FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Green Deal 2.0 – erősebb fahasználattal

A Német Fűrész- és Faipari Szövetség, az Osztrák Faipari Szövetség és a Svájci Faipari Szövetség arra szólítanak fel, hogy a 2024. június 9-i európai parlamenti választások a fával kapcsolatos fordulat irányába (is) mutassanak. A szövetségek az Európai Unió Zöld Megállapodására összpontosítanak, mint az EU legfontosabb szakpolitikai csomagjára, amely 2050-re Európát az éghajlat-semlegességhez vezetné.

A németországi (D), osztrák (A) és svájci (CH) fűrészipari és faipari szövetségei (DACH országok) az uniós választásokkal kapcsolatban állásfoglalást tettek közzé, melyben a fával való fordulatra, vagyis az intenzívebb faanyaghasználatra szólítanak fel.

Emellett a teljes gazdasági rendszert erőforrás-hatékony és fenntartható módon kell átalakítani. A Zöld Megállapodásban szereplő, a biogazdaság megerősítésére és a fa felhasználásának bővítésére irányuló megközelítést kedvezően értékelik. A Green Deal azonban jelenlegi formájában gyengíti a megújuló nyersanyagokon alapuló, bevált, éghajlatbarát és regionális értékláncokat – állítják a szövetségek. A Green Deal egyes elemei korlátoznák a fa mint fenntartható és megújuló erőforrás felhasználását azáltal, hogy nagy erdőterületeket még szigorúbb jogi védelem alá helyeznének, és korlátoznák az erdőgazdálkodást.

A Green Deal új kiadása, amelynek középpontjában a fa áll

A német, osztrák és svájci faipari szövetségek egy olyan Green Deal 2.0-t támogatnak, amely erősíti az európai fenntarthatóan kezelt erdőkből származó fa fokozott felhasználását. A szövetségek arra kérik az uniós intézményeket és a tagállamokat, hogy már most optimalizálják a fa felhasználásának keretfeltételeit. Egyértelmű politikai elkötelezettséget sürgetnek a fenntartható erdőgazdálkodás mellett. Minden korábbi Green Deal döntést felül kell vizsgálni és korrigálni kell, ha azok aránytalanul korlátozzák a fa, mint megújuló és fenntartható erőforrás felhasználását. Olyan Green Dealre van szükség, amely garantálja a nyersanyagok megbízható és gazdaságos elérhetőségét.

szerk/ford: Tóth János, forrás: holzindustrie.at

Előző cikk

Raklap, facsomagolás piaca

Következő cikk

11. Lombosfa Konferencia, Sopron



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések