FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fák Fája készül – Tree of Trees

Thomas Heatherwick brit tervező a Buckingham-palotánál egy 21 méter magas szobrot készít Tree of Trees néven a királynő platina jubileumi hétvégi ünnepségének részeként.

A királynő londoni rezidenciája, a Buckingham-palota előtt felállítandó szobor a Nagy-Britanniában található 350 fafajt bemutatja, egy fához hasonló formára kialakítva.

A Tree of Trees (Fák fája) a királynő platina jubileumának hivatalos ünnepségsorozatának részeként kerül bemutatásra 2022. június 2-5. között, amely a királynő uralkodásának 70. évfordulóját jelzi.

A 21 méter magas, óriási fa alakú szobor a palota előtti korlátok és kapuk fölé emelkedik majd.
A szobor 350 alumíniumedénye fákat tartalmaz majd.

A központi szerkezet fából és acélból készül majd, amelyből faágak nyúlnak ki, és 350 alumíniumcserepet tartanak majd, amelyekben a hazai fafajok egyedei függnek majd.

Az installáció célja, hogy felhívja a figyelmet a királynő kezdeményezésében indult Queen’s Green Canopy (Királynő zöld lombkoronája) elnevezésű ültetési programra, amelynek keretében 2021 októberétől 2022 márciusáig több mint egymillió fát ültettek el.

A Tree of Trees jelenleg építés alatt áll.

“A 350 brit őshonos fából és újrahasznosított acélból készült szerkezet az ország műhelyeiből és faiskoláiból jön össze egy hihetetlen közösségi kampány részeként, amely szó szerint megváltoztatja nemzetünk tájképét” – magyarázta Heatherwick.

A jubileumi hétvégi ünnepségeket követően a szobrot lebontják, a fákat pedig az októberi ültetési szezonig tárolják, amikor is közösségi csoportoknak adományozzák őket.

Heatherwick a londoni székhelyű Heatherwick Studio alapítója. A stúdió korábban már számos olyan épületet készített, amelyekbe zöld növényzetet építettek, legutóbb a sanghaji 1000 fa projektet.

Korábban Londonban Heatherwick egy fákkal borított híd létrehozását javasolta a Temzén átívelő Garden Bridge (Kert-híd) néven. Több vizsgálatot követően a projektet 2017-ben elvetették.

szerk: Tóth János, forrás: dezeen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Szakma Sztár Fesztivál - eredmények

Következő cikk

Thék Endre emlékszoba Orosházán



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések