FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Közösen a faépítés könnyítéséért

Az Osztrák Faipari Szövetség szerint fontos, hogy a fára mint anyagra és építőanyagra korszerű műszaki előírások vonatkozzanak. Ha a fát mint klímabarát és innovatív anyagot szélesebb körben használják, akkor az építőipar egyre inkább dekarbonizálódhat.

A műszaki keretfeltételek további javítása és ezáltal a fa mint építőanyag felhasználásának növelése érdekében az osztrák Erdészeti Alap kezdeményezte a Faanyag és faépítés területén a szabványosítási ügyek és szabványfejlesztés koordinációs irodájának létrehozását.

Studio Romantic/Shutterstock

Együttműködés a faépítés és a faépítési termékek területén

A koordinációs iroda az Osztrák Faipari Szövetségnél működő faépítési platformba integrálódik. DI Bernhard Egert, MBA, a Faépítészeti Platform szóvivője kifejtette: “A faalapú/faanyagú/faszerkezetű építőipar és a faipari termékek gyártásának különböző szereplői közötti stratégiai együttműködést a szabványosítás területén folyamatosan optimalizálni kívánjuk. Így növelhetjük a fa magas színvonalú felhasználását az építőiparban, széleskörű hozzáadott értékkel Ausztriában.”

A koordinációs iroda feladata a szövetségek közötti rendszeres eszmecsere megszervezése, valamint a szabványosítási munka intenzívebbé és mélyebbé tétele. A fókuszpontok közé tartozik a kutatómunka előkészítése, a kutatási eredmények elemzése és feldolgozása, valamint a hiányosságok azonosítása és megszüntetése.

További kutatási projekteket terveznek a fenntarthatóság, az újrahasznosítás és az újrahasználat területén. Az építőipar digitalizálásával kapcsolatos munka is folyamatban van. A BIM (Building Information Modelling – épületinformációs modellezés) új eredményei új szabványokat állítanak fel az információhálózat, valamint a tervezési és döntéshozatali folyamatok terén.

szerk/ford: Tóth János, forrás: HolzbauAustria; proHolzAustria; HolzForum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Körforgásos gazdaság vs. épületek

Következő cikk

Képek: a világ legmagasabb faépületei



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések