FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Óriásrönkök a bükkzsérci fakitermelő versenyen

Az évek óta megszokott nyár végi kánikulában, viszont meglepően vastag cser rönkökkel, 11 csapattal és hamisítatlan bükkzsérci hangulatban zajlott le a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság idei utolsó regionális fordulója.

STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság idei utolsó regionális fordulója. Augusztus 27-én a festői szépségű borsodi településen végül kialakult a teljes mezőny a szeptember 10-i, bábolnai országos döntőre, hiszen a legjobb 7 csapat kvalifikálta magát a rangos megmérettetésre. A győztes ezúttal is az Északerdő 100+ lett, amivel bizonyították: Bükkzsércen nem lehet tőlük elvenni a legjobb eredményt.

Augusztus végén újabb tradicionálisnak számító helyszínen zúgtak fel a motorfűrészek, a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság utolsó regionális fordulóját hagyományos módon ugyanis Bükkzsércen rendezik meg az észak-magyarországi csapatokkal. Ahogy az már az elmúlt években megszokottá vált, a versenyzőknek a nyár egyik utolsó hőségnapjával is meg kellett küzdeniük, miközben eddig talán még sosem látott vastagságú rönköket kellett hasogatniuk.

Szerelés 16 másodperc alatt

A főzőversennyel, koncertekkel, trófeabemutatókkal, kutyás programmal fűszerezett bükkzsérci esemény szakmai versenye a szereléssel kezdődött délelőtt 10 órakor, és a lánccserélés mindkét fordulója le is zajlott a kombinált feladatok előtt. Az Északerdő 100+ csapat tagja, Kiss Attila már az első körben feladta a leckét ellenfeleknek, hiszen bár volt előtte 18 másodperces, kiváló eredmény, a maga 16 másodpercével kétséget kizáróan az élre állította gárdáját. 18 másodperces eredményt egyébként az Egererdő Zrt. mátrai, valamint szilvásváradi gárdájának, illetve a ropolyi szereplésük miatt csak versenyen kívül küzdő Amindenfáját négyesnek könyvelhettek el a bírók, az élmezőny tehát rendkívül sűrű lett már az első félórában.

szereles_bukkzserc_01

A regionális megmérettetés a szerelést követően a kombinált versenyszámmal folytatódott, ahol a sportolóknak döntésben, kombinált vágásban, gallyazásban, hossztolásban, darabolásban, hasításban és sarangolásban kellett megmutatniuk szakmai tudásukat. Meg persze ezúttal a szokottnál is jobban az erejüket. A kikészített cser rönkök közül ugyanis több darab meglepetést okozott a versenyzőknek, hiszen azok nagyon komoly átmérővel várták a fejszéket, motorfűrészeket. Ezért aztán nem meglepő, hogy gyakoriak voltak a 6 perc feletti szintidők. A hasítás során többször is motorfűrészes segítségre szorultak a fejszés csapattársak, hogy a rönköket félbe szelhessék, és egy-egy darab sarangba rakásakor is inkább ketten emelgették a tűzifának-valót.

stihl_fakitermelo_bukkzserc_gribek_timea_erdo_mezo_00051

A műsorvezetői feladatot ellátó szervező, Vasas Benedek a megfeszített küzdelmet látva fel is hívta a nézők figyelmét arra, hogy milyen kemény munka a tűzifa újabban rendkívül sokat támadott előállítása…

Északerdő diadal – ismét

A csata 5 pályán két fordulóban, 3-3 körben zajlott, ami egy STIHL Timbersports bemutatóval, és a Bükkzsércen szintén hagyományosnak számító fejszés rönkátvágással végződött. Utóbbi természetesen a kvalifikációba nem számított bele.

Mindent összevetve az utolsó regionális forduló sok izgalmat hozott, és a mezőny profizmusát bizonyította, hogy a hibapontok különbsége az első és utolsó csapat között mindössze 6 volt, tehát az időfaktornak nagyon komoly szerepe lett a kialakult végeredményben. A bükkzsérci versenyt végül a 2019-es regionális forduló – és a tavalyi országos, jubileumi megmérettetés – után ismét a Kiss Attila, Pankotai Zoltán, Máté Viktor, Merucza Géza összeállítású Északerdő 100+ nyerte meg.

