FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Egger terjeszkedése Olaszországban

Az Egger Csoport többségi részesedést szerzett az olasz Cartfer Urbania újrahasznosító vállalatban (Kép: Egger)

Az Egger Group 60%-os részesedést szerzett a Cartfer Urbania faanyagokat újrahasznosító vállalatban, amelynek székhelye az olaszországi Urbaniában, Marche régióban, az olasz bútoripar szívében található.

A felvásárlás 2024. március 27-én zárult le. A korábbi tulajdonos Sara Burani továbbra is a vállalat vezetőségének tagja marad. A nyolc alkalmazottból álló tapasztalt csapatot átveszi. A felek megállapodtak abban, hogy a vételárat és a tranzakció további részleteit nem hozzák nyilvánosságra.

Ezzel tovább bővül az újrahasznosító gyűjtőhelyek nemzetközi hálózata, amelyet a faalapú anyagokat gyártó cég Egger Timberpak néven üzemeltet.

Ez a beruházás megalapozza az első olaszországi újrahasznosító gyűjtőhelyet. Az Egger az egész csoportra kiterjedő begyűjtési infrastruktúra és az újrahasznosított fa feldolgozásának bővítésével követi stratégiai céljait, azaz az újrahasznosításból származó fa arányának további növelését és a nyersanyagellátás biztosítását a visszamenőleges integrációval.

“Olaszországban kiváló újrahasznosítási rendszer működik. A Cartfer Urbaniában lévő többségi befektetésünknek és az ott dolgozó munkatársak nagyszerű szakértelmének köszönhetően nagy hasznát vehetjük ennek a know-how-nak” – mondta Giuseppe Conti, a Caorso üzem pénzügyi és adminisztrációs igazgatója, hangsúlyozva a többségi részesedés stratégiai hozzájárulását.

“Caorso-i forgácslapgyárunk 100%-ban újrahasznosított fát használ. Most még inkább elérhetővé tehetjük az értékes erőforrást, az újrahasznosított fát az ottani termelésünk számára”.”

A Cartfer Urbania 2017 óta újrahasznosításra szakosodott vállalat. Több mint öt éve megbízható beszállítója a Caorsóban működő olasz faalapú anyagokat gyártó SAIB vállalatnak is, amely 2022 decembere óta az Egger Csoport tagja. Ez a sikeres együttműködés most tovább fokozódik.

A Cartfer Urbania telephelye a jövőbeni bővítési beruházásokra is lehetőséget kínál. “Büszke vagyok arra, hogy a Cartfer Urbania csatlakozott a nagy Egger családhoz. Ez a fontos lépés lehetővé teszi vállalatunk számára, hogy gyorsabban növekedjen, és szilárdabban tudjon szembenézni az elkövetkező kihívásokkal. Ez egy nagyszerű növekedési lehetőség mindannyiunk számára” – kommentálta a közös esélyeket Burani, a Cartfer Urbania társtulajdonosa.

Az Egger jelenleg – Olaszországgal kiegészülve – az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban, Romániában, Lengyelországban és az Egyesült Államokban üzemeltet újrahasznosító gyűjtőhelyeket. Ezt a hálózatot nemrégiben sikeresen bővítették Lengyelországban is: Az Egger 2024. április elején Gdańskban egy új Timberpak telephelyet helyezett üzembe, amely már a második Lengyelországban.

Ezeken a helyszíneken az adott régióból származó újrahasznosított fát összegyűjtik, válogatják és előaprítják, majd az Egger üzemekbe szállítják. A végső feldolgozás ott történik speciális berendezésekkel. Az eredmény egy kiváló minőségű, újrahasznosított nyersanyagokból készült kartonanyag: teljes mértékben összhangban a körforgásos gazdasággal.

szerk/ford: Tóth János, forrás: PanelsFurniture

Előző cikk

HOMAG ablak, lépcső, ajtó technológiai napok 2024. 04. 16-17., Schopfloch

Következő cikk

V. Erdészeti Gépesítési Konferencia



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések