FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

2023-ban kezdik építeni Ausztria legmagasabb új, fából készülő bentlakásos iskoláját

A Holztechnikum Kuchlban (HTK) közel 12 hónapja folyik Ausztria legmagasabb új, fából készült bentlakásos iskolájának intenzív tervezése, számításai és előkészületei. A világjárvány és a jelenlegi ukrajnai konfliktus hatásai szintén jelentős hatással vannak az építőiparra. A biztonságos tervezés és megvalósítás az adott pénzügyi forrásokkal a jelenlegi nézőpontból rendkívül kockázatos. Az építőipar kapacitásait még mindig nagyon jól kihasználják, és az árak erősen ingadoznak. Ezért a jelenlegi helyzetet újraértékelték, és úgy döntöttek, hogy az építkezés megkezdését 2023-ra halasztják. “Ezzel a döntéssel megtartjuk a tervezési jogosultságot erre az egész Ausztriára kiterjedő presztízsprojektre” – magyarázza Hans Rechner ügyvezető igazgató. A pályázatokat ennek megfelelően kiigazítják és haladéktalanul elküldik. Ennek eredményeképpen a jelenleg igen változékony árképzés differenciáltabban fog megjelenni az ajánlatokban.

Ugyanakkor a HTK-n nemrégiben bemutatott berendezési koncepciót is megvitatják a hallgatókkal és a felügyelőkkel. A következő tanévre kreatív versenyt is terveznek a “művészet az építészetben” témakörben.

Az új bentlakásos iskolaépület megfelel majd a modern élet korszerű követelményeinek, és a modern faépítészet példaképe lesz Ausztriában. “Ezzel az építészetileg kifinomult megközelítéssel új mércét állítunk fel a bentlakásos iskolák építésében. Diákjainknak kiváló helyet kínálunk a tanuláshoz és az élethez. Természetesen az új épülethez elsősorban az éghajlatbarát anyagunkat, a fát használjuk. Az egész faipar a projekt mögött áll, és segít a finanszírozásában” – mondják örömmel a Holztechnikum Kuchl elnökei, Wolfgang Hutter, Renatus Capek és Christian Rettenegger.

“A moduláris építési móddal és az ebből adódó magas fokú előregyártással nagyon rövid építési idő érhető el. Projektünk hozzájárul a terület zöldítéséhez is, mivel az új épület kevesebb területet foglal el, és még a korábban beépített területeket is vissza tudjuk természetessé tenni” – magyarázza Hans Rechner az építési projekt ökológiai előnyeit.

A komfortszoba szárnyat teljesen felújítják. A strukturális változások első része a tervek szerint 2022 júliusában fog megvalósulni. Az úgynevezett K-traktusban/az épület 8-as szakaszában kilenc, egyenként 3 ágyas szoba általános felújításon esik át. A diákok Sepp Springl szaktanárukkal együtt az elmúlt évek során maguk készítették el a belső berendezést. Az általános felújítás után a bentlakásos szobák a 2022. szeptemberi iskolakezdésre elkészülnek. Ezt a szárnyat is összekötik majd az új, 7 emeletes bentlakásos iskolaépülettel.

Forrás: HTK FB oldala

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Országos Építőipari Konferencia 2022

Következő cikk

A Stora Enso négy papírgyár eladását tervezi



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések