FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EFI Szakpolitikai Összefoglaló 1

Ez az összefoglaló hozzáférhető, tudományosan megalapozott ismereteket nyújt az erdők biológiai sokféleségéről. Megvizsgálja, hogy mi forog kockán (beleértve a biológiai sokféleséget fenyegető külső és belső veszélyeket), és ajánlásokat tesz arra vonatkozóan, hogy mit kellene tennünk az erdők biológiai sokféleségének kezelése érdekében, és hogyan kellene reagálnia a szakpolitikának és a finanszírozásnak.


Az EFI újraindított (szak)politikai összefoglaló sorozata rövid, könnyen olvasható formátumban foglalja össze a szakpolitikailag releváns témákkal kapcsolatos tudományos ismereteket minden olvasó, különösen a politikai döntéshozók számára.

A sorozat első kiadványát a Forest Europe első magas szintű politikai párbeszédén, a “Fenntartható erdőgazdálkodás” című konferencián mutatták be: Az erdők biológiai sokféleségében rejlő lehetőségek felszabadítása” című konferencián, amelyre 2022. augusztus 30-án került sor.

A rendezvény vezető szervezője/szerzője, Bart Muys bemutatta a szakpolitikai összefoglalót és a hozzá kapcsolódó, a tudománytól a politikáig című tanulmányt, amely az európai erdők biológiai sokféleségének kérdésére összpontosít.

A szakpolitikai összefoglaló megvizsgálja, hogy mi forog kockán (beleértve a biológiai sokféleséget fenyegető külső és belső veszélyeket), és ajánlásokat fogalmaz meg arra vonatkozóan, hogy mit kellene tennünk az erdők biológiai sokféleségének kezelése érdekében, és hogyan kellene a szakpolitikának és a finanszírozásnak reagálnia.

Helga Pülzl, az EFI szakpolitikai támogatásért felelős igazgatóhelyettese, a sorozat főszerkesztője elmondta: “Az EFI új szakpolitikai sorozatával az a célunk, hogy az élvonalbeli ismereteket hozzáférhetőbbé tegyük az érdeklődő közönség, de különösen a politikai döntéshozók számára, akik a változások élére állhatnak”.

A FATÁJ szerkesztőség a magyar változat elkészítésével segíti ezen információk terjedését.


Hogyan tudjuk hatékonyan fenntartani és növelni az erdők biológiai sokféleségét Európában?

Mi a tét?

A külső és belső veszélyek kölcsönhatásban vannak egymással, ami növeli a fajok, sőt egész erdők általános sebezhetőségét.

  • Az európai erdők biológiai sokfélesége jobban szenvedett a légköri szennyezés miatt, mint bármely más kontinensen.
  • Az európai erdők biológiai sokféleségének megőrzése érdekében továbbra is sürgősek az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló erőfeszítések.
  • Az inváziós növényfajok, kártevők és betegségek egyre nagyobb hatással vannak az európai erdőkre, és a helyi ökoszisztémák eluralkodásával vagy pusztításával komolyan veszélyeztethetik a biológiai sokféleséget.
  • Az erdős területek felhagyott földterületek és aktív erdőtelepítés révén történő bővítése (pl. a mediterrán és hegyvidéki sarkvidékeken) a nem erdei biológiai sokféleség csökkenését okozhatja.
  • A különböző erdőgazdálkodási gyakorlatok eltérő hatással vannak a biológiai sokféleségre. A biológiai sokféleség a kezelt erdőkben tíz esetben sokkal kisebb, mint a természetes erdőkben, a fafajok sokféleségének, a fák életkori különbségeinek, valamint a holtfa és a fákkal kapcsolatos mikroélőhelyek hiányának köszönhetően. Az intelligens gazdálkodási gyakorlatok javíthatják a biológiai sokféleséget a kezelt erdőkben.
  • A koordináció hiánya a megfigyelés mikéntjét és mikéntjét illetően akadályozta az erdei biológiai sokféleség tendenciáinak egységes, uniós szintű áttekintésére irányuló erőfeszítéseket.

AZ EURÓPAI ERDŐK BIOLÓGIAI SOKFÉLESÉGÉT FENYEGETŐ VESZÉLYEK

Külső fenyegetések ][ Belső fenyegetések
Atmoszféra / Éghajlatváltozás / Biológiai / Földhasználat változása ][ Erdőgazdálkodás

Az európai erdők biológiai sokféleségére gyakorolt hatások

Erdőgazdálkodás (biodiverzitás) – mit tegyünk?

  • Szigorúbb természetvédelmi intézkedések elfogadása a veszélyeztetett fajoknak otthont adó erdőkre vonatkozóan, beleértve az Európában még meglévő egyedülálló elsődleges, idős és őserdőket.
  • Több biodiverzitás-barát intézkedés beépítése az erdőgazdálkodási portfólióba.
  • Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás és az erdők általános stabilitása érdekében minden fakitermelésre hasznosított erdőben – beleértve az ültetvényerdőket is – gyakorlatias, természetpozitív gazdálkodást kell alkalmazni.
  • Az ökoszisztéma-gazdálkodás előmozdítása, beleértve a természetközeli erdőgazdálkodás változatait is, a változatos zavaró hatások befogadása és a biológiai sokféleség támogatása érdekében.
  • A biológiai sokféleség széles skálájának megőrzése és a körforgásos biogazdaság biztosítása érdekében táji léptékben különböző gazdálkodási intenzitásokat kombináló hármas megközelítés alkalmazása.

Hogyan kellene reagálnia a szakpolitikának és a pénzügyeknek?

A biológiai sokféleség megőrzése és növelése közös feladat, amelyet az európai erdőgazdálkodóknak és erdőtulajdonosoknak, az állami és magánintézményeknek, valamint a lakosságnak ambiciózusan kell kezdenie. Ehhez széles körű intézményi és pénzügyi támogatásra van szükség.

  • A biológiai sokféleség csökkenésének megfékezése érdekében valamennyi ágazat és szereplő támogatásának biztosítása több szinten.
  • Figyelembe kell venni, hogy az új szakpolitikák és azok biológiai sokféleségre gyakorolt hatása között jelentős időeltolódás van.
  • Bővítse a személyre szabott pénzügyi és egyéb eszközök választékát.
  • A piacvezérelt eszközök (pl. fordított árverések és a biológiai sokféleség ellentételezése) alkalmazásának vizsgálata.
  • A biológiai sokféleséggel kapcsolatos intézkedések optimalizálása a biológiai sokféleség öröksége, az ökoszisztéma-szolgáltatások iránti igények és a gazdálkodási hagyományok közötti erős regionális különbségek kihasználásával.

Az erdők Európa biológiai sokféleségének nagy része számára létfontosságú menedéket jelentenek. Az erdei ökoszisztémák közé tartoznak mind a természetes, mind az ember által kezelt erdők, és élőhelyet biztosítanak a növény- és állatfajok számára. A biológiai sokféleség kulturális és esztétikai értékekkel is bír, és egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy a biológiai sokféleség hozzájárul az ökoszisztémák termelékenységéhez, stabilitásához és multifunkcionalitásához. A biológiai sokféleség csökkenése jelentős veszélyt jelent az ökológiai, társadalmi és gazdasági ellenálló képességre.

szerzők:
Muys, B., Angelstam, P., Bauhus, J., Bouriaud, L., Jactel, H., Kraigher, H., Müller, J., Pettorelli, N., Pötzelsberger, E., Primmer, E., Svoboda, M., Thorsen, J.B., Van Meerbeek, K. 2022. How can we effectively maintain and enhance forest biodiversity in Europe? Policy Brief 1. European Forest Institute.

szerk/ford: Tóth János, forrás: EFI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Klímabarát épületek fából

Következő cikk

EFI Szakpolitikai Összefoglaló 2



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…