stihl_fakitermelo_bukkzserc_gribek_timea_erdo_mezo_00068

Bükkzsércen mindig nagyon meleg van, ami komoly kihívás volt ma is. Emellett elég vastag faanyag várt ránk. Készülünk minden versenyünkre, de nem ilyen fán edzünk, ráadásul egy sérülés is nehezítette a dolgunkat, így tegnapelőtt új tagunk lett. Lengyel László helyén Merucza Géza segítette a gárdánkat. De ő is jól beleszokott a csapatba, és így sikerült elhozni az első helyet – mint mindig. A szeptember 10-i bábolnai döntőre is ugyanaz a tervünk, ami tavaly, tehát az első helyet célozzuk meg. De ahhoz keményebben kell majd edzenünk

– mondta el az Erdő-Mező erdészeti hírportálnak Pankotai Zoltán miskolci tűzoltó, a győztes gárda csapatkapitánya.

stihl_fakitermelo_bukkzserc_gribek_timea_erdo_mezo_00072

A második helyen ezúttal az Egererdő Zrt. Mátrai Csapata végzett.

Az élen is zárhattunk volna. Ha jobban odafigyelünk, akkor megnyerhettük volna a mai versenyt. Ezért tehát csalódott vagyok. Én is elkövettem egy hibát, illetve kollégám is, ami miatt lecsúsztunk az első helyről. Eddig még sosem csináltam ilyet, de a hajkom ezúttal túl laposra sikeredett. Iparkodni fogunk a következő versenyen, szerintem az jobban fog sikerülni. A döntőre pedig szintén komolyabban is rá fogunk készülni, és már annak is nagyon örülünk, ha Bábolnán a 10. hely körül végzünk

– nyilatkozta Soltész Péter.

stihl_fakitermelo_bukkzserc_gribek_timea_erdo_mezo_00065

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára szintén egy Északerdő Zrt. által támogatott négyes állhatott fel: az Északerdő-Encsitűz.

Elégedett vagyok a harmadik hellyel, de azt nagyon sajnálom, hogy az Egererdő mindössze 2 ponttal előzött meg minket. Az első körben szenvedtünk a fával, az egyik rönkünk több mint 40 centiméter átmérőjű volt. A négyből három darabot fűrészelnünk kellett, amivel megküzdöttünk. Ez az időeredményünkön is meglátszott, hiszen 6 percen túl voltunk. De a második körben iparkodtunk, és javítottunk, 4 perc 20 másodperc körül végeztünk. A döntőre többet szeretnénk készülni, és az egész csapat úgy gondolja, hogy dobogós helyen kellene végeznünk. Az Északerdő Zrt. támogatja a mi felkészülésünket is, Rencsiné Ágh Mártának és Zay Adorján vezérigazgatónak nagyon sokat köszönhetünk

– fejtette ki a regionális forduló után Lukács Zsolt András, az Északerdő-Encsitűz csapat tagja.

stihl_fakitermelo_bukkzserc_gribek_timea_erdo_mezo_00078

Mivel az észak-magyarországi fordulóról 7 csapat juthatott tovább a szeptember 10-i bábolnai döntőbe, így a mezőny további részében is nagy volt a csata. Végül negyedikként a Pilisi Parkerdő Zrt. – Valkói Erdészete végzett, mögöttük a Pilisi Parkerdő Zrt. – Frainetto gárda, míg hatodik a Tarjáni Fanyűvők, hetedik pedig a STIHL-US Team Felsőtárkányi Erdészet négyes lett.

Részletes eredmény:

stihl_fakitermelo_bukkzserc_gribek_timea_erdo_mezo_00094

1. Északerdő 100+ – 304

2. Egererdő Zrt. Mátrai Csapat – 337

stihl_fakitermelo_bukkzserc_gribek_timea_erdo_mezo_00092

3. Északerdő Zrt. – Encsitűz – 339

stihl_fakitermelo_bukkzserc_gribek_timea_erdo_mezo_00093

4. Pilisi Parkerdő Zrt. – Valkói Erdészet – 351

5. Pilisi Parkerdő Zrt. – Frainetto Kft. – 418

6. Tarjáni Fanyűvők – 427

7. STIHL-US Team Felsőtárkányi Erdészet – 428

8. Egererdő Zrt. Szilvásváradi Erdészet – 445

9. Északerdőtűz – 456

10. Bükki Fanyűvők – 479

Versenyen kívül: Amindenfáját – 425

TELJES KÉPGALÉRIA ITT >>>

fotók: Gribek Tímea, forrás: Erdő-mező.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Gyakorlati bemutatón bizonyított a TERRI

Következő cikk

Erdő-helyreállítás, ENSZ-EGB irányelvek nemzeti erdőpolitikához



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések