FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Új lapszabászat Dabason – Holz-Her gépekkel


Holz-Her AURIGA 1308 XL élzáró. Az ablakokon át bejutó természetes fény egyúttal a minőség-ellenőrzést is szolgálja.

Az egyik természetesen a profit oldala, valamint a hatékonyság vizsgálata. A másik terület az igények és a várható piaci változások értékelése. Míg az előző egy szimplán analitikai problémakör, az utóbbi már több szempontból is nagyobb alaposságot követelő feladat. Nem arról van szó, hogy azt kell felismerni, mire van/lesz igény, hanem a társadalmi, piaci, gazdasági és technológiai oldalt is alaposan körbe kell járni. Ez voltaképpen egy elemzés – és nem feltétlen jó, ha ezt teljes mértékben magunk végezzük. A Makrofa Kft. tavaly indított el egy komoly fejlesztést a vállalkozás életében, s idén az év elején már tesztüzem formájában ismerkedik az új technológia adta lehetőségekkel. Az eddig főleg korszerű nyílászárók gyártására és ácsipari munkákra szakosodott vállalkozás lapszabászati szolgáltatással bővítette tevékenységi körét.

 

Balog Norbert ügyvezető tulajdonossal a 2009-ben épített műhelyben beszélgettem. – A kft.-t az ács-állványozó édesapámmal alapítottuk még 2004-ben. Az öt évvel későbbi költözésünk nagy lépés volt a korábbi telephelyünkhöz képest. A korábbi 30 négyzetméterről egy 1000 négyzetméteres új épületbe költöztünk. Lényegében családi vállalkozás vagyunk, s bár édesapám függetlenül tevékenykedik, a telephelyünk közös. Nem ‘zavarjuk’ egymás köreit. Ennek megfelelően a vállalkozás fő profilja az épületasztalos-ipari termékek gyártása, az ács-állványozó, tetőfedő és szigetelő munkák végzése. Termékeink között nyílászárók, kül- és beltéri ajtók, konyha-, iroda- és ülőbútorok, lépcsők és egyéb faipari termékek voltak. Dabasi székhelyünk révén a munkavégzésünk elsődleges területe Pest megye, valamint a közép-magyarországi régió települései.


Holz-Her TECTRA 6120 Classic. Az új igásló

Az eddigi tevékenységi kört megtartják, érkezésemkor is több íves ablak üvegezése és vasalása zajlott. Ezt egészíti ki hosszas gondolkodás után a lapszabászat, ami első hallásra egyszerűnek tűnő feladat, de látni fogjuk, hogy több szempontból sem az. A technológiát több gyártó is rendelkezésünkre tudja bocsátani, csupán azt kell eldönteni, hogy ki a szimpatikus és mi a ‘matek’. Norbert végül a Holz-Her mellett tette le a voksát.

 

Előtte több gépet is megnézett, meghallgatta a tulajdonosokat – sőt, két gép volt nála kipróbálásra is. Egyszóval kutatott. És ez nagyon fontos része a folyamatnak.

Amikor az ember relatíve sok pénzt szeretne befektetni, hogy majd az profitot termeljen, akkor szeretjük azt jól elkölteni.

 

– A környék egyébként nincs elkényeztetve lapszabászatokkal. Ezért egy olyan szolgáltatás kialakításában gondolkodtam, ahol nemcsak garantált a minőség, de ehhez megfelelő szolgáltatást is hozzárendelünk – mondta Norbert, aki egyébként a Korpus Kft. szoftverét választotta céljai eléréséhez az informatikai fejlesztésben. Merthogy egy ilyen tevékenységhez az informatikai technológiát is fejleszteni kell. Aki esetleg nem ismerné a Korpus szoftvereit, annak annyit kell tudnia, hogy ez egy hazai fejlesztésű moduláris integrált vállalatirányítási rendszer, amely a lapszabászattal kapcsolatos alkalmazásoktól kezdve a nyílászáró-tervező és -gyártó alkalmazásokig biztosít informatikai megoldásokat. Ez teszi lehetővé, hogy a megrendeléseket akár online is leadhassák az ügyfelek, illetve ezen a felületen a járatos lapokból választva kalkulációt is kapjanak. A vállalkozás több szempontból is magasra helyezte a mércét. A méretpontosság és a kifogástalan élzárás mellett az átfutási időt 5 (!) munkanapban határozták meg. Ez sok helyen akár a duplája, vagy akár a triplája is lehet. A standard EVA ragasztó mellett PUR-élzárás is kérhető, ami sok esetben a tartósság záloga vizes, párás környezetben. Számomra jó volt hallani azt, hogy a Fagépszer Plusz Kft. ügyfélcentrikus hozzáállása mennyivel könnyítette meg a gépek beszerzését, telepítését és beüzemelését, illetve a kiszolgáló személyzet betanítását.

 

Az ottlétem alkalmával a tesztüzem zajlott és ez idáig mindenki nagy megelégedettséggel nyilatkozott az új technológiáról, amely egy Holz-Her táblafelosztóból és egy élzáró gépből áll egyelőre.

 

Norbert már a jövőt is tervezi. Alapanyag-raktározás és anyagmozgatás területén szeretne fejlesztéseket. Egy vákuumos táblaadagolót szeretne üzembe állítani, amivel a munkatársait tehermentesítené, illetve a lapanyagok sérüléseit tudná minimalizálni.


Balog Norbert ügyvezető

A tevékenységbővítés a már bevált üzleti profilban mindig komplikált feladat. Nem elég a technológiát adaptálni az adott körülményekhez, de a megfelelő alapanyagokat is fel kell kutatni, logisztikát, raktározási feltételeket kell biztosítani. Ezeken felül a keletkező hulladékról is gondoskodni kell. Nem utolsósorban a munkatársakat is ki kell képezni az új feladatokra, illetve a megfelelő informatikai hátteret is biztosítani kell. Norbert ezeket a feladatokat alapos előkészítés után, mintegy öt hónap alatt hozta tető alá, melyből pár hónap a gépek legyártásával telt. Ez idő alatt kellett a helyet és azt a hátteret biztosítani, amely lehetővé teszi az új tevékenység kiszolgálását. A próbaüzem alatt a saját bútoraik számára készítik az alkatrészeket és folyamatosan vizsgálják azokat. Falco, Egger, Kronospan, Gizir, Kaindl és Pfleiderer lapokból választhatnak, illetve ezek nagykereskedelme is szintén márciustól fog indulni. Nagyobb mennyiség esetében a színmintákat is biztosítja a Makrofa. Ha minden tökéletesen és gördülékenyen működik, a környékbeli asztalosműhelyek méretpontos, kiváló minőségű, utólagos megmunkálást nem igénylő bútoralkatrészekhez juthatnak márciustól. És ami a legfontosabb, hogy rövid határidővel, előrekalkulált árakkal.

 

Sok munkát és elégedett ügyfeleket kívánunk az új technológiához!

szerző: Hauch Tamás, Forrás: faipar.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Településfásítás az Egererdő területén

Következő cikk

Erdei Utakon Reviczky Gáborral - 67., 2021/13. adásStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések