FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EUDR – CEI-Bois / EOS aggályok

Az európai faipar teljes mértékben támogatja az erdőirtásmentes termékekről szóló uniós rendelet (EUDR) célkitűzéseit, de…
Mivel a vállalatoknak meg kellett küzdeniük a rendelet terhes követelményeivel, a rendelet a “terhes mikroirányítás” egyik legjobb példájává vált, amelyet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a strasbourgi parlamentben tartott nemrégiben tartott újraválasztási beszédében bírált. A CEI-Bois és az EOS nemrégiben a Financial Times-ban is hangsúlyozta aggodalmait!

Az európai faipar teljes mértékben támogatja az erdőirtásmentes termékekről szóló uniós rendelet (EUDR) céljait, amelynek gyakorlati hiányosságait Alan Beattie (“Brussels can’t see deforestation for trees in jungle of policies”, Opinion) érzékletesen vázolta fel.

A mai napig az EUDR végrehajtása üdvös emlékeztetőül szolgál arra, hogy a pokolba vezető út valóban jó szándékkal van kikövezve. Ahogy a vállalatoknak meg kellett küzdeniük a terhes követelményekkel, az irányelv a “terhes mikroirányítás” egyik legjobb példájává vált, amelyet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a strasbourgi parlamentben tartott nemrégiben tartott újraválasztási beszédében bírált.

Az EUDR végrehajtásával kapcsolatos nehézségek közé tartoznak azok a kihívások, amelyekkel az uniós vállalatoknak szembe kell nézniük, mivel igyekeznek teljesíteni az új jogi kötelezettségvállalásaikat, amelyek szerint biztosítaniuk kell, hogy az általuk az EU piacán forgalomba hozott, illetve a blokkból exportált áruk ne tartalmazzanak az erdőirtáshoz és az erdők pusztulásához kapcsolódó elemeket. A feladat nagyságrendjét és összetettségét tekintve a végrehajtás mindig is nehéznek bizonyult, ezért meglepő volt, amikor egy független, harmadik fél által végzett jogi értékelés során kiderült, hogy ezeket az új kötelezettségeket rövidebb időn belül kell végrehajtani, mint amennyit a hasonló európai jogszabályok valaha is előírtak.

A példátlanul szűkös határidő következtében a megállapított átmeneti időszak egyszerűen nem teszi lehetővé a kitűzött célok teljesítését a határidő lejárta előtt – a nagyvállalatoknak 2024. december 30-tól kell teljes mértékben végrehajtaniuk a rendeleteket, míg a mikro- és kisvállalatoknak további hat hónap áll rendelkezésükre, így a rendeletek rájuk 2025. június 30-tól lesznek alkalmazandók.

Emellett a rendelet által előírt kötelezettségek objektíve nem egyértelműek, amit az is bizonyít, hogy a bizottságnak 86 választ kellett közzétennie a rendelet értelmezésére vonatkozó ágazati kérdésekre. A Bizottság várhatóan hamarosan további 40 kérdést fog megválaszolni. Eddig a rendelet 37 cikkének megértéséhez több mint 100 bizottsági “válaszra” van szükség.

Következésképpen az erdőirtás és az illegális fakitermelés elleni hatékony küzdelem – és az EUDR célkitűzéseinek pozitív eredményekre való átültetése – érdekében az európai faipar felszólítja az EU-t, hogy adjon megfelelő haladékot az EUDR végrehajtására.

Paul Brannen
Közkapcsolati igazgató, CEI-Bois – Európai Faipari Szövetség, Brüsszel, Belgium

szerk/ford: Tóth János, forrás: CEI-Bois / FT

Előző cikk

EU vészhelyzeti támogatása

Következő cikk

Biológiai sokféleség megőrzése




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version