FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Egger – jelentős növekedés

Az EGGER Csoport vezetősége (balról): Thomas Leissing, Hannes Mitterweissacher, Frank Bölling és ifj. Michael Egger / Fotó: Egger

Az Egger vállalatcsoport a 2021/2022-es pénzügyi évet (április 30.) a “kihívásokkal teli idők” ellenére “egyértelműen pozitív fejleményekkel” zárta: A csoportszintű forgalom 37,4%-kal 4 234,3 millió euróra nőtt az előző évhez képest, míg az adózás előtti eredmény (EBITDA) 41,0%-kal 877,5 millió euróra emelkedett.

“Ez az eredménynövekedés azt mutatja, hogy egyrészt jól megbirkóztunk a még mindig tartó világjárvány okozta kihívásokkal, ugyanakkor nagyon jól kihasználtuk az iparágunkban felmerült lehetőségeket” – mondta Thomas Leissing, a csoport pénzügyi/adminisztrációs vezetője és a csoport igazgatótanácsának szóvivője.

Egger szerint a vállalat az elmúlt hónapokban rekordmennyiséget gyártott, és ezzel kielégítette az erős vásárlói keresletet. A vállalatcsoport 10,5 millió köbméter faalapú anyaggal és fűrészáruval termelési csúcsot ért el.
Az Egger-csoport minden termékterületen forgalombővülést könyvelhetett el. Ezek három fő tényezőnek köszönhetőek: a fűrészáru és építőipari termékek kedvező piaci környezetének, különösen az észak-amerikai piacon, a volumen növekedésének, elsősorban a legújabb üzemeknek köszönhetően Biskupiecben (PL) és Lexingtonban, NC-ben (USA), valamint a költségnyomás miatt szükségessé vált áremeléseknek.

Az összes termékosztály közül a dekoratív termékek (bútoripari és lakberendezési termékek) érte el a legnagyobb részesedést a forgalomból 76,9%-kal, és 3 473,4 millió euróval +36,6%-kal haladta meg az előző évit. A padlóburkoló termékek üzletág 506,9 millió euróval +13,4%-kal nőtt az előző évhez képest. Az Építési termékek üzletág 534,7 millió euróval (+62,7%) zárta a 2021/2022-es pénzügyi évet.

A csoport az elmúlt pénzügyi évben összesen 293,6 millió eurót fektetett be a termelési helyszínekbe. A növekedési beruházások nagy részét (194,5 millió eurót) a tiroli St. Johannban található központ bővítése tette ki. A beruházások többsége a CO2-kibocsátás csökkentésének célját támogatja az újrahasznosítás, a folyamatok optimalizálása és az innovációk révén.

Az üzleti év végén nyilvánvalóvá vált az ukrajnai drámai fejlődés. Az Egger két üzemmel van jelen Oroszországban. Mindkét üzem továbbra is az Egger és Oroszország számára releváns, az uniós országok közötti gazdasági kapcsolatokra vonatkozó valamennyi uniós szankciót betartva termel. E célból szigorú megfelelési struktúrát és az uniós szankcióknak való megfelelési programot hoztak létre. Az Oroszországban előállított faalapú anyagokat elsősorban helyben, valamint a szomszédos, úgynevezett sztani államokban értékesítik.

Új kinevezések az Egger Csoport vezetőségében

Az idei üzleti évben a faalapú anyagokat gyártó vállalat felső vezetése átrendeződik: Walter Schiegl több mint 20 év után lemondott a csoportvezetésről, és ősztől Michael Egger felügyelőbizottsági mandátumát veszi át, így a jövőben is hozzájárul az Egger-csoport stratégiai irányvonalának kialakításához. Michael Egger augusztus végén ünnepli 75. születésnapját, és ekkor vonul vissza a stratégiai testületből. Walter Schiegl technológiai/termelési csoportvezetői pozícióját Hannes Mitterweissacher veszi át. Frank Bölling egészíti ki a csoportvezetést, és a logisztikáért felel. Az Egger így reagál a belső és külső logisztika területén rejlő lehetőségekre és fejleményekre. Hasonlóképpen, hosszú évek után az Egger család egy képviselője ismét aktívan részt vesz az Egger Csoport operatív irányításában: Michael Egger Jr. veszi át a marketing/értékesítési napirendeket Ulrich Bühlertől, aki a jövőben sokéves tapasztalatával és szakértelmével fogja kísérni Michael Egger Jr. munkáját. Thomas Leissinggel és ifjabb Michael Eggerrel együtt Hannes Mitterweissacher és Frank Bölling alkotja az Egger Csoport új vezetőségét.
Visszafogott várakozások a 2022/2023-as üzleti évre vonatkozóan

Az ukrajnai válság, az ingadozó nyersanyagpiacok, a bizonytalan energiaellátás, a Corona-járvány és az emelkedő infláció olyan tényezők, amelyek visszafogják az Egger Csoport következő pénzügyi évre vonatkozó eredményvárakozásait. “Emellett bizonytalanságot jelentenek számunkra az oroszországi, argentin és törökországi valutaárfolyamok alakulása. A tényezőknek ez a keveréke meglehetősen megnehezíti a következő hónapokra vonatkozó előrejelzést” – mondja Thomas Leissing.

Az Egger-csoport egészét tekintve az értékesítés alakulásának kilátásai visszafogottak. A tartósan magas nyersanyag- és energiaköltségek továbbra is magas termékárakhoz vezetnek. Bár a kilátások jelenleg borúsak, az Egger kitart vállalati stratégiája mellett, és saját erőből folytatja stabil növekedését. “Továbbra is a változatos termékportfólióra és az ügyfeleinknek szánt innovációkra összpontosítunk, további befejező kapacitásokba, valamint a nyersanyag- és energiahelyzet javításába fektetünk be, és fenntartjuk hosszú távú beszállítói kapcsolatainkat az ügyfelekkel és beszállítókkal” – mondta Thomas Leissing.

szerk: Tóth János, forrás: MöbelMarkt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Mocsárvilágból turistaparadicsom

Következő cikk

Henkel befektetés a lombosfa feldolgozó iparba



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

HOMAG okos élzárás

A HOMAG új, okos élzárási technológiáját üdvözlik a bútorgyártók. A kézművesség iránti megbecsülés egyre inkább növekszik, ami olyan…