FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A jövő CO2-tároló épületei

Az ausztriai Innsbruckban december elején új európai fórumot avattak a fa felhasználásának előmozdítására. Az európai fapolitikai platform, a woodPoP egyik célja a faépítés népszerűsítése. Finn szakmai észrevételek a témával kapcsolatban.

Információcsere a legjobb gyakorlatokról, közös jelentések és tanulmányok a faiparról, valamint az ágazatról szóló kommunikáció fellendítése” – így jellemezte Petri Heino, a finn faépítési program vezetője az Audiomedia kommunikációs ügynökségnek a woodPoP együttműködési területeit.

A platformot Ausztria és Finnország kezdeményezésére 15 ország és 16, a fa felhasználását elősegítő nemzetközi szervezet, illetve program képviselői hozták létre.

“Meggyőződésem, hogy a fa, mint megújuló erőforrás felhasználásával képesek leszünk megvédeni az éghajlatot és a biogazdaság segítségével közösen fenntartható jövőt építeni” – mondta Norbert Totschnig osztrák mezőgazdasági és erdészeti miniszter, aki a woodPoP alakuló ülésének házigazdája volt, a Fachverband der Holzindustrie Österreichs [Osztrák Faipari Szövetség] sajtóközleményében.

Porvoo óvárosának házai a 18-19. század óta megkötik a szén-dioxidot. Fotó: L: Shutterstock

A faépület tárolja a szenet

A fa az egyetlen megújuló építőanyag, amely megköti a szenet. Az erdők növekedésével a fák megkötik a szenet, amely aztán hosszú élettartamú fatermékekben tárolódik.

Finnország széndioxid-kibocsátásának több mint egyharmada a lakások és az építőipari tevékenység miatt keletkezik. Mára az országban minden negyedik iskolaépület fából készült, és az egylakásos családi házak mintegy 85 százalékának teherhordó szerkezete fából készült. Mégis, ha Finnország 2035-re szén-dioxid-semlegessé akar válni, növelni kell a fa felhasználását – hívja fel a figyelmet a LAB University of Applied Sciences.

Esa Mikkonen, a gépészeti és faipari technológia oktatója szerint például a lakótömbökben a teherhordó szerkezetek betonból vannak. “Ha az építőiparban használt betont és acélt akár csak részben is fával helyettesítenék, az ipar üvegházhatású gázkibocsátása jelentősen csökkenne” – mondja Mikkonen.

Az építőiparból származó üvegházhatású gázkibocsátás nagy részét az építőanyagok, például a beton, az acél és a szigetelőanyagok gyártása okozza. A betonhoz szükséges cement szén-dioxid-semleges előállítása különösen nehéz.

Egy köbméter fa 700-1000 kilogramm légköri szén-dioxidot köt meg. Finnországban minden kivágott fára négy új fát ültetnek, ami évente 150 millió facsemetét jelent.

Finnországban faépítési program fut

A faépítés iránt érdeklődés mutatkozik, bár a lakóházak építése gyakran megbicsaklik a költségek kérdésében. A fából készült lakóházak építését hátráltatja, hogy a szervezetek, a hozzáállás és a működési módok gyakran csak lassan változnak.

“Nem mintha a faépítésben bármilyen technikai nehézség lenne” – magyarázza Kimmo Liimatainen építész, aki a LAB vezető oktatójaként dolgozik.

Liimatainen szerint a betonelemek szabványosításán már több mint 50 éve dolgoznak, és minden ipari gyártósor ezen a rendszeren alapul. A faszerkezetek tervezése lassabb, és a megoldások nem szabványosak, ezért költségesebbek.

“A fa használata az építőiparban egy kicsit olyan, mintha minden egyes alkalommal tesztelnénk az ötletünket. A fa használata, ha megfelelő, mindig jó környezetvédelmi szempontból. A fából készült előregyártott dobozos elemek szállítása olcsóbb és környezetbarátabb, mivel nem olyan nehezek, mint például a beton.” – mondja Liimatainen.

A finnországi Kuusamóban jelenleg egy új fa iskola épül. Fotó: Tero Karjalainen / Finn Erdészeti Egyesület

Az ökológiai fenntarthatóság szempontjából egy fából készült lakótömb előnyösebb, mint egy betonból készült.

‘A fa használata, ha megfelelő, mindig jó környezetvédelmi szempontból. A fából készült előregyártott dobozelemek szállítása olcsóbb és környezetbarátabb, mivel nem olyan nehezek, mint például a beton’ – mutat rá Mikkonen.

A fával építés nem pusztítja az erdőket

Finnország területének legalább háromnegyedét erdők teszik ki. Az erdészeti ipar az ország egyik legfontosabb ágazata, de a faépítés ennek csak töredékét teszi ki.

Finnországban széleskörű egyetértés van abban, hogy a fafeldolgozás mértékét javítani kell és érdemes. Ennek egyik módja a faépítés növelése lenne, és ez összhangban lenne az erdők fenntartható használatával is.

“Ha inkább nem használjuk a hazai erdészeti erőforrásokat, akkor a fakitermeléseket más országokban és esetleg olyan területeken fogják elvégezni, ahol az erdőgazdálkodási gyakorlat nem olyan, mint amilyennek Ön szeretné látni. Valójában hol találna olyan országot, ahol az erdőkkel kapcsolatos minden, például a kereskedelmi hasznosítás, a rekreáció és a védelem, mint egész, jobban kezelt lenne, mint Finnországban?” – kérdezi Mikkonen.


A finn környezetvédelmi minisztérium faépítési programja (2016-2023) célja a fa felhasználásának növelése a városfejlesztésben, a középületekben és a nagyméretű építkezésekben.

A Puussa on tulevaisuus [A jövő fában rejlik] honlapon angol nyelvű részek ismertetik a faépítésben rejlő lehetőségeket az építésből származó kibocsátások csökkentésére és a szén-dioxid épületekben való tárolására.

A Puuinfo oldal tíz nyelven ismerteti a faépítést és annak anyagait. Az oldal gyakorlati információkat nyújt, azzal a céllal, hogy előmozdítsa a fa felhasználásával kapcsolatos know-how-t.

szerk/ford: Tóth János, forrás: forest.fi 12-16

Előző cikk

woodPoP - Európai Fapolitikai Platform

Következő cikk

Fűrészáru/hengeresfa árindexek Ausztriában



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések