FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Európai Ácsverseny, Köln, július 5-8.

A Dach+Holz 2022 (Tető és Fa 2022) kölni szakvásár része lesz a 14. Európai Ácsverseny, amelyet két évente rendeznek meg.

A Timber Construction Europe faépítéssel foglalkozó kis- és középvállalkozásokat képviselő nemzeti szövetségeket tömörítő európai tetőszervezet. [Más megfogalmazásban a nemzeti szakszövetségeket összefogó nemzetközi szervezeteket esernyő szervezetnek is nevezik.] A TCE jelenleg 22.000 tagvállalatot képvisel olaszországi (Dél-Tirol), luxemburgi, németországi, svájci és osztrák tagszervezetein keresztül. Tagságuk lényegében a német nyelvterület ácsszövetségeit jelenti.

A TCE célja a faépítészet és a faépítészet népszerűsítése Európában, valamint az építőipar környezetbarátabbá tételéhez érdemi és fenntartható hozzájárulás, különösen az energiafogyasztás és az erőforrások tekintetében. Az európai előírások és szabványok gyakorlatias kialakítását támogatják. Rendszeresen küldenek szakértőket az érintett európai szabványbizottságokba, és törekszenek a CE-jelölési szabályok alkalmazhatóságára. A TCE számára kiemelkedő fontosságú a gyakornokok és az alkalmazottak folyamatos fejlesztése, a fiatalok minőségi munkahelyeinek megteremtése szempontjából is. Részt vesznek az európai jogalkotási kezdeményezések, a harmonizált európai szabványokra vonatkozó megbízások, valamint a faépítésre vonatkozó európai finanszírozási programok kialakításában. Stb. további részletek a TCE tevékenységéről honlapjukon.

A TCE szervezi a kétévenkénti Európai Ácsversenyt. Honlapjuk idevágó bejegyzésében még februári időpontot jeleznek a versenyhez, de a DACH+HOLZ Kölnben valójában júliusban lesz, bizonyára a vírus miatt ez jobb időpont.

Kétévente Európa minden tájáról összegyűlnek az ácsok az Acsok Európa-bajnokságán, hogy meghatározzák a legjobb ácsnemzetet és Európa legjobb ácsát. A háromnapos verseny során, amelyet az Európai Faépítési Szövetség (EATC) szervez, legalább nyolc európai ország fiatal ácsnövendékei igényes tetőmodelleket építenek, és bemutatják a fa mint építőanyag megfelelő kezelését. Ezeket szakértő zsűri értékeli egyéni és nemzeti szinten.

A versenyre 2021. november 19-ig lehetett nevezni. Azok vehetnek részt, akik ács szakképzést végeztek, és akik még nem töltötték be a 24. életévüket.

A tce-championship.eu oldalon a Timber Construction Europe tájékoztatást nyújt a 2022-es EB előkészületeinek jelenlegi állásáról. (Az előző honlap és ez is angol-német-francia nyelvű.) Mivel 2022-ben a rendező házigazda a német tagszövetség, ezért a versenyt a DAH+Holz szakvásárhoz kapcsolták, mely Kölnben július 5-8. között lesz.

A Ácsverseny honlapján a részletes programot bemutató aloldalon egyelőre túl sok konkrétum még nincs. Úgy tűnik a vírus nagyon belekavarhatott a szervezésbe. Annyi derül ki, hogy a versenynapok: július 5-6-7. és július 8. az eredményhirdetés, díjátadás napja. Továbbá, hogy előreláthatóan 6 ország 18 versenyzője fog részt venni, illetve hogy a jelentkezési eljárás még nem zárult le. (Ez némileg ellentmond a tavaly novemberi határidőnek.) Ha a jelentkezés lezárult, annak eredménye majd látható lesz a honlapjukon.

“Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy jövőre Kölnben üdvözölhetjük a fiatal ácsokat egész Európából” – mondta elragadtatással Peter Aicher, a Timber Construction Europe elnöke és a Holzbau Deutschland elnöke.

Az egyes európai szövetségek legfeljebb három fiatal ácsmesterrel vesznek részt a versenyen. Egyénileg és csapatként is versenyeznek egymás ellen. A 2018-as luxemburgi Európa-bajnokságon tíz nemzet 24 versenyzője küzdött az áhított érmekért. A Holzbau Deutschland nemzeti ács-csapata Európa legjobb csapataként tudott érvényesülni. A második helyen Franciaország, a harmadikon pedig Svájc végzett. Az egyéni versenyben Alexander Bruns, aki akkoriban ácsmester volt, a Holzbau Deutschland csapatában végzett az élen, és aranyérmet szerzett. A svájci Rafael Bieler ezüstérmet szerzett a német Lukas Nafz előtt, aki a bronzérmet kapta. [Ezek szerint a 2020. évi verseny a vírus miatt kimaradhatott.]


FATÁJ: Miután rátaláltam e versenyre, arról ennyit sikerült összeszednem, ami hátha felkelti a hazai faépítésben ténykedők és e szakmát oktatók érdeklődését. Az említett honlapokon követhetőek lesznek a további fejlemények. Aki látogatóként jelen lesz a DAH+HOLZ kölni szakvásáron, meglátogathatja majd az Ácsversenyt is. Az számomra nem derült ki, hogy ez a verseny milyen kapcsolatban van az EuroSkills verseny megfelelő szakágával, illetve – ha lenne rá érdeklődés – magyar személy vagy csapat jelentkezhetne-e erre a versenyre. (MM)

Forrás: a fenti kapcsolók szerint, SzerkFord: MM

Előző cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 114., 2022/08. adás

Következő cikk

Csaknem 230 település jutott tűzifához az ÉSZAKERDŐ-től



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések