FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Elindult a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság

Fotó: Gribek Tímea

Reggel még szinte minden versenyző arra számított, hogy esőben kezdi meg a császári favágó versenyt, de az első fejszecsapásokra gyönyörű, késő tavaszi hangulat lengte be az Egresi rétet, ahol 11 csapat mérkőzött meg a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság idei első regionális fordulójában.

A megmérettetés rendkívül izgalmas volt, a dobogós helyekért kiélezett csata folyt, ráadásul az első 7 helyezett csapat kivívhatta a kvalifikációt a szeptember 10-i országos döntőre, amit Bábolnán rendeznek majd meg.

A küzdelmek négy pályán zajlottak a Vérteserdő Zrt. és az császári Agrogold STIHL szakkereskedés által megszervezett fordulóban, ami hosszú kihagyás után várta ismét a versenyzőket.

Nem volt egyszerű előrántani a szervezési emlékeket, a tapasztalatokat egy ilyen, COVID utáni időszakban, de örülünk, hogy folytathatjuk az 5 verseny óta megkezdett hagyományunkat, és Császáron fakitermelő megmérettetést szervezhetünk

– mondta el az Erdő-Mező erdészeti portálnak Boglári Zoltán, a Vérteserdő Zrt. kommunikációs vezetője.

Bíró Tibor, a csaszári Agrogold STIHL szakkereskedés vezetője hozzátette: az egyik legnehezebb feladat az volt, hogy az elmúlt 2-3 évben több korábbi csapat is felhagyott a fakitermeléssel, így a jól bejáratott telefonszámok nem minden esetben jelentettek sikert. Pozitívum ugyanakkor, hogy még így is tudtak új csapattal bővülni, méghozzá a Lumberjack négyfős gárdájával.

roth_illusztracio_stihl_fakitermelo_verseny_csaszar_erdo_mezo_gribek_timea00047

A szervezés végül hiba nélküli volt, a versenybizottság még arra is figyelt, hogy a délelőtti és délutáni forduló között bírócsere legyen a pályákon. Ami pedig még ennél is fontos, a teljes forduló balesetmentesen futott le.

Nagyágyúk Császáron

A császári regionális fordulóban egyébként igazi nagyágyúk gyűltek össze, több csapat is a legjobb tízben végzett a 2021-es jubileumi országos versenyen, és annak szinte mindenki részese is volt. Nem véletlen tehát, hogy több izgalmas párharcot láthatott a közönség már a délelőtt folyamán, amikor szerelés versenyszámban megszületett a legjobb idő is:

Forgács János az Alba Berkenye Kft.-től 16 másodperc alatt fordította meg a vezetőlemezt.

A délutáni fordulónak még az alábbi sorrendben vágtak neki a dobogó-esélyes csapatok: Silvanus 2001 Kft. – Molnár Ervin E.V.; Alba Berkenye Kft.; valamint a korábban a Hanyi Hódok néven jól ismert csapatból verbuválódott Sereghajtók.

silvanus_stihl_fakitermelo_verseny_csaszar_erdo_mezo_gribek_timea00082

Az utolsó fordulóban azonban minden borult, még a továbbjutó helyek is több tekintetben változtak. A döntés, a kombinált vágás, a gallyazás, hossztolás, darabolás, hasítás és sarangolás közben a csapatok próbáltak minél gyorsabbak és precízebbek lenni, miközben a munkavédelmi szabályokra is figyelniük kellett, hogy ne szerezzenek büntetőpontokat.

Átrendeződés

A versenyt így végül hatalmas küzdelemben az Alba Berkenye Kft. négyfős csapata nyerte meg Forgács János, Szabó Szilárd, Szabó Zoltán és Rózsa Sándor összeállításban.

Nem vártunk dobogós eredményt, a célunk az volt, hogy az első hétben benne legyünk, hogy ott lehessünk az országos döntőben. De aztán kiderült, hogy a második helyen fordultunk, és akkor egy dicsőségvágy tört ki belőlünk, és még jobban odatettük magunkat. Nagyon büszke vagyok a csapatra

– fogalmazott a csapatkapitány, a nap legjobb szerelését bemutató Forgács János.

alba_berkenye_stihl_fakitermelo_verseny_csaszar_erdo_mezo_gribek_timea00088

A második helyen végül a részben Hanyi Hódokból megalakult Sereghajtók végeztek, akik szintén nagyon komoly teljesítményt mutathattak fel Császáron. Horváth Csaba vezetésével Zsámboki Krisztián, Pozsgai Tamás és Bencsics István ragadott fűrészt és fejszét.

Őszintén megmondom, magam sem tudom, hogyan tudtunk feljebb lépni, de valószínűleg az idő segített, mert délután a hibáink ugyanazok voltak, mint délelőtt, viszont gyorsabban végeztünk a feladatokkal

– mondta el az Erdő-Mezőnek Horváth Csaba, aki hozzátette, otthon nem ment neki jól a szerelés versenyszám, a színpadon viszont az egyik legjobb időt produkálta.

stihl_fakitermelo_verseny_csaszar_erdo_mezo_gribek_timea00094

Bár első helyen fordultak, a csalódás legkisebb jelét sem lehetett látni a Veres Boglárka vezette Silvánus 2001 Kft. – Molnár Ervin E.V. gárda tagjain, Czibók Ádámon, Csihar Patrikon és Imre Józsefen, mikor a dobogó harmadik fokára szólították őket.

Abszolút nem vagyunk csalódottak, főleg, hogy rendkívül erős volt a mezőny ezen a regionális versenyen. A hibáink után ez is nagyon jó eredmény. Amint megtudtuk, hogy lesz verseny, azonnal nekiálltunk a felkészülésnek. A célunk mindenképpen az, hogy egyszer egy országos döntőn is dobogóra állhassunk, azt tehát megcélozzuk

– nyilatkozta az Erdő-Mező kérdésére Veres Boglárka.

stihl_fakitermelo_verseny_csaszar_erdo_mezo_gribek_timea00083

A 11 csapatos mezőnyből továbbjutott a szeptember 10-i bábolnai megmérettetésre a Tűzoltóság-Móvár – Flex Fény csapata, a Bakonyi Bogvágó Banda, a Pilisi Parkerdő Zrt. ráckevei erdészetének fakitermelői, valamint az újonc Lumberjack négyes.

Kisebb meglepetésnek számított, hogy mind a helyi csapatként induló Agrogold STIHL Császár gárdája, mind pedig a Parkerdő Kupán rendre jól szereplő Pilisi Parkerdő Zrt. – Bajnai Erdészet – Frainetto Kft. alakulat lecsúszott az első 7 helyről, sőt a 9. és 10. helyen végeztek, de ez is azt bizonyítja, hogy a kétéves kihagyás sok változást hozott a versenyszéria életébe. Mindez pedig további komoly izgalmakat hozhat a regionális fordulók során. A következő állomás Ásotthalom június 11-én, majd Ropoly augusztus 13-án, végül a helyi megmérettetések sora augusztus 27-én zárul Bükkzsércen. A döntő pedig szeptember 10-én lesz Bábolnán.

TELJES KÉPGALÉRIA A VERSENYRŐL ITT>>>

Részletes eredmények:

1. Alba Berkenye Kft. – 250

stihl_fakitermelo_verseny_csaszar_erdo_mezo_gribek_timea00102


2. Sereghajtók – 251

stihl_fakitermelo_verseny_csaszar_erdo_mezo_gribek_timea00101

3. Silvanus 2001 Kft. – Molnár Ervin E.V. – 261

stihl_fakitermelo_verseny_csaszar_erdo_mezo_gribek_timea00100

4. Tűzoltóság Móvár – Flex Fény – 305
5. Bakonyi Bogvágó Banda – 308
6. Pilisi Parkerdő Zrt. – Ráckevei Erdészet – 309
7. Lumberjack – 312
8. Németbányai Fanyűvők – Bakonyerdő Zrt. – 318
9. Agrogold STIHL Császár – 325
10. Pilisi Parkerdő Zrt. – Bajnai Erdészet – Frainetto Kft. – 377
11. Roth Sopron – 449

Gribek Dániel, Fotó: Gribek Tímea, forrás: erdő-mező

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Év Erdésze verseny győztesei

Következő cikk

Illegális erdei hulladéklerakó felszámolása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések