FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Európai bútoripar helyreállítása

Az európai bútoripar nemzetközi versenytársaival összehasonlítva rendkívül innovatív mind a termékek, mind a folyamatok terén. Ezt a belső erőt jelenleg inkább külső szempontok fenyegetik: mindenekelőtt a Covid19-világjárvány, de az éghajlatváltozás is. Emellett az ágazatra olyan tényezők is hatással vannak, mint a nyersanyagokhoz való veszélyeztetett hozzáférés, a technológiai átalakulás és a harmonizált jogszabályok hiánya.

Az európai bútoripar – az ágazat helyreállítása az innovatív, zöld és körforgásos gazdaság jegyében címmel indult eljárásban az EU Európai Gazdasági és Szociális Bizottsága weboldalán tájékoztató feljegyzések jelentek meg a EU összes hivatalos nyelvén (beleértve a magyart is).
Az ún. saját kezdeményezésű véleményként, Anastasis Yiapanis, EU parlamenti képviselő által indított eljárás jogalapja az eljárási szabályzat 32. cikkének (2) bekezdése. Az előterjesztés tárgyalásáról 2021. október 19-én született meg a közgyűlési határozat. Az illetékes szekció az Ipari Szerkezetváltás Konzultatív Bizottsága (CCMI).


Az európai bútoripar nemzetközi versenytársaival összehasonlítva rendkívül innovatív mind a termékek, mind a folyamatok terén. Ezt a belső erőt jelenleg inkább külső szempontok fenyegetik: mindenekelőtt a Covid19-világjárvány, de az éghajlatváltozás is. Emellett az ágazatra olyan tényezők is hatással vannak, mint a nyersanyagokhoz való veszélyeztetett hozzáférés, a technológiai átalakulás és a harmonizált jogszabályok hiánya.

Europe Furniture Market Size was over USD 168.83 billion in 2019 and will grow at a CAGR of more than 5.1% up to 2026.

Az európai bútoriparra – más ágazatokhoz képest – még inkább jellemző, hogy az Európai Unió számos szakpolitikai prioritásához kapcsolódik. Ezek a következők: biztonságos nyersanyagalap (erdészet és egyéb anyagok), fenntartható és társadalmilag igazságos európai és nemzetközi értékláncok, az új technológiák megfelelő alkalmazása a termelési folyamatokban (új készségek; progresszív munkaszervezés és a termelési folyamatok környezetbarátabbá tétele), a belső piac mélyebb harmonizációja, valamint az ágazat lehetséges úttörő szerepe a körforgásos gazdaságban és a zöld helyreállításban.

Az összes ilyen szempontot illetően már léteznek példák innovatív koncepciókra és gyakorlatokra. E tekintetben az ágazat jó úton halad ahhoz, hogy hozzájáruljon a fent említett különböző szakpolitikai területekhez.

A jelenlegi világjárvány azonban súlyosan érintette az ágazatot, és a kkv-k erős dominanciája által jellemzett szerkezete miatt egy szilárd uniós helyreállítási terv elengedhetetlen az ágazat további fennmaradásához. Az európai szociális partnerek már elkezdték a helyreállításra vonatkozó javaslatok kidolgozását. Emellett az európai zöld megállapodás szakpolitikai keretet biztosít, amelyet ágazatspecifikus intézkedésekkel kell végrehajtani. E tekintetben a vélemény nemcsak egy, a bútorágazat helyreállítására és annak konkrét zöld átállására vonatkozó koncepciót mutathatna be, hanem példákkal is szemléltethetné, hogy miként lehet a különböző szakpolitikai szinteket szilárdan és következetesen ötvözni, és ezáltal más gazdasági ágazatok számára is modellként szolgálhatna, különösen azért, mert az európai zöld megállapodásban tárgyalt valamennyi fő szempontra kiterjed.

Az európai bútoriparnak emellett növekvő nemzetközi versennyel kell szembe néznie. A versenytársak technológiailag felzárkóznak, és dömpinget alkalmaznak a munkakörülmények terén. 

Javasolt ütemezés

IDŐPONTÜLÉSDOKUMENTUM
2022. 01. 27.a tanulmányozócsoport 1. ülésemunkadokumentum
2022. 02. 28.a tanulmányozócsoport 2. ülése + meghallgatáselőzetes véleménytervezet
2022. 03. 11.szekcióülésvéleménytervezet
2022. 05. 18.plenáris ülésvélemény

_____________

szerk: Tóth János, forrás: EESC.europa.eu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdészeti szakszemélyzet továbbképzése - január 18.

Következő cikk

Fenntartható szénciklus



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

HOMAG okos élzárás

A HOMAG új, okos élzárási technológiáját üdvözlik a bútorgyártók. A kézművesség iránti megbecsülés egyre inkább növekszik, ami olyan…