FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

ENSZ: Fapiaci elemzés évente

Megszállott adatelemzőknek, a nemzetközi fapiaci folyamatok iránt érdeklődőknek ajánlom az alábbiakat. A faanyagok és fatermékek éves piaci áttekintése általános és statisztikai információkat nyújt az európai ENSZ-EGB régióra: Európa, Észak-Amerika Kelet-Európa, Kaukázus és Közép-Ázsia.

Az elemzések az év közepén készülnek, a Fabizottság éves őszi piaci megbeszélésének előkészítéseként. A felülvizsgálatok a régió fa és fatermék termékek piacának általános áttekintésével kezdődnek, kiemelve a legfontosabb kérdéseket és politikákat, majd a jelenlegi gazdasági helyzet leírásával folytatódnak. A szabványos fejezetek a hengeresfa, a fenyő fűészáru, a lombos fűrészáru, a faalapú panelek (falemez), a papír és a cellulóz, a tanúsított erdészeti termékek, az erdészeti ágazat szén-dioxid-piaca, az értéknövelt (feldolgozott) fatermékek és a trópusi fa piacát vizsgálják. Minden ágazat esetében figyelembe vesszük a termelést, a fogyasztást és a kereskedelmet, valamint a piacok és politikák lényeges fejleményeit. Nem minden témával foglalkoznak minden évben.

A szöveghez mellékelt táblázatok összefoglaló statisztikai információkat tartalmaznak. Minden évben rendelkezésre áll az átfogóbb adatokat és kereskedelmi forgalmat tartalmazó statisztikai melléklet.

Az éves fapiaci elemzések e téma honlapján 1997-től állnak rendelkezésre a mindenkori tárgyévi adatokkal és a következő évre vonatkozó becslésekkel. Az ügy iránt érdeklődőnek érdemes laposan elolvasnia és értelmeznie a térségek és termékek definícióit, a módszertani leírásokat. Annyi biztos, hogy ilyen nagy térségre teljes áttekintést adó, módszertanilag következetes és hosszú távra szabadon elérhető hasonló adatforrás elemzéssel máshol nem nagyon van, vagy csak meglehetősen borsos áron szerezhető be.

2021. szeptember 15-től elérhető a 2020-2021 elemzés teljes adatháttere, amely pdf-ben és xlsx-ben is letölthető. 80 táblázatban 40 ország adata, 20 fatermék mennyiségben és értékben: termelés, export, import s a (készletváltozás nélkül) számított (ezért) látszólagos fogyasztás.

A Fabizottság titkársága évente elkészíti a Forest Products Trade Flow (Fatermékek áruforgalma) adatköteget és elemzést is, amely az egyes országok közti árumozgást mutatja be. Ez a téma honlapján 2005-től érhető el.

Forrás: a fenti kapcsolók, valamint a Forest Inforation Billbord
Ezek alapján írta: MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

EMAS - a cégzöldítés egyik eszköze

Következő cikk

Osztrák fűrészipar és fakereskedelem: Tartamos erdőgazdálkodás kell a termelésből kivonás helyett



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések