FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Gyógyítás a természettel – orvosi beutaló az erdőbe

Egy év elején indított nemzeti egészségügyi kezdeményezés értelmében a kanadai orvosok évente egyszer ingyenes beutalót adhatnak a betegeiknek az ország nemzeti parkjaiba. Az intézkedéssel a szabad levegőn való tartózkodás egészségügyi hasznát kívánják kiaknázni.

PaRx programban összesen száz beutalót adhatnak az orvosok a leginkább rászoruló pácienseiknek. A szakemberek heti két órás kezelésekre utalhatják betegeiket a szabad levegőre, az ajánlás szerint egyhuzamban legalább húsz percet kell a természetben tölteni.

Idén januártól az orvosok a rászoruló pácienseknek akár éves beutalókat is biztosíthatnak az ország nemzeti parkjaiba. A betegségek körét a program nem szabja meg, a beutalók szomatikus, vagyis testi, valamint pszichiátriai kórképek esetén egyaránt felhasználhatók. Az Egyesült Államokban hasonló program már tíz éve működik. Az efféle programokhoz olyan több évtizedes kutatások szolgáltatnak alapot, amelyek szerint nemcsak az általános egészségi állapota, hanem konkrét tünetei is javulnak azoknak, akik hetente legalább két órát töltenek a friss levegőn. 

Néhány amerikai orvos már évek óta hasonló levegőterápiát javasol pácienseinek, Robert Zarr gyerekorvos például az NPR beszámolója szerint még egy kereshető adatbázist is létrehozott, hogy az általa kezelt gyerekek könnyebben találjanak megfelelő helyszínt a receptjei kiváltásához. A mostani kanadai intézkedés arra keresi a választ, hogyan jussanak a friss levegő nyújtotta előnyökhöz azok, akiknek az anyagi lehetőségei nem engedik meg a kirándulásokat. 

forrás: QUBIT

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Vágj bele!

Következő cikk

Fából épült töltőállomás Londonban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések