FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

ENSZ-EGB Erdészeti és Erdészeti Bizottság 80. ülése

A városok növekedésével a várostervezők és városvezetők napi kihívásokkal szembesülnek az egészséges, fenntartható, élhető és rugalmas városi környezet fenntartása terén, amely képes hozzájárulni a városlakók jó életminőségéhez.

Az ENSZ-EGB Erdészeti és Erdészeti Bizottságának 80. ülésszakán kiemelték, hogy a városi és városkörnyéki erdők költséghatékony megoldást jelentenek a városok előtt álló, egyre súlyosbodó kihívások kezelésére.

Stefano Boeri építész szerint a természetnek a várostervezés és -tervezés középpontjában kell állnia, mondta Stefano Boeri építész a fő beszédében. A milánói The Vertical Forest (Bosco Verticale) és hasonló épületek kapcsán jól ismert Boeri úr kiemelte az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a városok szénlábnyomának csökkentése fontosságát az ember és a természet közötti kapcsolat megteremtésével és erősítésével. Az éghajlati vészhelyzetre javasolt megoldásként és a fenntartható és ellenálló városok építésére vonatkozó megközelítésében egy biodiverz metropoliszt képzel el, amelyben a városi és városkörnyéki területek és az erdők zöld folyosókon keresztül kapcsolódnak egymáshoz.

Akár a városokban, akár a városok környékén, a faültetés önmagában nem elegendő a sikeres városi erdősítési projektekhez. Az ülésen részt vevő szakértők egyetértettek abban, hogy a városi erdők hosszú távú tervezése és kezelése a zöld és ellenálló városokhoz való hozzájárulásuk kiterjesztésének és megerősítésének középpontjában áll. Csak a hosszú távú gazdálkodáshoz szükséges elegendő forrás biztosítja, hogy a városi fák és erdők kifejlődjenek, és számos előnyükkel szolgáljanak.  

Ezen erőfeszítések támogatása érdekében a szakértők megvitatták az UNECE regionális városi erdőgazdálkodási lehetőségekre vonatkozó tervezetét, amely meghatározza, hogy az UNECE-régióban a városi és városkörnyéki erdőgazdálkodás kiterjesztésére irányuló intézkedések hol hozhatnak jelentős változást. A terv hangsúlyozza, hogy a városok fenntarthatóbbá és ellenállóbbá tétele és az éghajlatvédelmi intézkedések támogatása érdekében elengedhetetlen, hogy a megfelelő fákat a megfelelő helyre, a megfelelő okokból ültessük. Ehhez a közösségek és az érdekelt felek erőteljes elkötelezettségének megfelelő koordinációval és a legtöbb ágazat és kormányzati szint közötti együttműködéssel kell párosulnia.

A városi és városkörnyéki erdők hozzájárulnak az éghajlatváltozásra adott nemzeti, regionális és városi szintű válaszlépések kidolgozásához. A városi fák teszik városainkat:

  • Biztonságosabbá teszik őket, mivel akár 8 fokkal is lehűtik a hőmérsékletet és csökkentik az árvízveszélyt;
  • egészségesebbé azáltal, hogy csökkentik a környezetszennyezésnek való kitettséget és javítják a mentális egészséget;
  • élettel telibbé azáltal, hogy turistákat, vásárlókat és lakosokat vonzanak az utcákra és parkokba; és
  • sokszínűbbek, mivel támogatják az egyes fajok ellenálló képességét a jövőbeli éghajlat ismeretlen hatásaival szemben.

Ezek az előnyök a 3-30-300 szabály alkalmazásával érhetők el a legjobban, amelyet Cecil Konijnendijk javasolt a fenntartható városi és városkörnyéki erdőgazdálkodásról szóló 2022-es ENSZ-EGB politikai tájékoztatóban. Ez az irányelv azt javasolja, hogy a városlakóknak legalább 3 fát kell látniuk otthonukból, minden városrészben 30%-os lombkoronaszintnek kell lennie, és a legközelebbi jó minőségű közterületi zöldfelülettől legfeljebb 300 méterre kell lennie.

Nézzen ki most az ablakán. Hány fát lát?

Háttér

Az UNECE több mint 75 éve dolgozik az erdők támogatásán, és támogatja a városi és városkörnyéki erdők fenntartható kezelését az egész UNECE-régióban.

2019-ben az UNECE elindította a Fák a Városokban Kihívást (Trees in Cities Challenge), egy olyan globális kampányt, ahol a városok vállalásokat hajtanak végre környezetük zöldebbé, fenntarthatóbbá és ellenállóbbá tétele érdekében. Eddig több mint 60 polgármester csatlakozott a Fák a Városokban Kihíváshoz, és a kihívás nyitott további városok felajánlásai előtt.

A fenntartható városi erdőgazdálkodással foglalkozó informális szakértői hálózat fórumot biztosít a fenntartható városi erdőgazdálkodás megerősítését célzó tudáscseréhez és kapacitásépítéshez, valamint az egymástól való tanuláshoz.

A városi erdőgazdálkodásról, mint integratív és stratégiai természetalapú megoldásról további információk találhatók az UNECE “Fenntartható városi és városkörnyéki erdőgazdálkodás” című politikai tájékoztatójában.

A helyi szinttől az ENSZ-EGB regionális szintjéig az érdekeltek által végrehajtható intézkedésekről további információk találhatók a “Regionális városi erdőgazdálkodási lehetőségek tervezete” című dokumentumban.

szerk/ford: Tóth János, forrás: UNECE

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Trees in Cities Challenge

Következő cikk

Csemetekert - az erdők bölcsője



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések