FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Klímabarát épületek fából

A globális CO2-kibocsátás egyharmadát az építőipar okozza. A fából készült házak azonban megváltoztathatják ezt, sőt hatalmas CO2-tárolókká válhatnak. Az éghajlati válságra való tekintettel a fa lehet a jövő építőanyaga. Az “NZZ Format” bemutatja, mit kell tennünk ahhoz, hogy a jövőben fenntarthatóan építkezhessünk fával.

Az építésről készült filmet (német nyelveen) teljes egészében itt nézheted meg.

Hamburgban épül jelenleg Németország legmagasabb, 19 emeletes, 65 méter magas, fából épült magasháza. Svájcban is hamarosan épül egy 80 méter magas, fából készült lakótorony. Új terület az építészek és az építési hatóságok számára. De a trend egyre gyorsul. Mert a hagyományos anyag nagy előnyöket kínál: Maximális teherbírást biztosít, viszonylag könnyű és kiválóan szigetel. A természetben a fa újranő és szén-dioxidot tárol. A klímaválságra való tekintettel a fa lehet a jövő építőanyaga. A beton viszont az éghajlatváltozás egyik legfőbb okozója.

Az olyan egyetemeken, mint Cambridge vagy a zürichi ETH, intenzív kutatásokat folytatnak a fával mint építőanyaggal kapcsolatban, hogy még erősebbé és ellenállóbbá tegyék. A technikailag feldolgozott fát, az úgynevezett mesterséges fát egyre gyakrabban fogják használni a globális építőiparban. A tudósok víziója: A jövőben a házakat klímabarát módon fából lehetne építeni, ugyanakkor hatalmas CO2-tárolókká válhatnának. Ez azonban csak akkor működhet, ha másképp gazdálkodunk erdeinkkel. “Mi megmentjük az erdőket, az erdők pedig minket” – mondja Marc Palahi, az Európai Erdészeti Intézet munkatársa.

szerk/ford: Tóth János, forrás: NZZ.ch

Előző cikk

Autizmussal élőket támogat a JYSK

Következő cikk

EFI Szakpolitikai Összefoglaló 1



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések