FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fa- és bútoripari szervezetek az EP EUFS állásfoglalásáról

Az európai faipari és bútoripari szociális partnerek üdvözlik az Európai Parlament által 2022. szeptember 13-án elfogadott állásfoglalást az új uniós erdészeti stratégiával (EUFS) kapcsolatban.

A fafeldolgozó- és bútoripar munkaerő-igényes és dinamikusan változó ágazat, amely több mint 2 millió embert foglalkoztat több mint 300 ezer vállalkozásban, ezek többsége kis- és középvállalkozások (kkv-k) és mikrovállalkozások. Elkötelezettek abban, hogy továbbra is vonzó, egészséges, és versenyképes munkahelyeket és tisztességes megélhetést biztosítanak, miközben a fenntarthatóságot helyezik a vállalkozások tevékenységének középpontjába.

Az Európai Faipari Szövetség (CEI-Bois), az Európai Építőipari és Faipari Dolgozók Szövetsége (EFBWW) és az Európai Bútoripari Szövetség (EFIC) üdvözli az EU parlamenti képviselői által az új uniós erdészeti stratégia kapcsán tett állásfoglalás következőkben felsorolt elemeit:

  • A körforgásos gazdasághoz és az éghajlat-semlegességhez való optimális hozzájárulás érdekében szoros kapcsolatra van szükség a stratégia és a biogazdasági cselekvési terv között. Az ágazatnak versenyképes környezetre és erős ösztönzőkre van szüksége a fosszilis alapú anyagokat felváltó bioalapú anyagok területén történő innovációhoz.
    – A fafeldolgozó és bútoripar az anyagokat az életciklusuk vége után is figyelembe veszi. Iparágaink fontos szerepet játszanak a tartósabb, fenntarthatóbb tervezésre és termékekre való áttérésben, ezért – ahogyan azt az EU Parlament is kiemelte – kiszámítható szabályozási környezetet sürgetünk, amely táplálja a vállalkozói tevékenységeket.
  • Javaslatuk a készségekkel foglalkozó partnerség létrehozásának előmozdítására, valamint az Európai Szociális Alap Plusz igénybevételére, hogy együtt dolgozzanak az erdészetben, illetve a fafeldolgozó- és bútorágazatban is a képzettségfejlesztési lehetőségek számának növelése okán a minőségi munkahelyek teremtése érdekében, valamint remek lehetőséget és megfelelő munkakörülményeket biztosít a dolgozóknak a faalapú biogazdaság fellendítéséhez és vonzóbb pályaválasztási lehetőséggé tételéhez.
  • Kiemeli az erdők fontos szerepét a zöld munkahelyek létrehozásában a vidéki és különösen a hegyvidéki területeken.
    – A faipari és bútoripari szociális partnerek támogatják az Európai Parlament a Bizottsághoz és a tagállamokhoz intézett azon felhívását, hogy kövessék nyomon és értékeljék az erdészeti funkciók egyensúlyának eltolódását az általános foglalkoztatási helyzetre és a a helyi faipar jövedelmezőségére, különösen a vidéki és hegyvidéki területeken, valamint a fafeldolgozó iparágak következő szintjein. Ezen túlmenően az európai fafeldolgozó és bútoripari szociális partnerek örömmel látják, hogy a a stratégia által a foglalkoztatás vonzerejének javítására fordított jelentőséget az ágazatban való foglalkoztatás növelésének, különösen az erdészeti vállalkozások digitális és zöld átállásával összefüggésben, a fiatalok és a női munkavállalók bevonásával az ágazatba, és befektetési lehetőségek keresése az ágazatban és az egész értékláncban.
    – Hogyan alakulnak ki konkrétan a faipari ágazatok, és hogyan néz ki a környező klaszter ez természetesen országonként eltérő az EU-ban. Az erdészeti stratéga tényleges megvalósítása ezekre a meglévő adottságokra kell építenie, és ezért figyelembe kell venni a helyi hatásokat is, nem csak a nemzeti vagy európai szintű képet. Ebben az értelemben támogatjuk az Európai Parlamentet abban, hogy felszólítja a Bizottságot, hogy egy átfogó hatásvizsgálatot készítsen a stratégiáról a piaci feltételekre gyakorolt hatások azonosítása érdekében, a vidéki területekre és a különböző finanszírozási igényekre kitekintéssel.
  • Elismeri az erdők és a teljes erdőalapú értéklánc kulcsszerepét az éghajlat és a biológiai sokféleség védelmében, valamint az éghajlatváltozás mérséklésében, hogy hozzájáruljanak az erdészeti ágazatban a 2050-re egy fenntartható és éghajlat-semleges gazdaság megvalósításához.
    – A stratégia helyesen hangsúlyozta az erdők alapvető szerepét a szén-dioxid megkötésében, kivonásban, a szén-dioxid tárolásában, valamint a fosszilis tüzelőanyagok, fosszilis alapú termékek, anyagok, energiaforrások és más, nagy környezeti és szén-dioxid-lábnyommal rendelkező termékek fával és fatermékekkel való fenntartható helyettesítésében. Továbbá hangsúlyozza, hogy a fa a legjelentősebb természetes megújuló erőforrás, amely részben helyettesíthet néhány nagyon energiaigényes anyagot, például a cementet és a műanyagokat, és amelyre a jövőben nagyobb igény lesz.
  • Elismeri a fa szerepét az építőiparban, mint az éghajlatváltozás egyik legfontosabb megoldását.
    – Emlékeztetünk, hogy az építőipar ma az energiafogyasztás mintegy 40%-áért és a CO2-kibocsátás 40%-áért felelős, és az európai faipari és bútoripari szociális partnerek több alkalommal is hangsúlyozták a fa- és bútorgyártás, a faalapú termékek előnyeit a gazdaság kulcsfontosságú ágazatainak, például az építőiparnak és a épület-felújításnak a szén-dioxid-mentesítésében, mivel természetes és környezetbarát építőanyagot biztosítanak, amely megújuló, újrahasznosítható és alacsony fosszilis szénlábnyomú.
  • Elismeri a többfunkciós erdők fenntartható kezelésének fontosságát.
    – Az EU 2030-ig szóló erdészeti stratégiája – Fenntartható erdőgazdálkodás Európában alapvető célja, hogy növelje a többfunkciós erdők kiegyensúlyozott hozzájárulását a zöld megállapodás céljaihoz. E célból a versenyképes fafeldolgozó és bútoripar és a fenntarthatóan kezelt erdők szorosan kapcsolódnak egymáshoz, mivel mindkettőre szükség van ahhoz, hogy az ágazat 2050-re maximálisan hozzájáruljon az éghajlat-semlegességhez.
    – Ebben a tekintetben az önkéntes és a független tanúsítási rendszerek alapvető eszközt jelentenek a fenntartható erdőgazdálkodásnak való megfeleléshez, az EUTR rendelet és az új erdőirtás-mentes erdészeti rendszerben (DEFOR) előírt átvilágítási követelmények teljesítése érdekében.

Az európai szociális partnerek kötelezettséget vállalnak arra, hogy az erdészeti stratégia különböző szempontjainak érvényesülését tagjaik tájékoztatása, a regionális vagy akár vállalati szintű konkrét intézkedések támogatása, valamint a nemzeti megállapodásokon keresztül történő végrehajtás révén segítik.
Hangsúlyozzuk az együttműködés erősítésének fontosságát az új, 2030-ig szóló uniós erdészeti stratégia végrehajtása tekintetében, és reméljük, hogy az Európai Bizottság figyelembe veszi az összes érdekelt fél érdekeit a stratégia véglegesítése során.

Háttérinformációk:
Az Európai Faipari Szövetség (CEI-Bois) 21 európai szintű és 15 nemzeti faipari szervezettel a teljes faipari ágazat érdekeinek képviseletét látja el. Európai faipari ágazat: több mint 180 000 vállalat, amelyek 152 milliárd eurós éves forgalmat bonyolítanak le és 1 millió munkavállalót foglalkoztatnak az EU-ban.

Az Európai Építőipari és Faipari Dolgozók Szövetsége (EFBWW) az európai szakszervezet. Szövetség, amely 34 ország 76 nemzeti szabad szakszervezetét tömöríti, amelyek tagjai az építőiparban tevékenykednek, építőanyag-, fafeldolgozó, erdészeti és kapcsolódó iparágakban és szakmákban tevékenykednek.

Az Európai Bútoripari Szövetség (EFIC) egy olyan konföderáció, amely az európai bútoripari ágazat teljes forgalmának több mint 70%-át képviseli, amely mintegy 120.000 európai vállalkozásban 1 millió embert foglalkoztat, és amely több mint 100 milliárd eurós forgalmat bonyolít. Az EFIC tagsága 17 nemzeti szövetségből, egy egyéni vállalati tagból és számos ágazati klaszterből áll.

szerk/ford: Tóth János, forrás: CEI-Bois

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Színház megújulás - tervkiállítás

Következő cikk

Épületek energiateljesítményéről szóló irányelv felülvizsgálata



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések