FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Német bútoripar növekedése

A hivatalos statisztikai adatok szerint a német bútoripar termelése 2021 első három negyedévében 2,7%-kal 12,7 milliárd EUR-ra nőtt. A növekedés mértékadó motorja az export volt 7,3%-kal, miközben a hazai forgalom csupán 0,7%-al nőtt.

„A bútorgyártásunk ebben a bizonytalan és próbatételt jelentő időben szolid eredményt mutatott“ – így kommentálja az első három negyedévi helyzetet Jan Kurth (a borítóképen), a Német Bútoripari Szövetség (VDM/VHK) ügyvezetője.

„Előre látható volt, hogy a 2. félév kissé elmarad az 1. félévitől (+4,3%), mivel az előző év ugyanezen időszakának eredménye egyebek mellett a járvány miatti első termelésleállás és a forgalmi adó hatása miatt magas szintű volt.“  

A különböző ágazatok eredménye 2021 első 9 hónapjában igencsak heterogén volt. Kétszámjegyű növekedést csak a kárpitosbútorok gyártóinak sikerült elérniük, (+13,3% és 745 millió EUR), továbbá a konyhabútor ágazatnak (+10,8% és 4,2 milliárd EUR). Az iroda- és üzleti bútorok gyártói is képesek voltak termelésük növelésére (+5,1% és 2,8 milliárd EUR), a matracgyártók pedig +3%-os növekedési eredményt tudtak felmutatni, ami 569 millió EUR-t jelent. Ezzel ellentétben a bútoripar legnagyobb ágazata – egyéb bútor, mint nappali, étkező és hálószoba garnitúra, valamint egyedi bútor – az igen magas előző évi eredmény ellenében +6,8%-os csökkenést mutatott, 4,3 milliárd EUR értékkel.

Sőt, a konyha- és kárpitosbútor gyártók szeptember végéig a 2019-es járvány előtti adatokat 12, ill. 11%-kal túl is lépték, ám a bútoripar 4,4%-kal eme viszonyítási érték alatt maradt.

2021 szeptemberében a 459 német bútorgyártó előző évi szinten számítva kereken 1,7 milliárd EUR termelési értéket ért el.

Az egyéb bútorgarnitúrák és egyedi bútordarabok terén a forgalom 9%-kal csökkent, miközben különösen a kárpitosbútorok (9,2%), az iroda- és üzleti bútorok (8,3%) esetében, de a konyhabútorok (2,9%) és a matracok (0,5%) esetében is örvendetes fejlődést láthattunk.

A teljes 2021-es esztendőre Jan Kurth – előző évi szinten számítva – 17,2 milliárd EUR-ral számol a német bútoripar teljesítményét illetően.

„A megrendelés állomány visszaigazolja az előrejelzésünket.“ Belső adatgyűjtésből származó adatok alapján a német konyhabútor gyártók szeptember végéig 8%-os megrendelés növekedést értek el. A kárpitosbútor gyártók ilyen adatai majdhogynem azonos értéket mutattak. A lakóbútorok gyártói esetében a megrendelés 12%-os növekedést mutatott, összevetve az igen jó előző évi adatokkal.

„Vegyes várakozással tekintünk a jövőbe “ – mondja Kurth. „Egyrészről éppúgy, mint korábban is, nehézséget jelent az alapanyag beszerzés és a vele együtt járó árváltozás, és az is gondot okoz, miként alakul a járvány az elkövetkezőkben.

„Másrészt mindig visszavonulhatunk a magunk szférájába ilyen ínséges időkben, és a vevőknél a lakás és lakberendezés témaköre egész biztosan az érdeklődés központjába kerül a következő hónapok során.“

szerk: Tóth János, forrás: Möbelmarkt

Előző cikk

Jelentősen nőtt a német bútorexport

Következő cikk

Fabunio Ösztöndíj 2021.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések