FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Erdők hármas funkciója fontos

Fontos, hogy az európai erdők megfelelő védelemben részesüljenek, megfelelő ellenállóképességgel rendelkezzenek, hiszen az erdőkön alapuló értéklánc létfontosságú az európai gazdaság számára – jelentette ki Virginijus Sinkevicius, az Európai Bizottság környezetvédelemért felelős biztosa Strasbourgban hétfőn.

Sinkevicius az Európai Parlament plenáris ülésének az erdőirtásról szóló uniós rendelet, és a globális szintű erdőirtás visszaszorításáról folytatott vitáján kiemelte, az Európai Bizottság hosszútávú erdőstratégiájának célja, hogy az erdők a fenntartható biodiverzitás otthonai legyenek. A stratégia fontosnak tartja a gazdasági, szociális és környezeti funkciók közötti egyensúly fenntartását – mondta.

“Védeni kell az Európai Unió erdeit, növelni kell az erdőterületet és azok minőségét” – fogalmazott.

Az uniós biztos fontosnak nevezte továbbá az erdőket érintő adatok pontos tagállami feljegyzését, hogy az információk megoszthatók és összehasonlíthatók legyenek Európán belül az erdőterületek védelme, minőségük javítása érdekében. A tagállamoknak továbbá megfelelő terveket kell kidolgozniuk az erdőgazdálkodás tekintetében az Európai Bizottsággal folytatott, célirányos megbeszélésekre alapozva – tette hozzá beszédében az uniós környezetvédelemért felelős biztos.

“Ez egy olyan stratégia, amely jelzi a fenntartható erdőgazdálkodás, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség szükségességét” – hangsúlyozta Ulrike Müller német előadó (Renew Europe).

Ezt a stratégiát “türelmetlenül várják” az európai parlamenti képviselők, akiknek elvárásait négy prioritásban lehet összefoglalni: “az erdőknek továbbra is multifunkcionális módon kell fejlődniük”, “a legigazságosabb gazdálkodás a fenntartható gazdálkodás”, “a tulajdonosok és a gazdálkodók a tudásuk alappillérei”, valamint “helyi készségekre és tudásra van szükség, ahogyan az erdőkre is”. A dél-tiroli Herbert Dorfmann (EPP) is osztja ezt a megközelítést: “Nem lehet csak egyetlen közös politika, de a közös stratégia a siker eszköze lehet”.

Sabrina Pignedoli (Movimento 5 Stelle) szintén arra figyelmeztet, hogy “valódi beruházásokra van szükség, nem pedig az eddig érkezett morzsákra”, hogy az erdők a “vidékfejlesztés lendkerekévé” váljanak.

Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője, a vita során elmondott felszólalásában mindenek előtt kijelentette: globális szintű, hatékony erdővédelemre van szükség.

Közölte, az Európai Parlament vonatkozó javaslatai elősegítenék, hogy az unió belső piacán vásárolt, használt és fogyasztott termékek ne járuljanak hozzá a globális erdőirtáshoz és erdőpusztuláshoz. A képviselő alapvető fontosságúnak nevezte, hogy az új uniós erdőirtási rendelet ne csak a fatermékekre terjedjen ki, hanem azokra az árukra is, amelyeket a mezőgazdasági földterületté átalakított korábbi erdőterületeken állítanak elő.

“Ugyanakkor nem szerencsés azokat a termékeket a javaslat hatálya alá vonni, amelyek korlátozott haszonnal járnának az uniós fogyasztás által előidézett erdőirtás megfékezése terén vagy a bürokratikus terhek mellett még versenyhátrányt is okoznának számunkra” – fogalmazott.

Követendő példaként említette, hogy a magyar erdők folyamatosan növekednek, a hazai erdőgazdálkodás fenntartható gyakorlatának és annak köszönhetően, hogy Magyarországon Európa egyik legnagyobb erdőtelepítési és fásítási programja zajlik. Két év alatt 44 ezer hektár új erdő telepítésére adott támogatást a magyar kormány – emlékeztetett.

“Globális partnereink számára a tagállami minták alapján is egyértelművé kell tenni, hogy az erdőirtás megfékezése nélkül az éghajlatváltozás mérséklése érdekében tett valamennyi uniós erőfeszítés kevés” – tette hozzá felszólalásában Tóth Edina.

forrás: MTI 09-12, EuNews

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

ETS: Románia 1,5 mrd EUR támogatást kap

Következő cikk

Jövő Nemzedékek Szószólója



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések