában, a Kentben található Bedgebury National Pinetum and Forestben gondosan ápolták őket. Hatot elültettek, hogy a Westonbirt élő gyűjteményének részévé váljon, további hatot pedig Bedgeburyben ültettek el, míg a többi fát 27 botanikus kertbe juttatták el az Egyesült Királyságban és Európában. A fák külön gyűjteményeit Sydneyből közvetlenül öt ausztrál botanikus kertbe és egy atlantai botanikus kertbe küldték az Egyesült Államokban.

A wollemi fenyőket “dinoszauruszfának” nevezik, mivel a fosszilis leletek szerint 200 millió évvel ezelőtt a dinoszauruszok mellett éltek. Úgy gondolták, hogy 70 és 90 millió évvel ezelőtt kihaltak, egészen az 1994-es véletlen felfedezésig, amikor egy ausztrál felfedező és botanikus, David Noble egy kis csoport élő fát talált az új-dél-walesi Wollemi Nemzeti Park egyik távoli szurdokában.

Ezt a pillanatot korunk egyik legnagyobb botanikai felfedezésének tartják. A fafaj ma már az IUCN vörös listáján – a világ biológiai sokféleségének fontos mutatója, amely a növény- és állatfajok kihalási kockázatát határozza meg – a kritikusan veszélyeztetett fajok közé tartozik.

Felfedezése óta összehangolt erőfeszítéseket tesznek a faj biztosítására, hogy a fennmaradt vadon élő fák elpusztuljanak, és kevesebb mint 100 maradt, amelyek egy Sydney-től 150 kilométerre fekvő szurdokban nőnek. Ezek a vadfák egyre inkább ki vannak téve a betegségek és az erdőtüzek okozta veszélyeknek, és csak hajszál híján menekültek meg a 2019-2020-as erdőtüzek pusztulásától, amelyek több mint 10 millió hektárnyi területet égettek le Kelet-Ausztráliában.

A genetikai technikák legújabb fejlődése lehetővé tette az ausztrál növénytudomány és természetvédelem szakértőinek, hogy azonosítsák és nemesítsék a genetikailag változatos wollemi fenyőket. Ezeket a genetikailag változatos facsemete-gyűjteményeket most először teszik elérhetővé a világ botanikus kertjei számára.

Andrew Smith, a Westonbirt Arborétum igazgatója elmondta: “Nagyon helyénvaló, hogy Őfelsége a koronázási évben Wollemi fenyőt ültet ide.

“Az is nagy örömünkre szolgál, hogy az ültetés helyét “Koronázási tisztás”-nak szentelhetjük, hogy megünnepeljük III. Károly király és Camilla királynő koronázását, akik mindketten régóta kapcsolatban állnak az arborétummal. Az ehhez hasonló ültetési ünnepségek csodálatos alkalmat nyújtanak arra, hogy az embereket arra ösztönözzék, hogy kapcsolódjanak a fákhoz és a természethez, ami itt Westonbirtben a legfontosabb küldetésünk.”

szerk/ford: Tóth János, forrás: ForestryJournal 12-13

Előző cikk

Faanyag az Építőiparban Ütemterv

Következő cikk

Tóvédelmi program Hévízen



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések